r
Nosalty Logó

Brokkoli hercegnő módra

OsztriGa
Brokkoli hercegnő módra
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

907
Kalória
39g
Fehérje
42.6g
Szénhidrát
64.8g
Zsír
188.7g
Víz
187.9g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
6.1g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 907 kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3623 kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39 g

Zsír

  • Összesen
    64.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1749.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    588 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    188.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    399 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    370 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1072 micro
Összesen 907 kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    156.2 g

Zsír

  • Összesen
    259.2 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6996.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    2355 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    2353 mg
  • Nátrium
    1754 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    170.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    755 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1596 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    277 mg
  • D vitamin:
    145 micro
  • K vitamin:
    326 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    559 micro
  • Kolin:
    372 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1480 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    1365 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4287 micro
Összesen 3623 kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    14.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 208 kcal

Elkészítés

  1. Brokkolit szedjük rózsáira, és annyi sós vízben, ami ellepi főzzük roppanósra. Kb. 10 perc. Szűrjük le.
  2. 2 kanál olajon süssük jól át a darált húst, sózzuk, fűszerezzük 1 csipetnyi szerecsendióval, majd öntsük fel 1 dl tejszínnel, és forrósítsuk össze kb 5 percig. Húzzuk félre a tűzről.
  3. 2 kanál olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a rizst (megmosás nélkül!), kicsit pirítsuk együtt (kb. 2 percig) majd öntsük fel 2 csésze forró vízzel. Néha megkevergetve lassú tűzön főzzük meg, nem kell, hogy vajpuhára főjön, akkor jó, ha egy picit "roppan" a rizsszemek közepe, ez kb. 20-25 perc. Öntsük fel a tejszínnel, forrósítsuk át, húzzuk félre a tűzről.
  4. Brokkoli rózsákat szeleteljük fel (szélesebbeket 3 szeletbe, a kisebbeket elég félbe vágni, és a fele mennyiséggel béleljünk ki egy kivajazott hőálló tálat. Tegyük rá a rizst, majd a húst, végül a brokkolik másik felét.
  5. 5 dkg vajat tegyünk serpenyőbe, forrósítsuk fel, tegyük hozzá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel a tejjel. Folytonosan kevergetve sűrítsük be, (én nem szoktam sózni, mert a sajt a tetején majd megteszi) fűszerezzük 1 csipet szerecsendióval. Terítsük be a brokkoli réteget vele.
  6. Szórjuk meg a kétféle reszelt sajttal, szórjuk meg szeletelt mandulával, toljuk forró sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük rózsaszínűre. Tálalásnál szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Kb. húsz éves lehettem, amikor először mentem Olaszországba repülővel. Nagy dolog volt ez nekem, pláne, hogy ezt az tette lehetővé, hogy 4-esem volt a lottón. Kint nagynéném fogadott, akivel egyszer közösen főztünk, egy kinti barátja számára. Én ekkor nagyon aktívan tanultam olaszul, így történhetett, hogy annyira figyeltem a beszédjüket, hogy nem vettem észre, hogy a rám bízott hagyma időközben fényt kapott a serpenyőben. No meg, valljuk be, nem olyan nagy baj az a pörköltös alapba...de nem így a rizottónál. Nagynéném rendkívül változatosan tudott káromkodni, mind magyarul, mind olaszul, el lehet képzelni, mi szólt ott 5 percen keresztül. Persze aztán vettünk egy újabb hagymát, majd engem félreállítva, elkészült a tökéletes rizottó. Jó néhány évig nem is akartam rizottót készíteni! És a mai napig nagyon vigyázok, hogy a hagyma makulátlanul fehér maradjon!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...