Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pesztós babka

Pesztós babka
Pesztós babka
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pesztó és a babka az elmúlt pár év két legtrendibb receptje lett, melyeket szinte mindannyian kipróbáltunk már. Most egy receptben ötvöztük ezt a két kedvencet, hiszen a babka nem csak édes lehet, a pesztó pedig mindennek jól áll. A végeredmény egy csuda dekoratív, illatos, sós péksütemény, aminek szép, zöld márványmintáját nem győzzük majd megcsodálni minden egyes szeletelésnél.

hozzávalók / 10 adag

pesztó

babka

ajánlat

Ha maradna pesztó, kanalazzuk tiszta üvegbe vagy műanyagdobozba, és tegyük hűtőbe, ahol hetekig eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

pesztó

  1. A pesztóhoz az összes hozzávalót turmixgépbe helyezzük és leturmixoljuk. Szükség szerint adhatunk hozzá több olívaolajat is, illetve kóstolgassuk, hogy megfelelő-e a fűszerezésünk.

babka

  1. A langyos vízhez adjuk az instant élesztőt és a cukrot, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni.
  2. Közben egy másik edénybe öntjük a liszt nagyjából háromnegyedét, majd elkeverjük benne a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot.
  3. A tojásokat a habtejszínnel kikeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet, majd több adagban a lisztes keveréket is. Spatulával/fakanállal gyorsan összedolgozzuk (ekkor még ragadni fog rendesen, ettől nem kell megijedni), majd alaposan belisztezett deszkára borítjuk.
  4. A deszkán elkezdjük alaposan összegyúrni a tésztát, közben apránként adagolva hozzá a maradék lisztből annyit, amennyit felvesz a tészta. Határozott mozdulatokkal 5-10 perc alatt fényes, feszes tésztát dagasztunk belőle.
  5. A készre dagasztott tésztát kiolajozott edénybe tesszük. Olajjal vékonyan megkenjük a tetejét, majd fóliával légmentesen lefedjük (így nem szárad meg a teteje), és letakarva a duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát belisztezett felületen picit átgyúrjuk, majd nagyjából 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük pesztóval, majd a rövidebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük.
  7. A tekercset ezután egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végén egy 3-4cm-es részt egyben hagyunk.
  8. A tészta két szárát ezután hátrom-négyszer megtekerjük szorosan, majd a formára tekert babkát kivajazott-lisztezett kenyérsütőformába tesszük.
  9. Lefedve 15 percet pihentetjük, közben 185 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük - akkor jó, ha szép aranybarna, így ha azt látjuk, idejekorán nagyon pirulni kezd a sütőben, fedjük le alufóliával.
  10. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a formából kiborítva óvatosan szeletelhetjük is, minden szeletnél megcsodálva a pesztó alkotta ízes márványmintát.
  • sütési hőfok: 185°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 475
elküldve: 1
receptkönyvben: 52
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
91 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatitkok: gourmet
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sós töltött kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nelli 5519
Nelli 5519 Fri, 2020-05-01 06:50

Kedves Petra! Receptedben minden összetevőt szeretek, a pesztót, fokhagymát különösképp! (én is magam készítem) Már a hozzávalók olvasása közben elindult a nyálelválasztásom, felszaladt rám néhány kiló, de a "mindenképpen megsütendő" listára felkerült! Talán egy marék dióval lehetne még "bolondítani"...Köszönöm, hogy feltetted! Üdv, Nelli

341
bazsalikom 3 csokor
mandulapehely 5 dkg
fokhagyma 4 gerezd
parmezán sajt 50 g
olívaolaj 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1 dl
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 1 tk
kenyérliszt BL80 45 dkg
fokhagyma 2 gerezd
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tojás 2 db
habtejszín 1 dl