r
Nosalty Logó

Rózsakalács

Batida
Rózsakalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

496
Kalória
9.6g
Fehérje
74.3g
Szénhidrát
18.7g
Zsír
18.5g
Víz
50.2g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
32.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 496 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4957 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 353 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    74.3 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 496 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.1 g

Zsír

  • Összesen
    187.5 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    502 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3085.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    734 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    449 mg
  • Foszfor
    1391 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    742.8 g
  • Cukor
    323 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    184.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1076 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    425 micro
  • Kolin:
    299 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1057 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    334 micro
Összesen 4957 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 353 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához valókat a fent leírt sorrendben egy tálba adagoljuk, majd egy kézi robotgép dagasztókanalával először rövid ideig alacsony fokozaton, majd a legnagyobb fokozaton kb. 5 perc alatt összedolgozzuk a tésztát. Nagy klassz, puha, nem ragadós gyurmatészta lesz belőle.
  2. A tésztát letakarjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, amíg jól láthatóan meg nem kelt, ez kb. 0,5-1óra.
  3. Ezután a tésztát lisztezett deszkán még egyszer röviden átgyúrjuk, és egy kb. 40x50-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal a felületét, és rászórjuk egyenletesen a mazsolát (én most smarties-t használtam), a kristálycukorral elkevert vaníliás cukrot, és darált mandulát (amit én szintén kihagytam).
  4. A hosszabbik oldalánál fogva szépen feltekerjük, és a hosszú rudat 15 egyenletes csigára vágjuk fel, nem baj, ha nem tökéletesen azonos vastagságúak.
  5. Egy kapcsos tortaforma alját kikenjük vajjal (az oldalát nem!), ha nincs, szögletes sütőforma is lehet. Belehelyezzük egymás mellé a tekercseket, nem baj, ha marad hézag, a tészta még kelni fog. Megkenjük a tetejüket a kávétejszínnel vagy tejjel. Kb. 10 percig még hagyjuk pihenni, majd forró sütőben megsütjük.
  6. Aki szeretné, a sütőből való kivétel után, meg lehet kenni a forró víz és porcukor keverékeként szolgáló sűrű mázzal, ettől szép bevonatot kap.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26 cm-es

Ez az egyik kedvenc sütireceptem, mert nagyon gyorsan össze lehet dobni és sosem marad belőle. A gyerekeim és én a mazsolát nem szeretjük, ezért a smarties-os és citrushéjas (Spar-ban lehet tasakos  trópusi citruskeveréket kapni, annak a felét szóróm bele)  változatát szoktam főleg elkészíteni, de kakaóval is nagyon finom. Úgy kell szeletelni, mint egy tortát, akkor bukkanak elő a rejtett "kincsek". :-))

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...