r
Nosalty Logó

Régimódi bécsi kocka

Tmea
Régimódi bécsi kocka
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

1860
Kalória
23.6g
Fehérje
167.1g
Szénhidrát
124.1g
Zsír
67.3g
Víz
215g
Koleszterin
7.2g
Élelmi rost
68.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 32% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 32% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 7439 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 32% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 413 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.6 g

Zsír

  • Összesen
    124.1 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1487.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    371 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    653 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    167.1 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    67.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    447 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    439 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 1860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.2 g

Zsír

  • Összesen
    496.3 g
  • Telített zsírsav
    202 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    860 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5948.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1483 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    465 mg
  • Foszfor
    2610 mg
  • Nátrium
    1168 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    668.4 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    269.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1789 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    193 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    366 micro
  • Kolin:
    407 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 7439 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 413 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát héjában puhára főzzük. (Lehet előző este is, vagy ha már főzünk valami máshoz is, akkor gonduljunk erre a sütire...)
  2. A diót megdaráljuk, és a tejjel, valamint 10 dkg cukorral és a rummal/aromával sűrű krémmé főzzük. (Jó a diót előző este beáztatni a tejbe, mert magába szívja, és finomabb lesz tőle a krém.) Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a krémhez való vajat vagy margarint szobahőmérsékletre helyezzük, hogy ne legyen kemény.
  3. A tésztához a burgonyát krumplinyomón lenyomjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 1 órára hidegre tesszük.
  4. Ha a tészta lehűlt, kinyújtjuk, és a lehető legnagyobb méretű tepsi hátulján (40x40), vagy akár benne zsírpapíron halványsárgára sütjük.
  5. Ha a tészta kisült, még melegen levagdossuk a széleit, és megfelezzük. Az egyik felét szabályos méretű kockákra vágjuk.
  6. A krémhez kikeverjük a margarint a maradék porcukorral, és hozzákeverjük a jól lehűtött diókrémet.
  7. Ha a tészta kihűlt, az egészben maradt lapra rákenjük a krémet, és ráhelyezzük a másik adag tésztából kivágott kockákat, majd pár órára (de jobb egy éjszakára), hűtőbe helyezzük.
  8. Szeleteléskor a kockák mentén átvágjuk az alsó lapokat is, majd meghintjük porcukorral, és minden kockára egy-egy fél diót helyezünk.

Recept infó

  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40

25 évvel ezelőttöl 10 évvel ezelőttig nagyon sokat jártam Pesten az Árpád híd-i metrómegállónál. Valahogy úgy hozta a sorsom, hogy ez a hely mindig átszállópontként szerepelt a napi utazásaimkor. Az aluljáróban valamelyik peronnál volt egy büfé, ahol remek süteményeket lehetett kapni. Ott és akkor ettem életemben először Bécsi kockát. Akkoriban még nem főztem. Ez a büfé talán még a mai napig is létezik, nem tudom, már régen nem jártam arrafelé, de a lényeg, hogy egyszer csak eltűnt az én kedvenc sütim a polcról. Nagyon sajnáltam, mert komoly spirituális élmény volt, ahogy a két kissé kemény tésztalap közt tornyosuló, kesernyés diókrém kinyomódott az első harapáskor, és körbe-körbe kellett nyaldosni a sütit, olykor apró darabokat leharapva a ropogós linzertésztából. Komolyan mondom szerelem volt első látásra, amit azóta sem tudtam elfelejteni. Olyannyira nem, hogy ahány cukrászdában jártam életem során, majd mindenhol kerestem, de sehol sem árulták. Aztán a minap eszembe jutott, gondoltam nekifogok és megkísérlem legyártani életem első Bécsi kockáját. Elkezdtem keresgélni a neten, ez a recept több recept összevonásával a saját képemre formálva született meg. Nagyon bátran ajánlom mindenkinek, tényleg nagyon nagy élmény! De az első harapással csak lassan, érzéssel...

Nosalty stories

További receptek

Baklavacroissant

Ugyanúgy ropogós, ugyanolyan diós, ugyanúgy csöpög lemezes belsejéből a cukorszirup: ez a baklava azonban mind időben, mind munkában jóval kevesebbet kér tőlünk. A titok nyitja egy-két ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...