Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cipóban sült húsvéti csülök

Cipóban sült húsvéti csülök
Cipóban sült húsvéti csülök
220 perc / előkészület: 60 perc főzés: 120 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki megsüti ezt a cipót, méltán lehet büszke magára. Az asztal dísze lehet, biztos, hogy mindenkit lenyűgöz, és más háziasszonyok irigykedő pillantásait elnyerheti. Nem olyan nehéz elkészíteni, bátran fogjunk hozzá. A cipó ahogy sül, mesés illattal árasztja el a konyhát. Nagyon finom!

hozzávalók / 10 adag

A csülökhöz

A cipóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap a beáztatott csülköt a fűszerekkel bő, hideg vízben vajpuhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni (én a vizet, amiben főtt a csülök, le szoktam szűrni, és lefagyasztom, nagyon finom alaplé bablevesnek).
  2. A cipóhoz a munkapultra szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, és elkészítjük a kovászt: 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú masszát kapjunk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15 perc).
  3. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a tojásokat, az olvasztott vajat, majd mindkettőt a liszthez adjuk, és fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. 1 óra).
  4. A csülköt kiemeljük a levéből, óvatosan kicsontozzuk, alaposan konyhai törlővel letöröljük, megszárítjuk. A csont helyére rakjuk a főtt tojásokat, és összenyomkodjuk a csülköt az eredeti formájára.
  5. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit.
  6. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és tepsi nagyságú lapra nyújtjuk-lapogatjuk. A tészta közepére fektetjük a csülköt, és szépen ráhajtjuk a tésztaszéleket. Cipóformára alakítjuk. Kis tésztamaradékkal lehet díszíteni a cipót és az olajbogyóval (lásd. kép). Konyharuhával letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
  7.  A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt konzervdobozt (sörös doboz is jó), ugyanis a puha foszlós tészta sütéséhez gőz szükséges.
  8. A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztát.
  9. Betesszük a tésztába csomagolt csülköt a forró sütőbe, kb. 40-45 percig aranysárgára sütjük.
  10. Ha kivesszük az illatos, ropogós tésztát, megkenjük a tetejét vízzel, amely szép fényes lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, és már fogyasztható is, de hidegen is kiváló. (Sőt én másnap a forró sütőben újra melegítettem!)
  11. Friss retket, újhagymát, tormát, franciasalátát kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat! 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 25 894
elküldve: 34
receptkönyvben: 257
elkészítve: 16/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi baba

Mióta szakács: 2012.06.02.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

kelt tésztában sült csülök, füstölt csülök tésztában sütve

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ambrusmariann
Mariannka / ambrusmariann Sun, 2013-03-31 21:38

Kedves Évi
Római tálban is meg tudom sütni a cuccost???Ja és mi van a tormával? Bele is lehet tenni a sonka közé a tésztába???? Vagy hogyis??? Bocsi, de még ilyet sosem csináltam, de nagyon tetszik. Most megyek a padra a házi sonkáért és már hozom is lefele főzni

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sun, 2013-03-31 22:28

Kedves Mariann!
Nekem sajna csak villany sütőm van ...és tepsiben sütöttem. A római tál jó ötlet lehet, de nem vagyok biztos,hogy sikerül e megsütni benne . Én még nem próbáltam, ezért nem jelenthetem ki ,hogy rómaiba is jó lesz... sorry
Én nem raktam bele tormát, mert nem mindenki szereti..De finom lehet úgy is.
Ha a receptet követed, az eredmény garantált. A vízzel lehet játszani egy kicsit, közepesen lágy tészta legyen ,
A tormát, én nem sütném belé, hanem a kész sült tészta mellé egy tányéron kínálnám.. .)
Jó sütögetést!
Üdv é. b.

kripili
kripili / kripili Sat, 2013-03-30 14:25

jól látom,hogy az élesztőt vízbe futtatod fel?tej csak a kenéshez kell?és a kérdésem az lenne,hogy este megcsinálnám,szétfut reggelre a tészta?

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sat, 2013-03-30 20:30

Kedves Kripili!
Igen vízben. Igen a tej a kenéshez
Nem tudom, én frissen csináltam a tésztát... :)
Kellemes Húsvétot!
é.b-

MissFlower
MissFlower Fri, 2013-03-29 18:20

Sziasztok! A csülök bőrèt le kell venni? Ha igen mèg mielőtt megfőzöm vagy utàna? Bocsi a buta kèrdèsèrt, de mèg kezdő vagyok ès a csülköt elnèzegetve felmerült bennem a kèrdès. :) Viràg

éva juhász
Évi baba / éva juhász Fri, 2013-03-29 18:50

Szia!
Nem kel levenni.
Amit a képen látsz nagyon szép sovány csülök volt.
Ha véletlen nem szereted a kövér részét, és a bőrt, lefejtheted a húsról, de úgy nem olyan ízletes
Ha kérdésed van nyugodtan írjál.
Kellemes Húsvétot!
é.b.

MissFlower
MissFlower Fri, 2013-03-29 19:16

Köszönöm a gyors vàlaszt! Màr be is àztattam a csülköt holnapra!
Neked is kellemes húsvètot!

cupák
cupák / cupák Wed, 2013-03-27 21:44

Nagyon jól néz ki! Azt a receptet épp nem találom, amivel múltkor készítettem ilyet, de ez nagyon tetszik. Pláne, hogy tej is van a tésztában. Én semmiképp nem hagyom ki alóla az ipari mennyiségű tormát, de még az is lehet, hogy újhagyma is kerül bele :) a múltkori sikereken felbuzdulva pedig tortaformába teszem :)

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2013-03-27 22:05

kedves cupák!
Köszönöm.
Ha ezt a receptet csinálod meg, akkor ez a mennyiség sajnos nem fog elférni a tortaformában.
üdv é.b

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-02 20:22

Jaj de nagyon guszta, és finomnak látszik, és egyszerűen, csodás, és elkészítendő , igen, nagyon itt a Húsvét, köszönöm ezt a finom ötletet! :)
Éva-Anyóca

Mazsola26
Mazsola26 Sat, 2013-03-02 13:38

Kedves Éva!
Nagyon jól hangzik és remekül néz ki! Hamarosan én is megcsinálom! Úgyis nyakunkon lassan a húsvét...
Köszönet a receptért! :)) Móni

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sat, 2013-03-02 10:50

Kedves anyanéma!
Biztos ízleni fog és sok dicséretet fogsz kapni!
Köszönöm a visszajelzésedet.
üdv
é. b.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-03-01 22:24

Nagyon szépen elkészítetted ezt a remek ételt. Valóban ott a helye az ünnepi asztalon. Én szoktam a csülök alá tenni sült hagymát , kevés mustárt is. Üdv: Évi néni

615
füstölt sertéscsülök 1.5 kg
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 közepes fej
babérlevél 2 db
bors 5 szem
főtt tojás 3 db
finomliszt 500 g
cukor 0.5 teáskanál
élesztő 50 g
1 ek
tojás 2 db
vaj 100 g
olajbogyó 8 db
tojássárgája 1 db