r
Nosalty Logó

Sajtos párnácska

NS
Sajtos párnácska
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Kovász

Tetejére

1703
Kalória
51.2g
Fehérje
137g
Szénhidrát
103.4g
Zsír
136.2g
Víz
363.3g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
6.8g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Kovász

Tetejére

Összesen 1703 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Kovász

Tetejére

Összesen 10213 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Kovász

Tetejére

Összesen 356 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    103.4 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    363 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3114.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    844 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    711 mg
  • Nátrium
    1386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    137 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    136.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    457 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    115 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    454 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 1703 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    307.1 g

Zsír

  • Összesen
    620.5 g
  • Telített zsírsav
    283 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    240 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    2180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18686.1 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    525 mg
  • Kálcium
    5062 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    452 mg
  • Foszfor
    4268 mg
  • Nátrium
    8316 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    821.8 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    817.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2745 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    692 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    901 micro
  • Kolin:
    1154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2724 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1409 micro
Összesen 10213 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 356 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. 2,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt, tetejét meghintjük kevéske liszttel (jobban beindul tőle az élesztő), lefedjük, meleg helyre tesszük.
  2. Kb. 15 perc múlva a kovászunk szépen feljön, ekkor már össze is állíthatjuk a tésztánkat.

Kovász

  1. Az átszitált lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést formázunk. Beleöntjük a kovászt, tojásokat, sót. Jól elkeverjük, utána jöhet a zsiradék, tejföl és a lereszelt sajt.
  2. Mindezeket jól összedolgozzuk mindaddig, amíg szép homogén szerkezetű tésztát nem kapunk. Azaz a tészta könnyen elválik a tálunk falától és a kezünktől is.
  3. Letakarva pihentetjük kicsit, az élesztőt hagyjuk dolgozni a tésztánkban. A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
  4. Mikor már kicsit megdagadt a tésztánk, kiborítjuk lisztezett nyújtó deszkára. Téglalap alakúra nyújtjuk, legalább másfél centisre. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. Amikor az egész tészta felületét megszórtuk, kezünkkel a sajtot finoman belenyomkodjuk, hogy könnyebben lehessen vágni.
  5. Lisztbe mártott késsel 3 cm széles csíkokat vágunk, majd keresztben is, hogy szép téglalapokat kapjunk. Ezután már csupán annyi a teendőnk, hogy tepsibe rendezzük a kivágott sajtos tésztánkat, kb. fél cm távolságra egymástól, hogy legyen helye még a sütőben is kelni, növekedni.
  6. Kb. 20 perc sütés elegendő is, lényeg, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Mikor szépen megpirult a tésztánk teteje, már vehetjük is ki a sütőből. Lapátkanállal bátran alányúlva kiszedjük a tepsiből és ízlésesen egy tálra halmozzuk. Amint langyosra hűlt, már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat hozzá !

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Önállóan is fogyasztható, de zöldségleves, fejtett bableves mellé is kiváló kiegészítő.

További receptek

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Lakos Benedek

Medvehagymás sajtos roló

Ki ne imádná a sajtos rolót, pláne ha egy nagy csokor medvehagymával üdévé és tavasziasra hangoljuk? A hagyományos besameles massza helyett egy pillanatok alatt elkészíthető ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek