Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákóczi-túrós Szofika konyhájából

Rákóczi-túrós Szofika konyhájából
Rákóczi-túrós Szofika konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

IMÁDOM, IMÁDOM és IMÁDOM! Azóta meg, hogy már én készítem, még jobban! Tipikusan olyan cukrászsütemény, ami némi macerával ugyan, de otthon is előállítható, és garantáltan finomabb lesz a végeredmény.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér, héj nélkül
  • ízlés szerint mazsola
  • sárgabaracklekvár

A habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és félórára hűtőbe tesszük. (Hűtés nélkül, azonnal nyújtva is működik.)
  2. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, villával sűrűn megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
  3. Félretesszük hűlni, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.
  4. A töltelékhez a tojásfehérjét habbá verjük, félretesszük.
  5. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a túróval, tejföllel, citromhéjjal, majd hozzáadjuk az apró darabokra szaggatott zsemlét vagy kenyeret. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
  6. A túrós masszát a lekvárral megkent, kihűlt tésztalapra simítjuk, és 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha a túrókrém már szilárd, nem remegős, akkor készen van.
  7. A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd mikor már kemény a hab, adagoljuk hozzá a cukrot. Sűrű, fényes, csillogó, vágható masszát kell, hogy kapjunk. Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba, és rácsozzuk be a Rákóczi tetejét.
  8. Innen 2 lehetőségünk van a folytatásra:
  9. Tegyük 200 fokos sütőbe, és épp csak addig süssük, míg meg nem barnul a teteje. Így a közepe ragacsos marad.
  10. Vagy tegyük 130 fokos sütőbe, és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Ez lényegesen tovább tart, és habkarika-állagot érünk el.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 109 991
elküldve: 77
receptkönyvben: 1 413
elkészítve: 74/87
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habos túrós sütemény, tojáshabos túrós kocka, szárított tojáshabos túrókocka

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2019-02-01 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.31. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Rencsiii84
Rencsiii84 Wed, 2015-09-30 15:34

Szia, a szikkadt zsemlét vagy kenyerek, lehet helyettesíteni babapiskótával?

kingakatona
kingakatona Sun, 2015-02-01 11:03

Szia!:)
A szikkadt kenyeret pótolhatom esetleg búzadarával vagy zsemlemorzsával? vagy mekkorára kell a kenyeret szétszedni? nem fog érződni a túróban?

h759478
h759478 Thu, 2014-09-25 11:07

Kedves giuditta25!
Megcsináltam a sütit, nagyon finom, tényleg sokan megdícsérték. A tésztával volt egy kis gondom viszont, sehogy sem tudtam kinyújtani, végül egy piteformába tudtam belenyomkodni. Elég kemány volt az állaga még nyersen ( megsütve ígyis tökéletes lett hogy elvileg vastagabb lett a tészta). Mivel lágyíthatnám, több tejfölt rakjak ilyenkor bele?

giuditta25
Szofika / giuditta25 Thu, 2014-09-25 11:10

Szia! Igen,tehetsz bele tobb tejfolt,ha tul kemenynek talalod a tesztat! Orulok,hogy izlett ennek ellenere :) Udv: Szofi

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Tue, 2014-04-01 19:51

Az eredetinek omlós tészta az alapja,és igenis kell bele margarin.Az enyémet nem kell pihentetni azonnal fogyasztható,és puha omlós.Lásd a receptjeimnél.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sun, 2014-03-30 20:52

Szia! Egy kérdésem van, a tésztában tényleg nincs zsiradék, vagy csak kimaradt? Zsuzsa

Csiga27
Csiga27 Mon, 2014-01-06 14:17

Elkészítettem, nagyon finom lett! :) Annyi volt a probléma, hogy egy kicsit kemény lett a tésztája, de másnapra kicsit megpuhult. Ez lehetett attól, hogy gáz sütőben sütöttem? Vagy mi miatt lehet még? Köszönöm a receptet! :)

giuditta25
Szofika / giuditta25 Mon, 2014-01-06 14:31

1 nap pihenes jot tesz neki,mint az ilyen tipusu tesztaknak altalabsn, toltelektol masnapra jobban megpuhul.Udv: Szofi

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2013-07-20 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.07.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

giuditta25
Szofika / giuditta25 Sat, 2013-07-20 02:08

Tálalás előtt tettem csak a lekvárt a hab közé, nem a lekvárral együtt sütöttem, ezért nincs rajtuk!