Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rétes ahogy Vali készíti

Rétes ahogy Vali készíti
Rétes ahogy Vali készíti
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első rétesemet Gyes alatt készítettem, olyan kemény lett a tésztája, hogy nem lehetett megenni. Nagynéném jött látogatóba hozzánk, lelkesen dicsérte szegény. Azóta jó párszor sütöttem, amiből következik, hogy már rég elhagytam a Gyeses időszakot, nagyobbik fiam szeret a konyhában tüsténkedni, sokszor lepipál a főzésben, de még a rétesnyújtással vár. Csak idő kérdése, és azt is kipróbálja.

hozzávalók / 12 adag

A tészta

Túrótöltelék

Meggyes töltelék

Káposztás töltelék

ajánlat

Időigényes elkészíteni, de mindent megér a bezsebelt dicséret.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta összeállítása

  1. A lisztet tálba öntjük, közepébe öntjük a meglangyosított zsírt, csipet sót, a tojást és langyos vízzel puha, kissé lágy tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, egész simára, kis hólyagokat vet, akkor biztos jó. A tésztát deszkára öntjük, a kezünkről leszedjük a tészta morzsákat, hogy ne ragadjon semmi a tésztánkra.
  2. Három részre vesszük a tésztát, mindegyik cipót még külön jól kidolgozzuk. Tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, lábossal letakarjuk, és kb. negyed órát pihentetjük.
  3. Nagyobb asztalt tiszta asztalterítővel letakarunk, és elkezdjük a nyújtást. Kézfejünkre tesszük a tésztát, lassan az asztalra tesszük, és belülről kifelé óvatosan alányúlva körben az asztal körül nyújtjuk a tésztánkat. A lecsüngő részeket levágjuk, újra össze lehet gyúrni és felhasználni.
  4. Langyos zsírral, tejföllel meglocsoljuk egyenletesen, és az elkészített töltelékkel megszórjuk. Lehet az egész tésztát beszórni, lehet a felét, és úgy feltekerni. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ennek segítségével a rétest felcsavarjuk szép rúddá. Ha túl lágy a töltelék, akkor két széléről hajtsuk be az abroszt, nehogy elszakadjon a tészta. Minden töltelék alá locsolunk langyos zsírt, és a rétesek tetejére is számítsunk, tehát ízlés szerint még kell lenni kéznél zsiradéknak.
  5. A tésztát tepsi hosszúságúra vágjuk, óvatosan beemeljük, tetejüket zsírral megkenjük. Forró sütőben megsütjük, jó ropogósra, a tepsiben feldaraboljuk, és melegen tálaljuk.

Töltelékek elkészítése

  1. A túrót összenyomjuk, a tojások fehérjét felverjük, a sárgáját cukorral kikeverjük, reszelünk bele citrom héját, hozzáteszünk két kanál tejfölt, és az egészet összekeverjük. Ezzel töltjük meg az egyik rétest.
  2. A meggyet lecsepegtetjük, hozzáteszünk ízlés szerint cukrot, fahéjat, a rétesre először grízt szórunk, utána a meggytölteléket, és felcsavarjuk.
  3. A káposztát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a sóból. Kb. 15 dkg zsíron megsütjük jó puhára, szórunk rá borsot. Amikor megtöltjük a rétest, lehet rá tejfölt potyogtatni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x6 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 018
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nemes Vali

Mióta szakács: 2010.09.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Rétes házilag, házi rétes, meggyes rétes, túrós rétes, káposztás rétes

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Thu, 2015-02-26 14:09

Kedves Nosalty!
Érdeklődnék, hogy miért azt írja a receptem tetején, hogy "válaszra vár" ?
köszönöm

849
finomliszt 100 dkg
disznózsír 5 dkg
1 csipet
tojás 1 db
víz 8 dl
tejföl 6 dl
disznózsír 5 dkg
tehéntúró 50 dkg
tojás 4 db
cukor 25 dkg
tejföl 2 ek
citromhéj 1 citromból nyert
meggy 50 dkg
cukor 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
búzadara 2 evőkanál
káposzta 1 közepes db
disznózsír 15 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint