r
Nosalty Logó

Šaltibarščiai - hideg borscs

k3csk3
Šaltibarščiai - hideg borscs
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

208
Kalória
13.9g
Fehérje
28.1g
Szénhidrát
5.8g
Zsír
421.5g
Víz
119.4g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
20.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1658 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1186.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    421.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    515 micro
Összesen 208 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    955 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9489 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    2688 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    651 mg
  • Foszfor
    2512 mg
  • Nátrium
    3470 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    3371.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1450 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    224 micro
  • K vitamin:
    671 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1768 micro
  • Kolin:
    1082 mg
  • Retinol - A vitamin:
    550 micro
  • α-karotin
    64 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    175 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4119 micro
Összesen 1658 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    75.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. Keressünk egy min. 2,5 literes tálat vagy fazekat, ami lefedhető és elfér a hűtőben. Beleöntjük a 1,5 liter írót vagy tejjel kicsit felhígított kaukázusi kefirt.
  2. Megpucoljuk és negyedekre vágva kb. 15 perc alatt enyhén sós vízben puhára főzzük a céklákat. Ha épp nincs céklaszezon, használhatunk 2 db céklabefőttet is. Én általában fele-fele arányban szoktam friss és ecetes céklát használni (összesen kb. 700 g kell), mivel a befőtt ecetessége is kellemes ízt ad a levesnek. Ha ecetes céklát használunk, fél-egy decit a léből az íróhoz/kefírhez önthetünk, ugyanezt megtehetjük a főzővízzel is, hogy még élénkebb színe legyen a levesnek.
  3. A céklát juliene-re (gyufához hasonló kis csíkokra) vágjuk, és - együtt a lével, amit vágás közben engedett - a tálba tesszük.
  4. A kígyóuborkákat meghámozzuk (nem kell alaposan, egy kis héj maradhat), és szintén juliene-re vágva a tálba tesszük. Az újhagymát karikákra aprítjuk és szintén hozzáadjuk.
  5. Már csak a fűszerezés van hátra: egy nagy csokor kaprot felaprítunk és a levesbe szórjuk. Nem kell vele fukarkodni, a leves fő ízét a kapor kell hogy adja. Ha nincs friss kapor, a fagyasztott vagy szárított is megfelelő. Ízlés szerint megszórjuk sóval és fehérborssal. Mivel az alapanyagok édesek, akár 2 evőkanál só is belemehet; a fehérborssal is bánhatunk bátrabban.
  6. Az egészet alaposan összekeverjük, és lehetőség szerint egy éjszakára hagyjuk összeérni a hűtőben, de akár azonnal is fogyasztható - a lényeg, hogy hideg legyen!
  7. Tálalásnál tegyünk félbevágott, kemény főtt tojást a tetejére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p

A hideg borscs (Šaltibarščiai) egy végtelenül népszerű fogás a Baltikumban - olyannyira, hogy előre elkészített formában a joghurtok mellett meg lehet találni a boltok hűtőpultjain is Észtországban, Lettországban és Litvániában. Egy balti körutazás során találtam rá, és azóta rendszeresen készítem télen és nyáron.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...