Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos rúd 4. - köménymagos

Sajtos rúd 4. - köménymagos
Sajtos rúd 4. - köménymagos
95 perc / előkészület: 75 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám vendégváró sajtosa. Kölyökkorom óta az egyik kedvencem, gyorsan elkészül, és többnyire soha nem elegendő a mennyiség.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére és a tepsi előkészítéséhez

ajánlat

Kiváló sör és borkorcsolya vagy egyszerűen csak sós nasi.
A köménymag mellé (vagy helyett) használhatunk bármilyen egyéb magvat, a szezámmagtól kezdve a lenmagon keresztül egészen a tökmagig, esetleg ezeket vegyítve is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt futtassuk fel kevés cukorral langyos tejben.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat és az egyik tojást egy tálban, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát.
  3. Tegyük félre langyos helyre kelni kb. 1 órára.
  4. Ha a tészta megkelt, sodrófa segítségével nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, tetejét kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal és köménymaggal.
  5. Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozaton.
  6. A tésztából derelyevágóval készítsünk kb. 1 cm széles csíkokat, és azt tegyük kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
  7. Tegyük a forró sütőbe, a hőmérsékletet állítsuk vissza 200 fokra, és süssük aranybarnára a rudakat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 472
elküldve: 3
receptkönyvben: 123
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

köménymagos sajtos rúd, sajtos rúd másként, magos sajtos tésztás rúd

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildica
ildica Thu, 2012-04-05 10:35

Huhh, a 200 fok nem sok egy kicsit? Nem ég meg hamar a tészta? Húsvétra lehet, hogy megsütöm, szimpatikus a recept nekem. :)

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-04-16 16:39

Szia, igazából 180 és 200 fok között az ideális, sütő függvénye.
Valamelyik sütő 200 fokos beállításnál sem tud többet 180 - nál.
Őszintén szólva figyelni kell sütés közben, akkor nem ég meg. Amúgy pedig ez a tészta annyira vékonyan van nyújtva, hogy lényegében nincs jelentősége a 20 fok különbségnek, a belseje így is úgy is át fog sülni.

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2011-08-05 11:51

Mondjuk inkább arra gondoltam, hogy egy ilyen tésztához már majdnem mindegy, hogy 3 v. 4 dkg-ot teszek bele.

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2011-08-05 12:17

így igaz, ebben az esetben megközelíthetjük ebből a szemszögből is. Bár inkább négy, mint három...:)

mohonc
Mohonc / mohonc Thu, 2011-08-04 18:15

Azért ez nem gyógyszer, az én mérlegem dekákban mér, és az a konyhákban még elég, bár nem digitális, de nem is kell. :)

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2011-08-04 19:21

Akkor mondok egyszerűbbet:
A budafoki élesztő 10 gr-os osztásokkal be van jelölve. Ha a negyedik osztás előtt kicsivel elvágod, hozzávetőlegesen ott leszel a megfelelő mennyiségnél, és még mérleg sem kell....:))

Üdv.: K.

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2011-08-04 16:51

Kutya egy szám mi? :)))
Egyébként konyhai digitális kismérleggel tök egyszerű... 37,5 gr.
Ha gyakrabban előfordulsz a konyhában előbb-utóbb szükséges beruházás lesz amúgy is...:P

üdv.: Kornél

842
finomliszt 60 dkg
vaj 20 dkg
sajt 10 dkg
tojás 1 db
tejföl 175 g
tej 1.5 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 3.75 dkg
1.5 dkg
tojás 1 db
sajt 10 dkg
köménymag 1 ek
vaj 1 ek