Cipóban sült húsvéti csülök
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi baba

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csülökhöz
-
150g füstölt sertéscsülök300 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18g főtt tojás28 kcal
A cipóhoz
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
2g olajbogyó3 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
Összesen
615
Kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csülökhöz
-
1500g füstölt sertéscsülök3000 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
180g főtt tojás279 kcal
A cipóhoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
11g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
24g olajbogyó28 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
6154
Kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csülökhöz
-
57.8g füstölt sertéscsülök116 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.9g főtt tojás11 kcal
A cipóhoz
-
19.3g finomliszt70 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
1.9g élesztő2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
0.9g olajbogyó1 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
Összesen
236
Kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.6 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2575.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 445 mg
-
Nátrium 1967 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 137.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
615
Kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 375.6 g
Zsír
-
Összesen 323.9 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 132 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 2453 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25754.4 g
-
Cink 53 mg
-
Szelén 636 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 4453 mg
-
Nátrium 19671 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 428.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1377.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1352 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 710 micro
-
Kolin: 2182 mg
-
Retinol - A vitamin: 1331 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1558 micro
Összesen
6154
Kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 991.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 758 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
236
Kcal
Hozzávalók
A csülökhöz
-
1.5 kg füstölt sertéscsülök
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 db babérlevél
-
5 szem bors
-
3 db főtt tojás
A cipóhoz
Elkészítés
A csülökhöz
- Előző nap a beáztatott csülköt a fűszerekkel bő, hideg vízben vajpuhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni (én avizet, amiben főtt a csülök, le szoktam szűrni, és lefagyasztom, nagyon finom alaplé bablevesnek).
- A cipóhoz a munkapultra szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, és elkészítjük a kovászt:1dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú masszát kapjunk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15 perc).
- 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a tojásokat, az olvasztott vajat, majd mindkettőt a liszthez adjuk, és fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (kb.1 óra).
- A csülköt kiemeljük a levéből, óvatosan kicsontozzuk,alaposan konyhai törlővel letöröljük, megszárítjuk. A csont helyére rakjuk a főtt tojásokat, és összenyomkodjuk a csülköt az eredeti formájára.
- Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és tepsi nagyságú lapra nyújtjuk-lapogatjuk. A tészta közepére fektetjük a csülköt, és szépen ráhajtjuk a tésztaszéleket. Cipóformára alakítjuk. Kis tésztamaradékkal lehet díszíteni a cipót és az olajbogyóval (lásd. kép). Konyharuhával letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt konzervdobozt (sörös doboz is jó), ugyanis a puha foszlós tészta sütéséhez gőz szükséges.
- A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztát.
- Betesszük a tésztába csomagolt csülköt a forró sütőbe, kb.40-45 percig aranysárgára sütjük.
- Ha kivesszük az illatos, ropogós tésztát, megkenjüka tetejét vízzel, amely szép fényes lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, és már fogyasztható is, de hidegen is kiváló. (Sőt én másnap a forró sütőben újra melegítettem!)
- Friss retket, újhagymát,tormát, franciasalátátkínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 197
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 35978
- Feltöltés dátuma: 2013. március 01.
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Évi baba
38 recept
Aki megsüti ezt a cipót, méltán lehet büszke magára. Az asztal dísze lehet, biztos, hogy mindenkit lenyűgöz, és más háziasszonyok irigykedő pillantásait elnyerheti. Nem olyan nehéz elkészíteni, bátran fogjunk hozzá. A cipó ahogy sül, mesés illattal árasztja el a konyhát. Nagyon finom!
Hozzászólások (10)
Gyonyoru! :)
Kedves Palice! köszönöm! szép napot! É.b.
Nagyon szépen elkészítetted ezt a remek ételt. Valóban ott a helye az ünnepi asztalon. Én szoktam a csülök alá tenni sült hagymát , kevés mustárt is. Üdv: Évi néni
Kedves Éva néni! Köszönöm! Üdv Évi. b.
Biztosan elkészítem. Köszönet érte!!!!!!!!!! :)
Kedves anyanéma! Biztos ízleni fog és sok dicséretet fogsz kapni! Köszönöm a visszajelzésedet. üdv é. b.
Kedves Éva! Nagyon jól hangzik és remekül néz ki! Hamarosan én is megcsinálom! Úgyis nyakunkon lassan a húsvét... Köszönet a receptért! :)) Móni
Kedves Móni! köszönöm a kedves szavakat! Kellemes húsvétot! é.b.
Jaj de nagyon guszta, és finomnak látszik, és egyszer?en, csodás, és elkészítend? , igen, nagyon itt a Húsvét, köszönöm ezt a finom ötletet! :) Éva-Anyóca
Kedves Éva a.! köszönöm...örülök, hogy tetszik :) Kellemes Húsvétot nektek É.B
ez lesz a húsvéti menünk:)))))))))istenien néz ki:D köszi:)
Köszönöm! Kellemes Húsvéti Ünnepet! Üdv É. B.
Nagyon jól néz ki! Azt a receptet épp nem találom, amivel múltkor készítettem ilyet, de ez nagyon tetszik. Pláne, hogy tej is van a tésztában. Én semmiképp nem hagyom ki alóla az ipari mennyiség? tormát, de még az is lehet, hogy újhagyma is kerül bele :) a múltkori sikereken felbuzdulva pedig tortaformába teszem :)
kedves cupák! Köszönöm. Ha ezt a receptet csinálod meg, akkor ez a mennyiség sajnos nem fog elférni a tortaformában. üdv é.b
Sziasztok! A csülök b?rèt le kell venni? Ha igen mèg miel?tt megf?zöm vagy utàna? Bocsi a buta kèrdèsèrt, de mèg kezd? vagyok ès a csülköt elnèzegetve felmerült bennem a kèrdès. :) Viràg
Szia! Nem kel levenni. Amit a képen látsz nagyon szép sovány csülök volt. Ha véletlen nem szereted a kövér részét, és a b?rt, lefejtheted a húsról, de úgy nem olyan ízletes Ha kérdésed van nyugodtan írjál. Kellemes Húsvétot! é.b.
Köszönöm a gyors vàlaszt! Màr be is àztattam a csülköt holnapra! Neked is kellemes húsvètot!
jól látom,hogy az éleszt?t vízbe futtatod fel?tej csak a kenéshez kell?és a kérdésem az lenne,hogy este megcsinálnám,szétfut reggelre a tészta?
Kedves Kripili! Igen vízben. Igen a tej a kenéshez Nem tudom, én frissen csináltam a tésztát... :) Kellemes Húsvétot! é.b-
köszi akkor reggel iparkodom,hogy kész legyek vele:)
Kedves Évi Római tálban is meg tudom sütni a cuccost???Ja és mi van a tormával? Bele is lehet tenni a sonka közé a tésztába???? Vagy hogyis??? Bocsi, de még ilyet sosem csináltam, de nagyon tetszik. Most megyek a padra a házi sonkáért és már hozom is lefele f?zni
Kedves Mariann! Nekem sajna csak villany süt?m van ...és tepsiben sütöttem. A római tál jó ötlet lehet, de nem vagyok biztos,hogy sikerül e megsütni benne . Én még nem próbáltam, ezért nem jelenthetem ki ,hogy rómaiba is jó lesz... sorry Én nem raktam bele tormát, mert nem mindenki szereti..De finom lehet úgy is. Ha a receptet követed, az eredmény garantált. A vízzel lehet játszani egy kicsit, közepesen lágy tészta legyen , A tormát, én nem sütném belé, hanem a kész sült tészta mellé egy tányéron kínálnám.. .) Jó sütögetést! Üdv é. b.
Köszi :-D