r
Nosalty Logó

Párolt bukta vagyis szilvalekváros gőzgombóc

Vass Ivetta
Párolt bukta vagyis szilvalekváros gőzgombóc
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

964
Kalória
20.9g
Fehérje
141.7g
Szénhidrát
33.1g
Zsír
62.1g
Víz
109.5g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
16.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 964 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 3859 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    547.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    141.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 964 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    83.6 g

Zsír

  • Összesen
    132.4 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2189.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    611 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    873 mg
  • Nátrium
    307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    566.7 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    418 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    883 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    351 micro
Összesen 3859 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 262 kcal

Elkészítés

  1. 1 dl tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Egy kelesztőtálba beletesszük a lisztet, cukrot, csipet sót, felfuttatott élesztőt, a langyos tejben elkevert egész tojást, 2 evőkanál olajat, és szükség szerint még a vizet, hogy elég lágy legyen a tészta. Simává dagasztjuk, és hagyjuk meleg helyen kelni duplájára.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, és kiszaggatjuk a nagyobb köröket. Minden második kör közepébe teszünk 1 teáskanál sűrű szilvalekvárt, és letakarjuk másik üres körrel. Összenyomkodjuk a széleit, nehogy kifolyjon a lekvár. Kicsit körbeforgatjuk, és hagyjuk még kicsit kelni.
  4. Egy nagyobb lábasba rakunk pároló, lyukacsos edényt, megtöltjük vízzel, hogy a víz csak a pároló edény alá kerüljön, mert nem szabad, hogy a gombócok vízben legyenek. Lábast letakarjuk fedővel, és felforraljuk vizet. Mikor már víz forr, a pároló edényre rakunk egyszerre 3 vagy 4 db gombócot kb. 2 cm-es távolságra egymástól, letakarjuk szorosan fedővel, és gőzöljük 10 percig. Utána egy lapos szedőkanál segítségével kiszedjük a gombócokat egy tálba, és mehet a következő adag a gőzbe.
  5. A vajat felolvasztjuk, és meglocsoljuk vele kész gőzgombócok tetejét, és megszórjuk cukrozott darált mákkal, dióval vagy instant kakaóporral.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p

Gyerekkorom óta egyik kedvenc ételem. Tulajdonképpen szlovák és cseh nemzeti ételekhez tartozik. Szlovákiában, ahonnan én is származom, nevezik párolt buktának. A szlovák nagymamám és édesanyám is gyerekkoromban gyakran csináltak ezt a finom, édes kelt tésztás ételt. Én is a családom nagy örömére szoktam csinálni a párolt buktát, egy kiadós leves után ebédre, vacsorára vagy desszertnek is megfelel. Az egész családom imádja.

Nosalty stories

További receptek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Eperkrémes piskótatekercs

Nem tudunk betelni a piskótatekercsekkel, ezúttal ráadásul csodálatos színű eperkrémmel kentük meg! Az epres töltelék mascarponétól krémes, fehércsokoládétól édes, ráadásul ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek