Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos párnácska

Sajtos párnácska
Sajtos párnácska
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Önállóan is fogyasztható, de zöldségleves, fejtett bableves mellé is kiváló kiegészítő.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Kovász

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász

  1. 2,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt, tetejét meghintjük kevéske liszttel (jobban beindul tőle az élesztő), lefedjük, meleg helyre tesszük.
  2. Kb. 15 perc múlva a kovászunk szépen feljön, ekkor már össze is állíthatjuk a tésztánkat.

Tészta

  1. Az átszitált lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést formázunk. Beleöntjük a kovászt, tojásokat, sót. Jól elkeverjük, utána jöhet a zsiradék, tejföl és a lereszelt sajt.
  2. Mindezeket jól összedolgozzuk mindaddig, amíg szép homogén szerkezetű tésztát nem kapunk. Azaz a tészta könnyen elválik a tálunk falától és a kezünktől is.
  3. Letakarva pihentetjük kicsit, az élesztőt hagyjuk dolgozni a tésztánkban. A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
  4. Mikor már kicsit megdagadt a tésztánk, kiborítjuk lisztezett nyújtó deszkára. Téglalap alakúra nyújtjuk, legalább másfél centisre. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. Amikor az egész tészta felületét megszórtuk, kezünkkel a sajtot finoman belenyomkodjuk, hogy könnyebben lehessen vágni.
  5. Lisztbe mártott késsel 3 cm széles csíkokat vágunk, majd keresztben is, hogy szép téglalapokat kapjunk. Ezután már csupán annyi a teendőnk, hogy tepsibe rendezzük a kivágott sajtos tésztánkat, kb. fél cm távolságra egymástól, hogy legyen helye még a sütőben is kelni, növekedni.
  6. Kb. 20 perc sütés elegendő is, lényeg, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Mikor szépen megpirult a tésztánk teteje, már vehetjük is ki a sütőből. Lapátkanállal bátran alányúlva kiszedjük a tepsiből és ízlésesen egy tálra halmozzuk. Amint langyosra hűlt, már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat hozzá !
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 3 205
elküldve: 1
receptkönyvben: 38
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szazol

Mióta szakács: 2015.10.07.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos párna, sajttal szórt párna, sajtos táska

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szazol
Szazol / Szazol Sat, 2015-10-17 22:26

Örülök, hogy tetszett a recept !
Biztos vagyok benne, hamarosan újabb adagot kell majd belőle sütni.. :)
Kedves egészségükre, fogyasszák jó étvággyal !

Watson96
Watson96 / Watson96 Sat, 2015-10-17 18:03

Ma készítettem el. Nagyon finom és sajtban gazdag! Biztos vagyok benne, hogy hamar el fog fogyni! ;) Köszönöm a receptet! :)

1700
finomliszt 1 kg
sertészsír 35 dkg
tejföl 2.5 dl
tojás 3 db
1 ek
trappista sajt 35 dkg
élesztő 5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 3 teáskanál
finomliszt 1 dkg
tojás 2 db
trappista sajt 30 dkg