Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puncstorta Sylvia konyhájából

Puncstorta Sylvia konyhájából
Puncstorta Sylvia konyhájából
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez nem az eredeti cukrászdai verzió, hanem a saját ízlésünkre alakított finomság. A férjem egyik kedvence, most is a szülinapjára készült. Úgy szeretjük, ha a közepe jó vastag és nyasszos. Készíthető készen vásárolt piskótalapból is, de a különbség megéri a fáradtságot! Én 26 cm átmérőjű tortaformát használtam, és 12 szelet lett belőle.

hozzávalók / 12 adag

piskótához

töltelékhez

tetejére

ajánlat

Célszerű meghúzni egy éles késsel a torta tetején a tortaszeletek helyét akkor, amikor már a máz nem ragad, de még nincs teljesen kikeményedve - így nem fog összetörni a máz, amikor felvágjuk a tortát.

Szólj hozzá!

elkészítés

piskótához

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjéket és a sárgákat. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral (akkor jó, ha már kis buborékok pukkadnak a tetején).
  2. Hozzászitáljuk a lisztet és a csipet szódabikarbónát (ez el is hagyható), és elkeverjük.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal belekeverjük a masszába.
  4. Vajjal kikent és enyhén lisztezett (vagy az aljára rakott sütőpapiros) tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. (Ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a süti - amikor már kezd pirulni a teteje, akkor tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e. Ha a teteje túl gyorsan sül, akkor takarjuk még le addig, amíg a tűre nem tapad semmi.)
  5. Ha elkészült, akkor rácson hagyjuk kihűlni, majd vágjuk három darabba.

töltelékhez

  1. Egy nagy tálba beletesszük az apróra tördelt babapiskótát, az összetört diót (én egy zacskóba teszem, és húsklopfolóval összetöröm), az apróra vágott csokit, a megmosott, beáztatott mazsolát, a porcukrot, 3 evőkanál lekvárt és a szétvágott piskótából az egyik darabot széttépkedve.
  2. Meglocsoljuk a kávéval, a rummal és annyi tejjel, hogy szaftos állagú legyen. (Érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e, ízlés szerint akár pici rumot is tehetünk hozzá.)
  3. Az egyik piskótalapot tálra tesszük (célszerű egyből a tálalóra tenni), megkenjük 3 evőkanál lekvárral, és egyenlő magasságban ráhalmozzuk a tölteléket (ha úgy könnyebb, akkor visszatehetjük a tortaforma peremét).
  4. A megmaradt tortalapot szintén megkenjük lekvárral, és a lekváros felével rátesszük a töltelék tetejére. Kicsit lenyomjuk.
  5. A citrommázat a közepétől kezdve öntjük a tetejére, és bekenjük vele a széleket is. Néhány órát hagyjuk szikkadni - legjobb, ha már előző nap elkészítjük, és össze tudnak érni az ízek.

tetejére

  1. A porcukrot és a citromlevet kikeverjük. Célszerű kisebb részletekben adni hozzá a folyadékot, mert ha túl híg, akkor lefolyik a tortáról.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 995
elküldve: 4
receptkönyvben: 139
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Sylvia

Mióta szakács: 2013.10.01.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

puncstorta, rumos mazsolás puncstorta, puncstöltelékes torta citromos mázzal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

335
tojás 7 db
cukor 7 ek
finomliszt 7 evőkanál
szódabikarbóna 1 késhegynyi
babapiskóta 10 dkg
porcukor 2 ek
dió 5 dkg
étcsokoládé 10 dkg
feketekávé 2 dl
rum 2 ek
mazsola 5 dkg
tej 1 dl
sárgabaracklekvár 9 ek
porcukor 20 dkg
citromlé 3 ek
meggylé 0.5 dl