Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbarás pite Saci konyhájából

Rebarbarás pite Saci konyhájából
Rebarbarás pite Saci konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény. A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Erősen savanykás, pikáns ízű, ezért ízesítésénél érdemes ezt figyelembe vennünk. Szüleim régóta termesztik ezt a növényt. Családomban többféleképen is felhasználjuk. Üzletben sajnos elég drága. Utoljára 700 Ft-körül láttam fél kilós csomagot. A költség rovatba csak a linzertészta árát tüntettem fel, mert nekem a rebarbara pénzbe nem kerül. Sok ismerősöm csak akkor hallott életében először a rebarbaráról, amikor megkínáltam a belőle készült finomsággal. Sajnos hazánkban a rebarbara kultusza elenyésző. Pedig a rebarbara mindenütt megterem, szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt.

Én Édesanyámtól tanultam ezt a receptet és családom örömére szívesen készítem. A felszeletelt rebarbarát azért nem keverem össze a fahéjas cukorral, mert akkor levet enged. Így sülés közben ereszti ki levét, ami átitatja a tésztát, és így érvényesül igazán a rebarbara pikáns, semmi mással össze nem hasonlítható íze...

hozzávalók / 12 adag

A linzer tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

ajánlat

Mindenkinek, aki szeret új ízeket kipróbálni, aki szereti a pikáns ízeket... A rebarbaráról bővebben itt olvashatnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépéseben vékony karikára szeleteljük fel a megtisztított rebarbarát, majd tegyük félre.
  2. Egy tálban a lisztet a margarinnal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a sütőport, cukrot, tejfölt, majd üssük hozzá a tojást is. Végül annyi tejet adagoljuk lassan a tésztához, hogy megfelelő állagú legyen. Amikor nem ragad az edény falához a tészta, akkor jó.
  3. Lisztezett gyúródeszkán kicsit még átdolgozzuk a tésztát, majd két egyenlő részre osztjuk, egy kb. 36x44 cm-es tepsihez. Ha kisebb a tepsink, vagy magasabb süteményt szeretnénk, akkor három egyenlő részre osszuk a tésztát.
  4. Nyújtófával enyhén lisztezett gyúródeszkán az első "cipót" a kívánt, tepsi nagyságúra nyújtjuk. A nyújtófára felsodorjuk a tésztát és segítségével a kivajazott tepsibe helyezzük. Tetejét zsemlemorzsa egy részével hintsük meg.
  5. A cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot összekeverjük.
  6. A felkarikázott rebarbarát a tésztára egyengetjük, majd a fahéjas cukorral megszórjuk. Értelemszerűen három lap esetén a rebarbara felét és a fahéjas cukor felét tesszük rá. A tetejére zsemlemorzsát hintünk.
  7. A második "cipót" a fent leírt módon a töltelékre helyezzük. Ha túl nagy lenne a tészta, a felesleget késsel levágjuk.
  8. Három lap esetén a maradék rebarbarát a tésztán eloszlatjuk, majd a maradék fahéjas cukorral megszórjuk. Tetejét zsemlemorzsával meghintjük. A harmadik cipót is kinyújtjuk, és a töltelékre borítjuk.
  9. Hőlégkeveréses sütőben 150 fokon, körülbelül 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
  10. Amikor kihűlt, ízlés szerint felszeleteljük és porcukorral díszítjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36x44 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 295
elküldve: 2
receptkönyvben: 53
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Saci

Mióta szakács: 2012.09.12.
4 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rebarbarás linzer, rebarbarával töltött pite, fahéjas-rebarbarás pite

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pillangó1025
Pillangó1025 / Pillangó1025 Thu, 2013-07-25 13:47

Nos ez egy GIGA adag. Már itt az első szelet a kezemben. Finom nagyon, kissé savanykás, kellemes nyári sütemény. Először pite formába álltam neki, de kis trükközéssel át kellett raknom a gáztepsibe, mert olyan hatalmas. Köszönöm a receptet, jó sok embert jóllakatok vele ma az az érzésem :P
Ja és a tetejét én is megkentem tojással, és szórtam rá 1 cs vaniliás cukrot.

cranberry
Sóskaramell / cranberry Thu, 2013-05-02 11:28

hűűűűűűűűűű!!! Nagyon finom!!!
Kicsit meghökkentem a rebarbara mennyiségén elsőre: 1-1,5 kg??? Hogy fog ez összeállni?
Szoktam pitét sütni belőle, de ilyen mennyiségből!
Megtisztítva lett az enyém 1,1 kg, a tészta nagyobbik részét egy nagy tepsibe sikerült belenyomkodni, megkentem tojással a tetejét, jó ropogós barnára sütöttem.
Kellemesen savanykás, de nem vad-savanyú, frissítő, fantasztikus sütit kaptunk, a vendégeink is rákaptak a rebarbarára, úgy néz ki :-)
Kihűlve jól szeletelhető, de mi már langyosan, lapát segítségével már ettük.
Köszi! :-)

484
finomliszt 50 dkg
cukor 20 dkg
sütőpor 1 csomag
margarin 20 dkg
tojás 1 db
tejföl 1 ek
tej 1 ek
rebarbara 1 kg
cukor 30 dkg
fahéj 1 ek
vaníliás cukor 2 csomag
zsemlemorzsa 4 ek
porcukor 1 teáskanál
margarin 1 ek