Pepita rumos-meggyes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
iceScream
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskóta
-
34g finomliszt125 kcal
-
36 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
19g tej11 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
6g rum14 kcal
-
35g cukor135 kcal
-
0g só0 kcal
A krém
-
63g meggy28 kcal
-
1g zselatin5 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
A máz
Az "összeszerelés"
Összesen
864
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskóta
-
275g finomliszt1001 kcal
-
286 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
150g tej84 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
50g rum116 kcal
-
280g cukor1084 kcal
-
0g só0 kcal
A krém
-
500g meggy225 kcal
-
11g zselatin37 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
A máz
Az "összeszerelés"
Összesen
6904
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskóta
-
11g finomliszt40 kcal
-
11 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
-
5.1g napraforgó olaj45 kcal
-
6g tej3 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
2g rum5 kcal
-
11.2g cukor43 kcal
-
0g só0 kcal
A krém
-
20g meggy9 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
A máz
-
3g vaj21 kcal
-
1.8g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
0.2g rum1 kcal
-
0.7g víz0 kcal
Az "összeszerelés"
Összesen
273
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 46.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 802.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.7 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 122.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 273 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 485 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 178 micro
Összesen
864
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 91.4 g
Zsír
-
Összesen 374.6 g
-
Telített zsírsav 163 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 132 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 1436 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6419.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 1704 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 394 mg
-
Foszfor 2605 mg
-
Nátrium 1516 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 805.6 g
-
Cukor 481 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 979.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2506 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 61 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 274 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 730 mg
-
Retinol - A vitamin: 2183 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3884 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1426 micro
Összesen
6904
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
273
kcal
Hozzávalók
A piskóta
-
275 g finomliszt
-
1.5 dl napraforgó olaj
-
1.5 dl tej
-
1 csomag sütőpor
-
280 g cukor
-
1 csipet só
A krém
A máz
-
75 g vaj
-
45 g cukrozatlan kakaópor
-
100 g porcukor
-
6 teáskanál víz
Az "összeszerelés"
Elkészítés
A piskóta
- A lisztet, keményítőt és sütőport összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások sárgáját 200 gramm cukorral habosra verjük, majd alaposan elkeverjük a tejjel, rummal és az olajjal. Beleszitáljuk a száraz összetevőket ebbe a keverékbe, és csomómentesre keverjük.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd a maradék 80 gramm cukrot fokozatosan hozzáadagolva kemény habot készítünk belőle.
- A tojáshabot óvatosan a tésztába forgatjuk, majd ezt egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Érdemes óvatosan az asztalhoz ütögetni a forma alját, így kijönnek a piskótamasszából a nagy buborékok, és nem lesz lyuk a tésztában.
- A piskótát előmelegített sütőben készre sütjük. Ez ennél a fajtánál akár 40 perc is lehet, tűpróbával ellenőrizzünk mindenképpen sütés közben.
A krém
- A meggyet turmixgép segítségével alaposan pépesítjük, majd egy lábasba öntjük, és összekeverjük a cukorral és a citromlével.
- A meggyes alapot alacsony lángon addig főzzük, amíg körülbelül felére nem redukálódik. Ekkor hozzáadjuk a zselatint , és főzzük még 1-2 percig, majd hagyjuk kihűlni. Ha akarunk, ebbe is rakhatunk rumot, ha az elején rakjuk bele, akkor csak az íze lesz meg, ha a zselatinnal egyszerre, akkor kicsit alkoholos is marad. Valaki szereti :D
- A tejszínt keményebb habbá verjük. Hűtsük be jó alaposan legalább egy nappal előre, ha nagyon nem akar engedelmeskedni, nyugodtan használjunk habfixálót.
- A szobahőmérsékletűre hűlt meggyes keveréket egy-két kanál tejszínhabbal alaposan keverjük össze, ezzel fellazítva azt. Ezután óvatosan forgassuk össze a tejszínhab egészével.
A máz
- A vajat és a kakaóport alacsony láng fölött összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről.
- Hozzáadjuk a porcukrot, majd a rumot/rumaromát (aromából kevesebb kell).
- Kiskanalanként adagolva addig keverjük forró vízzel, amíg a kívánt állagot nem érjük el, ha szépen lefolyós mázat szeretnénk, akkor ez körülbelül mézszerűt jelent.
Az "összeszerelés"
- A piskóta tetejét, alját és oldalait vékonyan levágjuk, hogy egy szabályos henger alakú homogén tésztakorongunk legyen. Ezt a tésztakorongot először vágjuk félbe, ahogy egy hagyományos tortánál is tennénk.
- Az egymáson fekvő lapokat vágjuk a vastagságukkal körülbelül megegyező szélességű koncentrikus "gyűrűkre". Ha a szemmértékünkben nem bízunk, nyugodtan lehet vágni papírból egy vágóformát.
- A formázásnál levágott piskótarészeket morzsoljuk össze, és egy evőkanálnyi krémmel keverjük el. Béleljük ki nejlonfóliával a tortaformát, és nyomkodjuk az aljára ezt a krémes morzsát. Ez lesz a tortánk alapja.
- Az alapra rakjuk rá a két legnagyobb piskótagyűrű egyikét, az egyel kisebbet hagyjuk ki, utána a még kisebbet megint rakjuk bele, így egy olyan réteget kapva, ahol felváltva van piskóta és üres hely. Ezeket az üres részeket töltsük meg krémmel. Ha nagyon "ütős" tortát szeretnénk, itt is meg lehet kicsi rummal locsolni a piskótát.
- A következő rétegnél a krémre rakjunk piskótagyűrűt, ahol pedig piskóta volt oda krémet. Ezt folytassuk addig, amíg el nem fogy a piskótánk és a krémünk. A torta tetejét is fedjük le fóliával, majd legalább egy órán keresztül hagyjuk a hűtőben dermedni.
- A kész torta tetejére öntjük a mázat, persze előbb vegyük ki a tortaformából. Ha pont középre öntjük, akkor nagyon szépen egyenletesen fog lefolyni, de nyugodtan lehet döntögetni kicsit, hogy úgy folyjon, ahogy szeretnénk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2534
- Feltöltés dátuma: 2019. április 08.
Ajánló
A krém tetszőlegesen cserélhető, akár más gyümölcsösre vagy csokis, vaníliás stb. krémre is, csak a fantázia szab határt. Kifejezetten ezzel a recepttel, ha kicseréljük a rumot mindenhol konyakra, akkor a klasszikus konyakmeggy bonbonhoz hasonló ízvilágot kapunk. Ha a máznál nem probléma az anyagköltség, akkor csinálhatunk egy 1:1-es ganache-ot is (egyenlő mennyiségű jó minőségű étcsokit és forró tejszínt összeöntünk, hagyjuk kicsit állni majd jól elkeverjük).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
iceScream
8 recept
Mostanában nagyon rákaptam erre a tortakészítési technikára, a meggyes-rumos íz pedig elég triviálisan jött :D Amúgy a krém és a tészta is tetszőlegesen variálható, az eredmény ugyanolyan látványos marad, ha nem túl lágy a krém.