Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brokkoli hercegnő módra

Brokkoli hercegnő módra
Brokkoli hercegnő módra
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kb. húsz éves lehettem, amikor először mentem Olaszországba repülővel. Nagy dolog volt ez nekem, pláne, hogy ezt az tette lehetővé, hogy 4-esem volt a lottón. Kint nagynéném fogadott, akivel egyszer közösen főztünk, egy kinti barátja számára. Én ekkor nagyon aktívan tanultam olaszul, így történhetett, hogy annyira figyeltem a beszédjüket, hogy nem vettem észre, hogy a rám bízott hagyma időközben fényt kapott a serpenyőben. No meg, valljuk be, nem olyan nagy baj az a pörköltös alapba...de nem így a rizottónál. Nagynéném rendkívül változatosan tudott káromkodni, mind magyarul, mind olaszul, el lehet képzelni, mi szólt ott 5 percen keresztül. Persze aztán vettünk egy újabb hagymát, majd engem félreállítva, elkészült a tökéletes rizottó. Jó néhány évig nem is akartam rizottót készíteni! És a mai napig nagyon vigyázok, hogy a hagyma makulátlanul fehér maradjon!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Száraz fehérborral

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Brokkolit szedjük rózsáira, és annyi sós vízben, ami ellepi főzzük roppanósra. Kb. 10 perc. Szűrjük le.
  2. 2 kanál olajon süssük jól át a darált húst, sózzuk, fűszerezzük 1 csipetnyi szerecsendióval, majd öntsük fel 1 dl tejszínnel, és forrósítsuk össze kb 5 percig. Húzzuk félre a tűzről.
  3. 2 kanál olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a rizst (megmosás nélkül!), kicsit pirítsuk együtt (kb. 2 percig) majd öntsük fel 2 csésze forró vízzel. Néha megkevergetve lassú tűzön főzzük meg, nem kell, hogy vajpuhára főjön, akkor jó, ha egy picit "roppan" a rizsszemek közepe, ez kb. 20-25 perc. Öntsük fel a tejszínnel, forrósítsuk át, húzzuk félre a tűzről.
  4. Brokkoli rózsákat szeleteljük fel (szélesebbeket 3 szeletbe, a kisebbeket elég félbe vágni, és a fele mennyiséggel béleljünk ki egy kivajazott hőálló tálat. Tegyük rá a rizst, majd a húst, végül a brokkolik másik felét.
  5. 5 dkg vajat tegyünk serpenyőbe, forrósítsuk fel, tegyük hozzá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel a tejjel. Folytonosan kevergetve sűrítsük be, (én nem szoktam sózni, mert a sajt a tetején majd megteszi) fűszerezzük 1 csipet szerecsendióval. Terítsük be a brokkoli réteget vele.
  6. Szórjuk meg a kétféle reszelt sajttal, szórjuk meg szeletelt mandulával, toljuk forró sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük rózsaszínűre. Tálalásnál szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 281
elküldve: 1
receptkönyvben: 179
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott brokkoli rizzsel és darált hússal, rizottós brokkoli, mandulás rakott brokkoli, tejszínes rakott brokkoli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

naszenna
naszenna Sat, 2014-08-16 13:10

Most kezdek konyhatündérkedni, és nagyon jó lett, sok dícséretet kaptam, amit köszönök! Elfelejtettem tejszínezni a rizst, de így is jó lett, legközelebb nem felejtem el! :) Szóval a kezdők se ilyedjenek meg, mert a több lépcsős készítés sem időben, sem nehézségben nem teszi számunkra elkészíthetetlenné ezt a finomságot! Ja és én most szerettem meg a brokkolit! Ezt is köszi!!! :)

Timijamaica
Timijamaica Thu, 2012-11-08 10:19

Nagyon finom lett, bar csak trappistam volt itthon, de mindenkinek nagyon izlett! Udv: Timi

zsófikacsa
zsófikacsa Sun, 2012-02-12 19:07

Nagyon finom lett, bár én módosítottam a receptet az itthon levö hozzávalókhoz alkalmazkodva. Darált sertéshús helyett darált marhahús, tejszín helyett tejföl és csak egy, trappista jellegü sajttal. Úgyhogy az a bizonyos nagynéni biztos csúnyán nézett volna rám :-) De nekünk jó volt ez így is.

907
brokkoli 1 db
darált sertéshús 30 dkg
napraforgó olaj 4 ek
szerecsendió 2 csipet
rizs 12.5 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
habtejszín 2 dl
vaj 5 dkg
finomliszt 2 evőkanál
tej 2 dl
gruyére sajt 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
mandula 5 dkg