r
Nosalty Logó

Ropogós pulyka schnitzel zsályás salsa verdével és orzo al limone-val

Hering András
Ropogós pulyka schnitzel zsályás salsa verdével és orzo al limone-val
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A pulyka schnitzelhez

A zsályás salsa verdéhez

Az orzo al limone-hoz

2165
Kalória
119.6g
Fehérje
141.3g
Szénhidrát
120.1g
Zsír
351.1g
Víz
464.8g
Koleszterin
9.5g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A pulyka schnitzelhez

A zsályás salsa verdéhez

Az orzo al limone-hoz

Összesen 2165 kcal
  • 16% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A pulyka schnitzelhez

A zsályás salsa verdéhez

Az orzo al limone-hoz

Összesen 8659 kcal
  • 16% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A pulyka schnitzelhez

A zsályás salsa verdéhez

Az orzo al limone-hoz

Összesen 179 kcal
  • 16% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.6 g

Zsír

  • Összesen
    120.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    465 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4651.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    654 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    2349 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    141.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    351.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    464 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1342 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1625 micro
Összesen 2165 kcal
  • 16% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    478.2 g

Zsír

  • Összesen
    480.3 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    201 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    135 g
  • Koleszterin
    1859 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18605.1 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    622 mg
  • Kálcium
    2616 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    801 mg
  • Foszfor
    5063 mg
  • Nátrium
    9398 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    565.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    1404.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    975 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    114 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    1855 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    113 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    935 micro
  • Kolin:
    692 mg
  • Retinol - A vitamin:
    528 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5368 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6499 micro
Összesen 8659 kcal
  • 16% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    29.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 179 kcal

Elkészítés

A pulyka schnitzelhez

  1. A pulykamellfilét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd egy húsklopfolóval átveregetjük, hogy lazítsunk a pulykahús rostjain és vastagságán. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Egy-egy külön tálba tesszük a lisztet, a felvert tojásokat és a pankómorzsát, majd a húsokat szépen sorban megforgatjuk a panír hozzávalóiban: elsőként a lisztben, aztán a tojásban, majd végül a pankómorzsában. A morzsában alaposan paskoljuk meg a húst, hogy a pankókéreg alaposan rátapadjon a panírral.
  3. Egy vasserpenyőben olajat vagy zsírt melegítünk és a panírozott húsokat közepes hő felett aranybarna kérgűre sütjük. Nedvszívó papírral bélelt tálra tesszük, majd félretesszük.

A zsályás salsa verdéhez

  1. A zsályacsokrot leveleire szedjük. A petrezselyem szárait is eltávolítjuk, majd finomra vágjuk.
  2. Egy evőkanálnyi olívaolajat melegítünk egy serpenyőben, majd a kapribogyót és a zsályaleveleket megfuttatjuk a meleg olívaolajon, nagyjából 2-3 perc alatt, mire illatos nem lesz.
  3. Kiöntjük a serpenyőből a fűszeres olajjal együtt egy keverőtálba, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, reszelünk hozzá citromhéjat és fokhagymát, meglocsoljuk pár csepp friss citromlével és még egy kis olívaolajjal, alaposan összekeverjük.

Az orzo al limone-hoz

  1. Egy nagy serpenyőben közepesen alacsony hőfokon hevítsük fel a vajat és az olívaolajat. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd kevergetve addig főzzük, amíg megpuhul és illatos nem lesz, 2-3 percig. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjatis, és ezt is kevergetve addig főzzük, amíg illatos nem lesz, további 30 másodpercig.
  2. Növeljük a hőfokot közepesre. Adjuk hozzá az orzo-t, a sót és a borsot, és kevergetve főzzük, amíg az orzo kissé megpirul, kb. 1 percig. Öntsünk hozzá annyi alaplevet, hogy ellepje, majd gyakori kevergetés mellett forraljuk fel. Amint a tészta elkezdi felszívni a levest, és a folyadék a felére csökken, adjunk hozzá egy újabb bögrényi alaplevet. Folytassuk a főzést, kevergetve és megismételve a maradék alaplével, amíg krémes mártás alakul ki, és a tészta al dente lesz, összesen kb. 10 percig. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Vegyük le a tűzről. Keverjük bele a reszelt pecorino romano sajtot, a petrezselymet, a citromlevet és a metélőhagymát.
  4. Tálaláskor a tányér aljára szedjünk a krémes-citromos orzóból, tegyük rá a felszeletelt pulyka schnitzelt, merjünk rá a zsályás salsa verdéből, majd szórjuk meg sópehellyel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Főzés módja: rántott ételek

Ez a recept új szintre emeli a klasszikus rántott húst, amit ezúttal pulykából készítettünk élénkzöld, fűszeres, zsályás salsa verde mártással párosítva: salsa enyhén sós és savanykás, ropogós kapribogyója és a sült zsálya tökéletes egyensúlyba kerül a schnitzel gazdagságával. Ez az egyszerű étel azonban így lenyűgözővé válik a textúrák kontrasztjával és a klasszikus salsa verde recept átdolgozásával. Köretként egy krémes-citromos orzót készítettünk hozzá, ami pont úgy működik, mint egy isteni rizottó, csak nem rizzsel, hanem orzo tésztával tettük izgalmassá. Az orzót csirkehúslevesben lassan főztük, így a keményítő fokozatosan felszabadul, amitől krémes, mártásos egytálétel jön létre a Pecorino Romano sajt és a friss citrom hozzáadásával.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek