Pesztós babka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 10% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
pesztó
-
18g bazsalikom4 kcal
-
30 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
20 kcal
-
9g olívaolaj75 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
babka
-
10g víz0 kcal
-
2 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
45g kenyérliszt bl80162 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
Összesen
341
kcal
- 10% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
pesztó
-
180g bazsalikom41 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
babka
-
100g víz0 kcal
-
23 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
450g kenyérliszt bl801625 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
Összesen
3404
kcal
- 10% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
pesztó
-
15.6g bazsalikom4 kcal
-
4.3g mandulapehely26 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4.3g parmezán sajt17 kcal
-
7.4g olívaolaj65 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
babka
-
8.7g víz0 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
39g kenyérliszt bl80141 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.5g tojás12 kcal
-
8.7g habtejszín25 kcal
Összesen
296
kcal
- 10% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 576 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1102 micro
Összesen
341
kcal
- 10% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 106.3 g
Zsír
-
Összesen 173.1 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4168.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 225 mg
-
Kálcium 1255 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 411 mg
-
Foszfor 1447 mg
-
Nátrium 797 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 359 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 490 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1013 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 112 micro
-
K vitamin: 803 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 513 micro
-
Kolin: 409 mg
-
Retinol - A vitamin: 529 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5756 micro
-
β-crypt 92 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11015 micro
Összesen
3404
kcal
- 10% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 360.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 498 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 954 micro
Összesen
296
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
pesztó
-
3 csokor bazsalikom
-
4 gerezd fokhagyma
-
50 g parmezán sajt
-
1 dl olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
babka
-
1 dl víz
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 tk cukor
-
45 dkg kenyérliszt bl80
-
2 gerezd fokhagyma
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
2 db tojás
-
1 dl habtejszín
Elkészítés
pesztó
- A pesztóhoz az összes hozzávalót turmixgépbe helyezzük és leturmixoljuk. Szükség szerint adhatunk hozzá több olívaolajat is, illetve kóstolgassuk, hogy megfelelő-e a fűszerezésünk.
babka
- A langyos vízhez adjuk az instant élesztőt és a cukrot, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni.
- Közben egy másik edénybe öntjük a liszt nagyjából háromnegyedét, majd elkeverjük benne a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot.
- A tojásokat a habtejszínnel kikeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet, majd több adagban a lisztes keveréket is. Spatulával/fakanállal gyorsan összedolgozzuk (ekkor még ragadni fog rendesen, ettől nem kell megijedni), majd alaposan belisztezett deszkára borítjuk.
- A deszkán elkezdjük alaposan összegyúrni a tésztát, közben apránként adagolva hozzá a maradék lisztből annyit, amennyit felvesz a tészta. Határozott mozdulatokkal 5-10 perc alatt fényes, feszes tésztát dagasztunk belőle.
- A készre dagasztott tésztát kiolajozott edénybe tesszük. Olajjal vékonyan megkenjük a tetejét, majd fóliával légmentesen lefedjük (így nem szárad meg a teteje), és letakarva a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát belisztezett felületen picit átgyúrjuk, majd nagyjából 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük pesztóval, majd a rövidebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük.
- A tekercset ezután egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végén egy 3-4cm-es részt egyben hagyunk.
- A tészta két szárát ezután hátrom-négyszer megtekerjük szorosan, majd a formára tekert babkát kivajazott-lisztezett kenyérsütőformába tesszük.
- Lefedve 15 percet pihentetjük, közben 185 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük - akkor jó, ha szép aranybarna, így ha azt látjuk, idejekorán nagyon pirulni kezd a sütőben, fedjük le alufóliával.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a formából kiborítva óvatosan szeletelhetjük is, minden szeletnél megcsodálva a pesztó alkotta ízes márványmintát.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 129
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7616
- Feltöltés dátuma: 2020. április 28.
Ajánló
Ha maradna pesztó, kanalazzuk tiszta üvegbe vagy műanyagdobozba, és tegyük hűtőbe, ahol hetekig eláll.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
343 recept
A pesztó és a babka az elmúlt pár év két legtrendibb receptje lett, melyeket szinte mindannyian kipróbáltunk már. Most egy receptben ötvöztük ezt a két kedvencet, hiszen a babka nem csak édes lehet, a pesztó pedig mindennek jól áll. A végeredmény egy csuda dekoratív, illatos, sós péksütemény, aminek szép, zöld márványmintáját nem győzzük majd megcsodálni minden egyes szeletelésnél.