r
Nosalty Logó

Šaltibarščiai - hideg borscs

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
k3csk3
Šaltibarščiai - hideg borscs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1658 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 37 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1186.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    421.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    515 micro
Összesen 208 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    955 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9489 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    2688 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    651 mg
  • Foszfor
    2512 mg
  • Nátrium
    3470 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    3371.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1450 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    224 micro
  • K vitamin:
    671 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1768 micro
  • Kolin:
    1082 mg
  • Retinol - A vitamin:
    550 micro
  • α-karotin
    64 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    175 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4119 micro
Összesen 1658 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 37 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keressünk egy min. 2,5 literes tálat vagy fazekat, ami lefedhető és elfér a hűtőben. Beleöntjük a 1,5 liter írót vagy tejjel kicsit felhígított kaukázusi kefirt.
  2. Megpucoljuk és negyedekre vágva kb. 15 perc alatt enyhén sós vízben puhára főzzük a céklákat. Ha épp nincs céklaszezon, használhatunk 2 db céklabefőttet is. Én általában fele-fele arányban szoktam friss és ecetes céklát használni (összesen kb. 700 g kell), mivel a befőtt ecetessége is kellemes ízt ad a levesnek. Ha ecetes céklát használunk, fél-egy decit a léből az íróhoz/kefírhez önthetünk, ugyanezt megtehetjük a főzővízzel is, hogy még élénkebb színe legyen a levesnek.
  3. A céklát juliene-re (gyufához hasonló kis csíkokra) vágjuk, és - együtt a lével, amit vágás közben engedett - a tálba tesszük.
  4. A kígyóuborkákat meghámozzuk (nem kell alaposan, egy kis héj maradhat), és szintén juliene-re vágva a tálba tesszük. Az újhagymát karikákra aprítjuk és szintén hozzáadjuk.
  5. Már csak a fűszerezés van hátra: egy nagy csokor kaprot felaprítunk és a levesbe szórjuk. Nem kell vele fukarkodni, a leves fő ízét a kapor kell hogy adja. Ha nincs friss kapor, a fagyasztott vagy szárított is megfelelő. Ízlés szerint megszórjuk sóval és fehérborssal. Mivel az alapanyagok édesek, akár 2 evőkanál só is belemehet; a fehérborssal is bánhatunk bátrabban.
  6. Az egészet alaposan összekeverjük, és lehetőség szerint egy éjszakára hagyjuk összeérni a hűtőben, de akár azonnal is fogyasztható - a lényeg, hogy hideg legyen!
  7. Tálalásnál tegyünk félbevágott, kemény főtt tojást a tetejére.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 301
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 27.

Ajánló

Hideg gyümölcsleves helyett, frissítő előételként fogyasztható - a litvánok gyakran esznek hozzá főtt krumplit, hogy laktató fogás legyen.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A hideg borscs (Šaltibarščiai) egy végtelenül népszerű fogás a Baltikumban - olyannyira, hogy előre elkészített formában a joghurtok mellett meg lehet találni a boltok hűtőpultjain is Észtországban, Lettországban és Litvániában. Egy balti körutazás során találtam rá, és azóta rendszeresen készítem télen és nyáron.

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek