Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Régimódi bécsi kocka

Régimódi bécsi kocka
Régimódi bécsi kocka
60 perc / főzés: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

25 évvel ezelőttöl 10 évvel ezelőttig nagyon sokat jártam Pesten az Árpád híd-i metrómegállónál. Valahogy úgy hozta a sorsom, hogy ez a hely mindig átszállópontként szerepelt a napi utazásaimkor. Az aluljáróban valamelyik peronnál volt egy büfé, ahol remek süteményeket lehetett kapni. Ott és akkor ettem életemben először Bécsi kockát. Akkoriban még nem főztem. Ez a büfé talán még a mai napig is létezik, nem tudom, már régen nem jártam arrafelé, de a lényeg, hogy egyszer csak eltűnt az én kedvenc sütim a polcról. Nagyon sajnáltam, mert komoly spirituális élmény volt, ahogy a két kissé kemény tésztalap közt tornyosuló, kesernyés diókrém kinyomódott az első harapáskor, és körbe-körbe kellett nyaldosni a sütit, olykor apró darabokat leharapva a ropogós linzertésztából. Komolyan mondom szerelem volt első látásra, amit azóta sem tudtam elfelejteni. Olyannyira nem, hogy ahány cukrászdában jártam életem során, majd mindenhol kerestem, de sehol sem árulták.

Aztán a minap eszembe jutott, gondoltam nekifogok és megkísérlem legyártani életem első Bécsi kockáját. Elkezdtem keresgélni a neten, ez a recept több recept összevonásával a saját képemre formálva született meg. Nagyon bátran ajánlom mindenkinek, tényleg nagyon nagy élmény! De az első harapással csak lassan, érzéssel...

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Kávé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában puhára főzzük. (Lehet előző este is, vagy ha már főzünk valami máshoz is, akkor gonduljunk erre a sütire...)
  2. A diót megdaráljuk, és a tejjel, valamint 10 dkg cukorral és a rummal/aromával sűrű krémmé főzzük. (Jó a diót előző este beáztatni a tejbe, mert magába szívja, és finomabb lesz tőle a krém.) Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a krémhez való vajat vagy margarint szobahőmérsékletre helyezzük, hogy ne legyen kemény.
  3. A tésztához a burgonyát krumplinyomón lenyomjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 1 órára hidegre tesszük.
  4. Ha a tészta lehűlt, kinyújtjuk, és a lehető legnagyobb méretű tepsi hátulján (40x40), vagy akár benne zsírpapíron halványsárgára sütjük.
  5. Ha a tészta kisült, még melegen levagdossuk a széleit, és megfelezzük. Az egyik felét szabályos méretű kockákra vágjuk.
  6. A krémhez kikeverjük a margarint a maradék porcukorral, és hozzákeverjük a jól lehűtött diókrémet.
  7. Ha a tészta kihűlt, az egészben maradt lapra rákenjük a krémet, és ráhelyezzük a másik adag tésztából kivágott kockákat, majd pár órára (de jobb egy éjszakára), hűtőbe helyezzük.
  8. Szeleteléskor a kockák mentén átvágjuk az alsó lapokat is, majd meghintjük porcukorral, és minden kockára egy-egy fél diót helyezünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 30 220
elküldve: 10
receptkönyvben: 372
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diókrémes kocka, diós bécsi kocka

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

null-A
null-A / null-A Sat, 2013-06-01 13:10

nagyon finom! dió hiányában darált mandulát használtam, és nagyon nagy sikert aratott!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Mon, 2012-04-30 20:43

Kedves Tmea! Ma megsütöttem, másfél adagot így egy nagy gáztepsire való lett:-) nagyon-nagyon finom bár a holnapi vendég seregnek szántam de az összes szélét megettem:-)))
Ja és én egy fél napot pihentettem a hűtőben, utána kitűnően szelhető a tetejével együtt!
Köszi a receptet!

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-05-01 13:01

Örülök, hogy szerinted is nagyon finom! Nagy kedvencem nekem is! :-))
Kellemes konyhatündérkedést ! Mert az olyan jóóóó! :-))

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Thu, 2012-04-26 12:11

Diós sütit kerestem, és tulajdonképpen a leírása alapján választottam ezt! Hmmm.... már akkor összefutott a nyál a számban, amikor olvastam, hogyan is "kell" enni ezt a finomságot! Nem bántam meg :)
Köszi a receptet, mennyei az eredmény!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-04-26 19:30

Örülök, hogy sikerült! Én is odavagyok érte, megenném minden reggel a kávémhoz...:-))

bernath52
MorZsóka / bernath52 Sat, 2012-02-25 21:21

Nekem is kedvencem a bécsi kocka !
Megragadott ez a burgonyás változat, ami csak fokozza az ízhatást és "lágyabbá" teszi ezt a kuriózumnak számító sütit is. Köszönöm az ötletet !
Én is szeretek kutakodni régi ízek és receptek között...-Ki fogom próbálni !

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2012-02-26 11:25

Na, ha neked is kedvenced, akkor te sem fogsz csalódni! :-))

Szilvi617
Szilvi617 Tue, 2012-02-21 09:38

Köszönöm ezt a szuper receptet. Apukám szülinapjára sütöttem meg, mert emlegette ezt a sütit és már sehol sem lehet kapni. Nagyon nagy sikert aratott, nagyon finom. Már meg lett rendelve a következő adag. :)

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-02-21 16:15

Én is azért kezdtem neki, mert sajnos már sehol nem lehet kapni és rajongok érte! Megértem apukádat! :-)) Nagyon örülök, hogy ízlett neki, és annak is, hogy van még, aki emlékszik rá, és szereti, és hogy vannak ilyen kedves leánygyermekek, akik életben tartják ezeket a régi, feledésbe merült értékes recepteket! :-)
Szeretettel
Tímea

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-11-04 22:52

Ne is mondd! Minden nap megenném...
Eszter! Az mitől lehet szerinted, hogy az "Ezt főzitek ma" link alól időnként eltűnnek receptek?

1860
finomliszt 45 dkg
burgonya 20 dkg
cukor 10 dkg
disznózsír 15 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 teáskanál
tej 2 dl
dió 20 dkg
porcukor 15 dkg
vaj 25 dkg
rum 2 ek