Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sakkos sütemény

Sakkos sütemény
Sakkos sütemény
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a finom sütemény receptet a néhai "HÚGOMNAK - ANGINAK" ajánlom! Sajnos már nincs köztünk, de ezt a sütireceptet kb. 30 évvel ezelőtt tőle kaptam. Akkor én kezdő háziasszonyként el is készítettem, és mondhatom, nagyon szép és finom volt. De mivel kezdő voltam, úgy ítéltem meg, hogy túl bonyolult az elkészítése, és így elfelejtődött. A minap újra a kezembe akadt ez a recept, és nekiláttam az elkészítésének, és mit tesz az a sok sütés-főzés, mondhatom gyerekjáték volt az elkészítése. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

hozzávalók / 6 adag

Sárga tésztához

Barna tésztához

Mázhoz

Töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat és felhabosítjuk.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, sót és a beleszitált kakaóport, majd a tojásos masszába forgatjuk.
  3. Egy tepsit kissé vajjal kikenünk, majd kibéleljük sütőpapírral, így ugyanis nem mozdul el. Belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
  4. Amíg a kakaós tésztánk sül, addig bekeverjük a sárga tésztánkat is, aminél hasonlóan járunk, de persze a kakaópor nélkül, a sütése ugyanúgy történik.
  5. Összeállítás: A kihűlt lapok széleit egyenesre vágjuk, ha nem lenne az! Hosszanti irányba kettévágjuk a sárga és a barna tésztánkat, tehát 2 db sárga és 2 db barna lapot kapunk.
  6. Egy tálcára helyezünk egy sárga tésztát, és megkenjük a lekvárral, ezt beborítjuk egy barna tésztával, és szintén megkenjük lekvárral, erre ismét egy sárga tészta következik, megkenjük lekvárral, és beborítjuk a második barna tésztával, ez volt a negyedik lapunk. Kézzel kicsit összenyomogatjuk, hogy jól egybeálljon!
  7. Ezután a tésztánkat középen elfelezzük, igyekezzünk pontosan mérni, hogy szépen mutasson a sakktáblánk! Majd a kapott két részt ismét kettévágjuk. Tehát négy darab csíkos tésztát kapunk. Óvatosan dolgozzunk, mert ilyenkor még könnyen széteshet!
  8. Ezután egy tálcára óvatosan ráhelyezünk egy csíkos tésztát, és megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik lappal, de úgy, hogy a csíkozása ellenkezőleg kezdődjön. Tehát ha a széle sárgával kezdődött, akkor amivel beborítjuk, az barnával kezdődik. A maradék két lapot is így tesszük rá. Kicsit kézzel összenyomjuk, hogy egybeálljon, majd óvatosan átfordítjuk, ha szükséges, a szebbik irányba. Ezután alufóliával befedve egy rövid időre hidegre tesszük.
  9. A mázhoz elkeverjük a cukrot a kakaóporral és egy kevés tejjel, majd tűzre téve, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fagyos vajat. Ezután bevonjuk vele a tésztánkat, és hidegre tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta. Jó ha egy éjszakát hidegen van, így összeérnek az ízek.
  10. Természetesen a bevonáshoz tortabevonót is használhattok.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22x32 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 13 876
elküldve: 1
receptkönyvben: 145
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
485 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

sakktábla sütemény, sakktábla mintázatú sütemény, kockás süti

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Mon, 2014-03-24 14:04

Gyönyörű! Sokszor látom ezt a süteményt,és nagyon kedvelem.Én is készítettem már,de akkor még nem fotóztam.Igazán szép lett.

bandikka
bandikka Fri, 2013-12-13 17:11

Sziasztok,
Karácsonyra szeretném ajándékba adni ezt a süteményt. Viszont teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből kellene megsütnöm. Valaki próbálta már a receptet így?
Köszönöm a válaszokat előre is.

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sun, 2013-09-22 11:47

Szia!
Ismerem a receptet, mostanában kevesebb időm van sütni-főzni, de amint lesz időm ki fogom próbálni! Gratulálok a recepthez, és a fotóhoz is!
Scarlett

gamica
gamica Fri, 2013-09-20 22:29

De jó, hogy feltetted! Valamikor én is sokat csináltam... aztán megfeledkeztem róla. Az én tésztámban volt reszelt citromhéj is, ami még kellemesebbé tette az ízhatást. Az összepakolás technikája annyiban különbözik, hogy a hasábok összeállítása előtt (7. fázis) egy éjszakára egy vágódeszkával lefedve lenyomtatom az összepakolt lapokat, így a hasábokra szeletelésnél nem kell a szétpotyogástól félni. Én is csokoládét használok a bevonáshoz, de ez már ízlés kérdése. Tényleg nagyon finom és mutatót süti és bármennyire bonyolultnak tűnik, nem az. A középiskolás lányom első süteményei közé tartozott... :-) Üdv.: gamica

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Fri, 2013-09-20 18:27

Gratulálok,megint remek a sütid.Én is így készítem,csak torta bevonót használok hozzá.
Szép hétvégét kívánok...Üdv. Katica

katharosz
Katharosz / katharosz Fri, 2013-09-20 18:58

Szia Katica! köszönöm a dicséretet, szerintem is jó a tortabevonó hozzá, de most az eredeti leírásomat követtem, de legközelebb kipróbálom a bevonóval is.
Üdv. Kati

1228
margarin 16 dkg
cukor 16 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 12.5 dkg
tojás 3 db
1 csipet
sütőpor 0.5 csomag
margarin 16 dkg
cukor 16 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 12.5 dkg
tojás 3 db
1 csipet
sütőpor 0.5 csomag
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 6 púpozott ek
tej 3 ek
vaj 10 dkg
sárgabarackdzsem 40 dkg