r
Nosalty Logó

Sárgabarackos gombóc mákkal és dióval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kovács Györgyi
Sárgabarackos gombóc mákkal és dióval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 3248 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.7 g

Zsír

  • Összesen
    102.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3084.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1061 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    380 mg
  • Foszfor
    1265 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    505.1 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    430 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 3248 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 270 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejhez hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, csipet sót, majd a felfutott élesztőt és a langyos vizet.
  2. Kézi mixerrel jól kidolgozzuk a tésztát, és 3/4 óráig kelesztjük.
  3. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (Közben egy 5 literes fazékban felteszünk vizet forrni.) 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval korongokat szaggatunk. Ebből a mennyiségből 28 db korong lesz. 14 korong közepére sárgabarackdzsemet halmozunk, vigyázva, ne folyjon le a szélére, majd az üres korongokat ráhelyezzük, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Majd tenyerünkkel a nyújtódeszkán (úgy, mintha pogácsát formáznánk) kis gombócokká formáljuk.
  4. Lobogó vízbe rakjuk, és 5 percig főzzük az egyik, majd 5 percig a másik oldalát is. (Ha kisebb korongokat szaggatunk, 3-3 percig kell főzni.) Vigyázzunk, 4 db-nál többet ne rakjunk a fazékba, mert megdagadnak!
  5. A vízből kivéve tálcára rakjuk, és két villa segítségével a közepén kis nyílást ejtünk, hogy a gőz ki tudjon távozni, és ne essen össze a gombócunk.
  6. Ízlés szerint darált mákkal, darált dióval megszórjuk, és olvasztott vajjal meglocsoljuk, akár mézet is csurgathatunk rá.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3250
  • Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 04.

Ajánló

Tartalmasabb leves után ajánlom, nagyon laktató. Mindenképpen sűrűbb dzsemet használjunk, hogy ne folyjon ki.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sárgabarackos gombóc mákkal és dióval
Kovács Györgyi 57 recept

Szintén a gyerekkori emlékeimhez tartozik ez a gombóc is. Nagyi sokszor készítette el. Sajnos mama szakácskönyvében nem találtam meg, de szerencsére egyik nagynénémnek megvolt a recept.

Hozzávalók

A tésztához

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?