Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Samoa-szelet

Samoa-szelet
Samoa-szelet
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy amerikai cserkészsüti "homemade" változata. Az eredetit nem kóstoltam, de a recept megtetszett, elkészítettem. Nagyon finom lett, sikert aratott a kóstolók körében. Abszolút nem egy bonyolult süti, de akinek esetleg részletesebb leírásra lenne szüksége, az látogasson el ide.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

  • 0.3 bögre porcukor (2,5 dl-es bögre!)
  • 10 dkg szobahömérsékletű vaj (0,5 bögrényi)
  • 1.5 bögre finomliszt
  • 1 csipet

A krémhez

A kókuszkaramellhez

A tetejére

ajánlat

Természetesen négyszögletes formában is el lehet készíteni, de én ünnepre sütöttem meg, így maradtam inkább a kerek tortaformánál.
Érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, mert gyorsan fogy.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt.
  2. A tészta hozzávalóit a feltűntetett sorrendben keverjük össze, míg morzsás állagot nem kapunk.
  3. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy piteformát, majd ebbe nyomkodjuk bele a tésztát, úgy, hogy az oldalait is befedje.
  4. 15-17 percig süssük, míg a szélek kissé megbarnulnak.
  5. Közben a krém hozzávalóit keverjük csomómentesre. Simítsuk rá az elősütött omlós tésztára, majd süssük addig, amíg meg nem szilárdul (kb. 20-25 perc).
  6. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd legalább két órára tegyük hűtőbe.
  7. A karamellhez tegyük a cukrot, mézet, vizet egy kisebb szószos lábasba, majd lassú tűzön karamellizáljuk az egészet méz színűre (kb. 10 perc kell neki). Tűzről levéve keverjük hozzá a tejszínt. Ilyenkor a karamell kissé megkeményedik. Tegyük vissza a tűzre még 5 percre, hogy összeforrjon a tejszínnel, és sötétedjen a színe. Ha kész, keverjük bele a csipet sót, majd időnként megkeverve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  8. Egy száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a kókuszreszeléket, majd ezt is hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Keverjük a karamellhez, és kenjük egyenletesen a jól megdermedt torta tetejére. 
  9. Pár órát vagy egy éjszakát  pihentessük az egészet hűtőben.
  10. Tálalás előtt olvasszunk vízgőz felett csokoládét, tetszőlegesen díszítsük vele a torta tetejét.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 34 346
elküldve: 7
receptkönyvben: 454
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

cserkészsüti, krémsajtos-kókuszkaramelles omlós süti, kókuszkaramelles szelet

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csipszicsino
csipszicsino Tue, 2012-11-27 15:03

Bocsi a kérdésért,de milyen tejszín megy a krémbe? Főző tejszín vagy habtejszín? Köszi előre is a választ.

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-02-04 15:54

Na én meg inkább a krémsajtot hagynám ki a kókuszkaramell javára...de ezt is ki kell próbálni, ez a kókuszcucc a tetején őrült jól hangzik, szerintem egy egyszerű tejszínes puding lesz a krémsajt helyén, nekem az nem nagyon jön be...nem úgy a kókusz...:-))

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sat, 2011-02-05 12:05

Kinek melyik a szimpatikusabb.:) Szerintem pudinggal is működni fog, én mondjuk a tejszín ízűt javasolnám, esetleg a Burbon vaníliát, persze a döntés a tiéd. A kókuszos cucc a tetején tényleg megkoronázza az egészet, még ha túlzásnak is tűnik; ezért is jobb, ha a krém kevésbé édes, sőt, kissé savanykás (mint pl. a krémsajttal).
Jó kísérletezgetést! Majd számolj be a tapasztalatokról!:)

Pisztácia20
Pisztácia20 Sun, 2010-10-10 19:43

Én mascarponéval készítettem el, és nagyon fini lett. Köszönöm a receptet, nagy sikere volt a kóstolók körében! Bár be kell, hogy valljam először megijedtem, mert a krém több mint háromnegyed óra sütés után még mindíg folyós volt, de végül szépen megszilárdult. =)

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-10-11 21:01

Szia Pisztácia!

Szuper vagy! Örülök, hogy kipróbáltad Mascarponével, és működött a dolog. Ez talán a többi kísérletező kedvű olvasónak is segít.
Sütőtől függően előfordul, hogy tovább kell sütni a sütit, de mire kihűl, garantáltan krémes lesz az egész. Csak semmi pánik!:)

aneg
Wendy / aneg Mon, 2010-08-02 23:55

Én is elkészítettem és tényleg finom, alig lehet abbahagyni :-). Bár számomra a kókuszos-karamelles toppinggal egy kicist túl édes ez a süti - mint szinte minden angolszász süti - nekem már pusztán a sajtkrémes verzió topping nélkül is nagyon bejön. Köszi a receptet, máskor is tuti megcsináloim.
Wendy

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2010-08-03 15:24

Szia Wendy!
Egyetértek, a kókuszkaramell a tetején nekem is elég édes volt, de családtagjaim többsége megrögzött édességmániás, és nekik ez kifejezetten tetszett.:) Az étcsoki a tetején azért kissé lágyította az ízt. Alapjában nekem is a süti krémje ízlett a legjobban.
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és hogy tetszett.
További jó sütögetést!:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-30 14:01

mascarpone sajttal is el lehet készíteni?

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Wed, 2010-03-31 15:21

Szia! Mascarponéval nem próbáltam, nem állítom, hogy 100%- ra olyan végeredményt kapsz, mint krémsajttal. Érdemes megpróbálni, hátha, de valószínű, hogy kicsivel több cukor kell majd így a krémhez, mert a Mascarpone semlegesebb ízű. Írd majd meg, milyen lett a végeredmény!

754
porcukor 0.3 bögre
vaj 10 dkg
finomliszt 1.5 bögre
1 csipet
cukor 0.5 bögre
vaníliás cukor 2 ek
krémsajt 40 dkg
tojás 3 db
tej 1.25 dl
finomliszt 1 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
cukor 0.5 bögre
méz 80 ml
víz 60 ml
habtejszín 70 ml
vaníliás cukor 1 teáskanál
1 csipet
kókuszreszelék 15 dkg
csokoládé 50 g