Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos tépkedős

Sajtos tépkedős
Sajtos tépkedős
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Babgulyás mellé készítettem. Nemcsak ízletes volt, hanem szórakoztató is, ahogy a család körbeülte az asztalt és tépkedte a foszlós, darabokra hulló sajtos finomságot!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. fél dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. Meleg helyen felfuttatjuk.
  2. A langyos lisztet egy méretes edénybe szitáljuk, és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojást, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük dagasztani, miközben folytonosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Én ezt a műveletet kézi robotgép dagasztófejével végzem.
  3. Amikor a tészta elválik az edény falától, befejezzük a dagasztást. A konyharuhával letakart edényt meleg helyre tesszük, és a tésztát kb. 30- 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és lazán átgyúrjuk. 5 cipóra osztjuk és a cipókat egyenként 20x30 cm-es lappá nyújtjuk. De megfelel bármilyen aszimmetrikus alakzat is. Ahogy sikerül, csak a lapok valamennyire egyformák legyenek!
  5. Az első lap tetejét bőven megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal és sózzuk. A következő cipót ismét nyújtjuk, kenjük, szórjuk, sózzuk. Így járunk el a többi cipóval is. Az utolsó lapot már nem kell vajjal megkenni! Ezután a kezünkkel egy kicsit összesimogatjuk.
  6. A rétegezett tésztát csíkokra vágjuk és felkockázzuk (4x4 cm-es kockák a legoptimálisabbak). Egy kisebb tortaforma (nálam ez 18 cm átmérőjű kör) aljára sütőpapírt terítünk A karimát körbeolajozzuk, és a tésztakockákat beleszórjuk. A tetejét megkenjük az ecsetben és a tálban megmaradt pici olvasztott vajjal. Megszórjuk pár csipet reszelt sajttal és a szezámmaggal.
  7. Előmelegített 180 C -os sütőben 35-40 perc alatt szép ropogósra megsütjük. Ha elkészült, a torta karimát leválasztjuk. A sajtos „tortácskát” langyosan tesszük az asztal közepére, ahol mindenki kedve szerint tépkedhet belőle!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 4 582
elküldve: 3
receptkönyvben: 44
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
447 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sós-sajtos kelt torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

654
finomliszt 450 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 1 ek
tej 230 ml
napraforgó olaj 2 ek
tojás 1 db
vaj 50 g
trappista sajt 50 g
0 ízlés szerint
szezámmag 1 ek