Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-fahéjas fernandel

Almás-fahéjas fernandel
Almás-fahéjas fernandel
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kisfiaim nagy kedvence a kakaós csiga, akár minden reggel képesek lennének ezt enni. Próbálkozom újabb receptekkel, hogy egy kicsit változatosabbá tegyem a reggelit. A vaníliás ferdinánd után, most ezt a gyümölcsös változatot próbáltam ki, szerencsére ízlett kis Mazsoláimnak!
A recept Pap Emese cukrásztól származik, de én még leöntöttem a vaníliás ferdinándnál használt cukros tejszínnel, így a csigák belül puhák maradnak, kívül pedig ropogósra sülnek!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tekeréshez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzádolgozzuk a sárgákat, végül a felfuttatott élesztővel tésztává dagasztjuk. (Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.) Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: az almát apró kockákra daraboljuk és megpároljuk a vajjal, a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal. Legvégül a búzadarát keverjük hozzá.
  4. Vajjal és liszttel kikenjük a sütőtálakat. (Én két tálban sütöm a csigákat, így sok ropogós széle lesz. Méretük 15x20x6 cm és 20x30x6 cm)
  5. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és kb. 40x25 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, és egyenletes rétegben elkenjük rajta az almás tölteléket.
  6. Szorosan feltekerjük, így egy 40 cm hosszú hengert kapunk, amit kb. 2 cm vastag szeletekre vágunk. (Kb. 20 db kis csigánk lesz.)
  7. Az előkészített formába rakosgatjuk őket egymástól kis távolságra, mert még nőni fognak. Letakarjuk a tálakat, és langyos helyen további 30 percet kelesztjük.
  8. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, majd betesszük a formákat 20 percre. Ezután a hőmérsékletet 220 fokra emeljük, és a csigákat óvatosan megöntözzük a cukor és tejszín keverékével. Alufóliával lefedve tesszük vissza további 20-30 percre sülni.
  9. Mikor kész, hőálló kesztyűvel megfogjuk az edényeket, és azonnal kiborítjuk. Langyosan a legfinomabb!
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 794
elküldve: 1
receptkönyvben: 347
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, szilveszter, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas ferdinánd, almás csiga, vaníliás csiga

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JucusH
Jucush / JucusH Sun, 2015-09-06 21:06

Ma kipróbáltam a receptedet, nagyon jól sikerült. Isteni finom lett, köszi a receptet

joosz
joosz Sat, 2012-09-15 11:36

Szia! A kakaós csigára nálatok milyen recept vált be? Mi is szeretjük, de még mindig keresem a "tökéletes csiga" receptjét.. :) Nem láttam a receptjeid között. Köszi!

mignon
Mignon / mignon Sat, 2012-09-15 14:52

Kedves joosz!
3 favoritunk van, felváltva készítem őket (főleg idő- és kedv függvényében):
- Elsőként a vaníliás ferdinánd receptet ajánlom, persze ebben az esetben kakaós töltelékkel. (a tésztája és a sütési módja nagyon bejön nekem!!)
http://www.nosalty.hu/recept/vanilias-ferdinand
- A másik kettő pedig nagy kedvencemtől, Limarától való. Ha sütni szeretnél valami finomat, mindig böngészd át a blogját, isteni finomságokat találsz nála!!
http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/03/kakaoscsiga-bekebeli.html
http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/07/kelt-kakaoscsiga.html

Remélem megtalálod a ti tökéletes változatotokat is!!
Jó sütést, üdvözöllek:
Mignon

joosz
joosz Sat, 2012-09-15 20:33

Szia!

Köszi szépen a recepteket, mindenképp kipróbálom mindet, meg nézegetem az oldalt amit ajánlottál! Meg ezt az almás-fahéjas fernandelt is, mert nagyon szeretjük a fahéjas csigákat, sütiket is! :) Köszi! Üdv, Szilvi

810
finomliszt 40 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 10 dkg
1 kk
vaj 6 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
alma 30 dkg
vaj 3 dkg
fahéj 2 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 2 ek
búzadara 3 evőkanál
vaj 5 dkg
cukor 8 dkg
fahéj 1 kk
cukor 5 dkg
habtejszín 2 dl