r
Nosalty Logó

Rebarbarás pite Saci konyhájából

NS
Rebarbarás pite Saci konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A linzer tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

484
Kalória
5.9g
Fehérje
81.2g
Szénhidrát
15.6g
Zsír
70.9g
Víz
16g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
44.5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A linzer tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

Összesen 484 kcal
  • 3% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A linzer tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

Összesen 5790 kcal
  • 3% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A linzer tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

Összesen 244 kcal
  • 3% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    70.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    146 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 484 kcal
  • 3% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    71.1 g

Zsír

  • Összesen
    186.7 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5640.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    1777 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    2025 mg
  • Nátrium
    1370 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    974.7 g
  • Cukor
    534 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    851.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1860 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    421 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    276 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1714 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1747 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1616 micro
Összesen 5790 kcal
  • 3% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 244 kcal

Elkészítés

A linzer tésztához

  1. Első lépéseben vékony karikára szeleteljük fel a megtisztított rebarbarát, majd tegyük félre.
  2. Egy tálban a lisztet a margarinnal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a sütőport, cukrot, tejfölt, majd üssük hozzá a tojást is. Végül annyi tejet adagoljuk lassan a tésztához, hogy megfelelő állagú legyen. Amikor nem ragad az edény falához a tészta, akkor jó.
  3. Lisztezett gyúródeszkán kicsit még átdolgozzuk a tésztát, majd két egyenlő részre osztjuk, egy kb. 36x44 cm-es tepsihez. Ha kisebb a tepsink, vagy magasabb süteményt szeretnénk, akkor három egyenlő részre osszuk a tésztát.
  4. Nyújtófával enyhén lisztezett gyúródeszkán az első "cipót" a kívánt, tepsi nagyságúra nyújtjuk. A nyújtófára felsodorjuk a tésztát és segítségével a kivajazott tepsibe helyezzük. Tetejét zsemlemorzsa egy részével hintsük meg.
  5. A cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot összekeverjük.
  6. A felkarikázott rebarbarát a tésztára egyengetjük, majd a fahéjas cukorral megszórjuk. Értelemszerűen három lap esetén a rebarbara felét és a fahéjas cukor felét tesszük rá. A tetejére zsemlemorzsát hintünk.
  7. A második "cipót" a fent leírt módon a töltelékre helyezzük. Ha túl nagy lenne a tészta, a felesleget késsel levágjuk.
  8. Három lap esetén a maradék rebarbarát a tésztán eloszlatjuk, majd a maradék fahéjas cukorral megszórjuk. Tetejét zsemlemorzsával meghintjük. A harmadik cipót is kinyújtjuk, és a töltelékre borítjuk.
  9. Hőlégkeveréses sütőben 150 fokon, körülbelül 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
  10. Amikor kihűlt, ízlés szerint felszeleteljük és porcukorral díszítjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 36x44

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény. A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Erősen savanykás, pikáns ízű, ezért ízesítésénél érdemes ezt figyelembe vennünk. Szüleim régóta termesztik ezt a növényt. Családomban többféleképen is felhasználjuk. Üzletben sajnos elég drága. Utoljára 700 Ft-körül láttam fél kilós csomagot. A költség rovatba csak a linzertészta árát tüntettem fel, mert nekem a rebarbara pénzbe nem kerül. Sok ismerősöm csak akkor hallott életében először a rebarbaráról, amikor megkínáltam a belőle készült finomsággal. Sajnos hazánkban a rebarbara kultusza elenyésző. Pedig a rebarbara mindenütt megterem, szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Én Édesanyámtól tanultam ezt a receptet és családom örömére szívesen készítem. A felszeletelt rebarbarát azért nem keverem össze a fahéjas cukorral, mert akkor levet enged. Így sülés közben ereszti ki levét, ami átitatja a tésztát, és így érvényesül igazán a rebarbara pikáns, semmi mással össze nem hasonlítható íze...

További receptek

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek