Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulykaragu mexikói szószban, párolt rizzsel

Pulykaragu mexikói szószban, párolt rizzsel
Pulykaragu mexikói szószban, párolt rizzsel
130 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szószt most próbáltam ki először, és finom volt. Van benne kukorica, vörösbab, kaliforniai paprika (zöld-sárga-piros), paradicsomdarabok, és egészen enyhén csípős az íze.
A pulykahús nagyon finom és omlós lett benne, a kétféle hagyma és a bacon feldobta az egészet.
Ehhez csak rizst tudtam elképzelni köretnek. Simán, hisz a sok zöldségféle, már a szószban van, a hús mellett.
Tálalás után, mindenkinek tetszett, illata is kínáltatta, és jó étvággyal fogyasztotta a család:-).
Vágytam már egy kaliforniai paprikás, paradicsomos, friss petrezselymes ételre, elvégre május van.

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

ajánlat

Finom bor. (aki teheti)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba tesszük a hússzeleteket, -darabokat, sózzuk, borssal és csirkefűszerkeverékkel ízesítjük, átkeverjük.
  2. Beletesszük a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát, azzal is átkeverjük
  3. A felszeletelt csíkokra vágott bacont is belekeverjük.
  4. A sütőt előmelegítjük.
  5. A sütőzacskóba beletesszük az ízesített húsokat, majd ráöntjük a mexikói szószt, átmozgatjuk benne, hogy a szósz mindenüvé jusson, majd lezárjuk.
  6. A tepsibe tesszük, a tetején 5-6 lyukat szúrunk, a felesleges gőz kijöhessen.
  7. A sütő középső rácsán sütjük kb. 1 órán keresztül. Ha kész, kivesszük a sütőből.
  8. Jénaiba tesszük az olívaolajat és a mosott rizst, a friss petrezselyemzöldet, ételízesítőt, és dupláján felöntjük hideg vízzel. Lefedjük a jénai tetejével, és a sütő középső rácsán, kb. 45 percig 150-160 fokon főzzük-pároljuk.
  9. Ha már halljuk, hogy bugyog ki a víz, már csak 10 perc van hátra, és kikapcsoljuk, bent hagyjuk még legalább 10-15 percig, hogy tényleg kipereghessenek a rizsszemek.
  10. Tálaljuk a friss paradicsomszeletekkel, petrezselyemzölddel.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 9 136
elküldve: 4
receptkönyvben: 139
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kétféle hagymás-baconös-mexikói szószos pulykahús rizzsel, paradicsomos pulykaragu zöldségekkel

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

flava
flava Fri, 2015-08-14 20:00

Szio!
A kukorica , bab, paprika az mikor jon bele ? A foton latom de a receptben vagy a leirasban szo sincs rolla. Friss vagy konzerv bab ? Nallunk nincs ilyen mexicoi alappor es ha megprobalom megnezni a receptet hozza , elvisz egy masik oldalra ahol egy csomo mas mexicoi kaja van de a port nemtudom megnezni ! Mi kell hozza?
koszi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2015-08-16 21:46

Kedves flava!

az ötös pontnál kell beletenni a paprikát, a kukoricát, a babot, ami nálam vörös nagy konzervbab, a kukorica is konzerv, kifejezetten édes, ez rá is van írva :)
amúgy ha tasakos, akkor nincs benne se bab se kukorica, és vízzel keverve lehet használni...............
ha üveges, van benne a szószban bab is meg kukorica is, de az nálunk nem szokott elég lenni, ezért kell még bele plusz konzerv kukorica és bab :)
rá kell keresni, fejből nem tudom, milyen fűszereket használnak a mexikói ételeknél,..az elkészülő ételtől függ, milyen és mennyi fűszer van benne.......
Mostanában, elég rég !! , nem használok se vegetát se delikátot, csak házilag gyártott ételízesítőt, amit itt nosaltyn meg lehet találni :)
Nem hazsnálok zacskós alapokat se levest, se szószos alapot se üveges szószt, mert sós, színezékkel teli, ízfokozóval és tartósítóval,....amióta magam állítom össze,.....azóta finomabb és jobb az étel....én meg nyugodt, hogy az étel nem csak finom, hanem nyugodtan ehető.. :)
Elnézést, hogy kimaradt a zacskóba berakásnál ez az igen fontos belevaló adagolás.., nem vettem észre, és aki készítette, az sem szólt még...de most pótolva. :)
Szép nyarat kívánok, amíg lehet. :) Éva-Anyóca

flava
flava Wed, 2015-08-19 17:44

Koszi a valaszt.
Itt nemjon be a mexicoi recept de talaltam mashol. Mi sem nagyon hasznalunk semmi zacskosat meg pudingport sem, de meg nemcsinaltam hazi etelizesitot azt is megkeresem nagyon erdekel.
Neked is szep nyarat ! :) Nallunk mindig nyar van es borzaszto para ezert alig varjuk a "telet" mikor normalis nyar van a szornyu para nelkul.
Ja es en is Eva anyoca vagyok :D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2015-08-20 10:30

Szia-Éva anyóca! :)

Szuper helyen lakhatsz, bár a pára elég nyomasztó, sokakat megvisel, de azt hiszem, el tudnám viselni, ha a sok párás nagy meleg után, normális meleg nyárias idő lenne,...hmmm szép és érdekes helyen élhetsz !! :) :)

A régi jó időjárás, a négy évszak, az évszakok jellegzetessége, sajnos már a múltté, rég volt tél, bár a becsületes akár -10, sőt hidegebb fokok is nem tesznek boldoggá, nem szeretek annyira fázni, de klassz a lakásban pattogó fa látványa és a meleg érzés a kályhában, és a hóesés látványa is, na havat seperni nem igazán szeretek. De a tél, főleg a karácsony az ünnep úgy lenne igazi, ehhez azonban már nem is tudom mikor " jutottunk" hozzá. Nincs fokozatosság a tavasznál, egy max. két hétig van, azt bevágódik a nyár......... :( Na és az átmeneti szép őszbe fordulás se az igazi,........... az különben is utálatos, hisz jön a suli :( én meg amúgy sem szeretem az őszt, a szürkeséget, esőt, a minél korábban való sötétedést.-bezáródik az ember javarészt lakásba, munkahelyre...... :(
Most a jó 12 napos hőhullámot az esős-szeles, elég erőteljes lehűlés váltotta, vasárnap még szuper volt, hétfőn már beindult........... esett, esett, és egy nap pld. tegnapelőtt, azaz kedden annyi eső esett, mint augusztusban egy hónap alatt, és még ez sem igaz, mert annak a duplája, egy nap alatt !!!!!!!!!!!!!! és esett tegnap is, négy ütemben, ma is esik, már a második esőhullámot kaptunk, aztán ha vége, várunk, és azt mondjuk, hogy köszi, ennyi eső elég volt, nem kell több.
Többek közt azért is, mert ami gyümölcs és zöldség van, már pedig van a kertünkben és másoké is még sok finomsággal teli, hát be kellene termelni, különben a jó eső, kárt fog okozni, mert szétrepednek a szépen érett paradicsomok, stb.,...... :( és még a répa is a földben, szereti, kell is az eső, egy idő után már sok.
Örülök, hogy meg tudtad oldani, itt is ha a keresőben beütve a házi ételízesítőt, többet fog kidobni, majd meglátod, melyik a szimpatikus Neked! Megéri elkészíteni, kicsit macerás, de tudod, mit használsz ételízesítőnek, ami ráadásul mesterséges dolgok nélküli finomságok keveréke. :) :)

Szép hétvégét kívánok, nálunk ez most egy hosszú hétvégének mondott ünnepies hétvége, mivel benne van augusztus 20.
Szia: Éva-Anyóca :D

witch
witch / witch Mon, 2014-09-29 22:58

Kedves Eva-Anyoca!
Nem tudtam, hogy mit fozzek a pulykabol, de Nalad ratalaltam erre a finomsagra. Nalunk ugyan nincs ilyen mexikoi szosz, de a leirasod alapjan osszedobtam egyet. Nekem sokkal tovabb kellett sutnom, mert a hagyma meg a fokhagyma szinte nyers volt egy ora mulva, hat ilyet meg nem is lattam. Lehet, hogy a paradicsomtol? Na, mindegy, mert a vegeredmeny a fontos, hogy az olyan finom, hogy nocsak! A hus ebben a finom szoszban olyan puha volt mit a vaj es a hosszu sutesi ido ellenere sem szaradt ki. Szoval hmmm meg yumm ez a etek, koszi, hogy kitalaltad!

L♥ve, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2015-08-16 21:38

Kedves witch!

jaj de jó, hogy írtál, nem akartalak zavarni, de annyira rég hallottam rólad, rólatok!! :) remélem hogy minden rendben :D itt négyszer volt elég hosszú hőség, eső és szél nélkül, sok helyen naponta 38-40 fok volt, de meleg a 34-36, mert volt, ahol csak annyi volt :) elvégre nyár van, ne panaszkodjunk,....az esős ,zivataros,sőt jégesős lezárása minden egyes hőhullámnak borzasztó volt, sok helyen vége lett termésnek, akár gabona, akár zöldségféle, akár gyümölcs :( :( de a levegő fullasztóan párás maradt, tehát nem lett jobb....na és aztán a nagy szél, az esőt, ami esett, szépen kifújta, majd vége lett, és kezdődött a következő hőség,......most a negyediknek lett vége, de elég meleg és párás az idő...., az eső viszont már nagyon kellett....nálunk szerencsére nincs szél,ami gyorsan kiszárítja a földet, de azt mondják, hogy jön még egy hűvös front, megy még lentebb, az jó lenne, bár, sok dolog még javában érik a földön ...nem lenne jó, ha nem tudnának beérni....
A férjem ezerrel melózik, a lány és a legény utálattal várja a sulit.. :( :)
A lányom harmadik évet kezdi a gimiben, a legény az érettségi után megszerezte a két éves technikusi tanulás után a vizsgáját, szakma már egy van, de most még egy évre marad, felvették, automatizálásra. :)
Én meg koordinálom a család létét !!! :)
Hiába próbáltam, nem igen tudok ide feljutni, új recepttel, sok a gond....., azon próbálok urrá lenni, megoldani.... :)
örülök, hogy ízlett az étel, itt van egy por,( igaz, ezt már régen nem használom, nagyon régen, se üveges szószt), mert rájöttem, magam is meg tudom csinálni, sőt fincsibb is...és nincs ízfokozó, meg tartósító meg színező ... :)
puszi nektek, vigyázz magadra: Éva-A.
utóirat, lehet a paradicsom beleszólt !!!!!! én a zsíron kacsa vagy liba, esetleg olívaolaj, a hagymát, fokhagymát pici sóval fedő alatt, kis lángon megpárolom, olyan puha megfőtt lesz, hogy csak na, öröm nézni és enni, más íz, mintha pirítaná az ember lánya :) aztán jöhet bele a többi................ :D

witch
witch / witch Mon, 2015-08-17 15:14

Kedves Eva-Anyoca!

Jaj, dehogyis zavarsz, nyugodtan irj amikor csak kedved van vagy raersz, nagyon orulok neki. :o) Inkabb en nem akarlak zavarni, mert tudom, hogy Neked nagyon sok a munkad.
Hallottam a nagy hosegrol, mert a ferjem gyakran beszelget otthoniakkal (egy fia a negybol meg otthon lakik) es panaszkodnak, hogy meg ejszakara sem enyhul az ido. Nalunk csodalatos nyar van az iden, ejszaka huvos szinte hideg, nappal pedig szep napos, meleg, de nem hoseg. Egyszer-egyszer azert itt is jon a hohullam, de csak par napra, igy azert elviselheto. Most felbe hagyom az irast, mert a ferjem kocsit szerel es segiteni kell, majd mindjart jovok es folytatom. Addig is puszi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2015-08-18 13:52

szia!

örülök, hogy jó nyaratok van :)
remélem az autószerelés jól sikerült ? :)

hát igen, a hőség a tűző nap, a káros ultraibolya sugarak mentesítenek az épületekben, ha sikerül ott lenned, na de a lakás, ház ( nekünk a kertes ) , annyira felmelegedett, olyan, mint egy katlan, ahogy a férjem mondja szauna :( , és nem bír éjszakára a hűvösebb levegő bejutni, már ha a cirka 28-30 fok a napi majd 40 fok után hűvös... :( hiába nyitva ajtó és ablak,....semmi, meg se mozdul a levegő :( nem tudunk elaludni, ha igen, úgy kelünk fel, mint aki épp akkor tusolt :( :( nem győzök ágyat húzni, mosni.....most tényleg jó, nincs hőség, világos van, a legalábbis nálunk nem felhős az ég, világos van, de nem süt a nap.... pedig tényleg sok zöldségfélének még majd kellene :) az eső, rengeteg volt, eszméletlen sok, ennek a növények mindig jobban örülnek, mint a három naponta való 4 -5 órás áztató locsolásnak, pedig az se semmi ( saját kút van, nem kerül pénzbe a locsolás ! ) :) a természet adta esőt imádják a növények :D :D utána beindul ezerrel minden :) :D szóval lehűlt, elviselhetőbb, eső nagyon kellett, de sajnos a fulladt meleg, na az nem... :( nagyon sokunkat megvisel, aki szives, magasvérnyomásos, izületes, de egészséges embert is.

majd írsz, vigyázz magatokra,....még jön nyár, de hőhullám már nem fog érkezni, ezt mondják ... :)
puszi Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2014-10-01 06:51

Kedves witch!

Köszönöm szépen. :)

Remélem fogod készíteni máskor is ! :) :)

Tényleg puha lesz és ízében összeforrt és egységes az egész, mire kész lesz.
Azt még nem tapasztaltam, hogy a hagyma ilyet tett volna, lehet, hogy a paradicsomtól van, nem tudom, velem még ilyen nem fordult elő.....hm...hmmm..

De a végeredmény a lényeg, és hogy ízlett.
Egészségetekre !

Szép szerdai napot kívánok!
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Wed, 2014-10-01 17:20

Kedves Eva-Anyoca!

Biztos, hogy maskor is elkeszitem, mert be a zsakba es sutes, az a kedvenc konyhai modszerem. :o)
Nekem is furcsa volt, hogy csak a hagymak nem sultek meg es mar sutottem hasonlo eteleket, de sose tapasztaltam en sem ilyet. Egyedul a paradicsom volt a kulonbseg, ezert gondoltam, hogy az lehet a ludas a dologban. Mas eteleknel is elofordulhat, hogy nem puhul meg valami tole.
Kellemes delutant kivanok!

L♥ve, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2014-10-01 21:28

Kedves witch!

Lehet, hogy ha nem annyira fontos nektek, kihagyod a paradicsomot, akkor sikerül és úgy is fincsi lesz ??
Nem tudom, próbáld ki, hátha...... :)

Örülök, hogy ízlett és még lesz máskor is. :)

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Thu, 2014-10-02 02:52

Kedves Eva-Anyoca!

A, nem hagyom ki belole, mert en nagyon szeretem es nem baj, hogy tovabb kell sutni, mert nem hajt a tatar. :o) Pont ezert vettem villany tuzhelyt, mert az sokkal olcsobb, szoval nem kell aggodjak a szamla miatt, bezzeg, ha gaztuzhely lenne, arra a gatyamat rakoltenem.
Igen, tuti, hogy maskor is elkeszitem, mert a lanykamnak is nagyon izlett!

L♥ve, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2014-10-03 07:18

Kedves witch!

Örülök ha ízlett, és készül még, és igazad van, nem hajt a tatár !! :) :D

Itt, nálunk, ma most szinte semmi nincs, amit hazsnálunk, és ne lenne horror ára.... Nálunk igen magas a gáz is, meg a villany is, a víz is.....és nem sorolom... :( Szomorú a helyzet....... És "RÁADÁSUL IMÁDATOM TÁRGYA" pffff : ha a teafőzés ideje a szokásosnál háromszor is több, és ebből mindig tudjuk, sajnos, hogy a gáz nem rendes fűtőértékkel működik, ég,......... ez volt a múlt héten, hétfőn politikai döntés született gáz ügyben ország és külföldi érdekek miatt, aztán következő napokban észre lehetett venni, hogy minden dupla, vagy tripla idő alatt fő meg, vagy forr fel, volt, hogy azt hittem az idegességtől a magam agyvize forr fel előbb, mint a tészta főzővize... elkeserítő !!! :(
Remélem, mihamarabb rendeződni fognak a helyzetek, minden téren, mert már nagyon nehezen bírjuk... :( :(

Végre péntek !!!!!!!!!!!! :D
Szuper !!!!!!!!!!!!!!!! :( :(

puszillak :Éva

witch
witch / witch Sat, 2014-10-04 01:13

Kedves Eva-Anyoca!

Most szerencsere nem voltam annyira idohoz kotve a fozessel, mert van amikor meg azt is "futva" kell csinalni.
Hat azert nalunk sem fenekig tejfol minden, itt inkabb a biztositasok olnek meg minket. Kotelezo a kocsira, most mar az orvosra is es az a penz az allam kasszaba megy. Ha nem veszunk es megfognak, annyiszor buntetnek meg, hogy belegebedunk. Az orvos az meg a csillagos egeket felszamolja + a gyogyszerek (ami tenyleg hasznal is valamit) szinten szazakba kerul. A lanykamnak raadasul asztmaja van igy nincs valasztas, mert nem kap levegot. :o( Remelem en is, hogy a helyzet rendezodni fog es milliardosok leszunk, hogy ne kelljen ilyen piti dolgokkal foglalkozni. :o)

L♥ve, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2014-10-04 22:09

Kedves witch!

Ezek szerint mindig van olyan, hogy valahol valami nem jó..... :(

Az csak remény, hogy bejöhet egy szuper anyagi lehetőség, na de ki tudja, nem igaz ???? :) :) :)

puszi Nektek:Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-06-15 20:05

Kedves Bató Edit!
Nagyon szépen köszönöm. Örülök hogy sikerült ezzel az étellel, jó ötletet adnom:-))
Szép napfényes napot kívánok holnapra!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-06-14 22:15

Kedves Olaszné Anci!

Igen, azért jó, mert éppen hogy csak csípős, erőset nem szeretjük:-))
Nagyon örülök, hogy elmentetted, és az ízek miatt is, és a tálalás hogy tetszik, köszönöm szépen:-)))
Szép holnapot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-06-14 22:13

Kedves Bató Edit!
Nagyon kedves Tőled, örülök, hogy tetszik, és remélem, hogy ízleni is fog, ha elkészíted:-))
Nagyon finomra sikerült:-))
Hát agyaltam a tálaláson, csak remélni mertem, hogy sikerülni fog, valami hasonló mód:-))
Sikerült és köszönöm, hogy tetszik:-))
Szép holnapot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-06-14 22:10

Kedves motoros anyacsajszi!
Nagyon szépen köszönöm, kedves Tőled, hidd el, finom is:-))
Csirkéből is lehet:-))
Szép meleg nyári nap volt, délután 1/4 5-től borult el az idő, és lett olyan zivatar, hogy csak lestünk, locsolni, azt nem kellett, pedig volt a gondolatunkban még délelőtt:-)))
Holnapra nagyon szép időt kívánok én is, és jókedvet!!:-))
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-06-14 14:17

Kedves Évám !
Ezt a kaját elmentem, azért mert enyhén csípős és azért is, mert tetszik ! A tálalás is nagyon szép !
Puszi : Anci

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-06-14 11:27

Szia Éva-Anyóca!
Ezt megint nagyon jól eltaláltad, nagyon tetszik és el is fogom készíteni. A tálalás nagyon ízléses, gratulálok!
Szép meleg napot!
Edit

640
pulykahús 80 dkg
bacon 25 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 6 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szárnyas fűszerkeverék 0 ízlés szerint
mexikói alap 30 g
olívaolaj 3 ek
petrezselyem 1 ek
rizs 40 dkg
ételízesítő 4 ek
snidling 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
paradicsom 1 kis db