r
Nosalty Logó

Puha és foszlós márványkalács

Lurpak
Puha és foszlós márványkalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

438
Kalória
11.3g
Fehérje
65.5g
Szénhidrát
14.1g
Zsír
31.3g
Víz
65.7g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
14.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Összesen 438 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Összesen 4391 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

előtészta

fehér tészta

kakaós tészta

formázás és sütés

Összesen 271 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 438 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.7 g

Zsír

  • Összesen
    141.2 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2538.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    304 mg
  • Kálcium
    650 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    377 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    654.7 g
  • Cukor
    148 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    313.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1099 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    601 micro
  • Kolin:
    387 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1081 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    224 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1002 micro
Összesen 4391 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 271 kcal

Elkészítés

előtészta

  1. Egy kis lábasban összemelegítjük a tejet és a vizet, majd hozzáadjuk a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon besűrítjük.
  2. Egy tálkába kiszedjük, lefedjük folpackkal, és hagyjuk kihűlni.

fehér tészta

  1. Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a tejben. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és lisztet, majd elkezdjük összedolgozni.
  2. Amikor kezd összeállni, hozzákeverjük az előtészta felét, majd kanalanként a puha vajat is. Szép fényesre dagasztjuk, akkor jó, ha szépen elválik a gyúrás közben a tál falától.
  3. A kidagasztott tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, feledjük folpackkal, majd meleg helyen a duplájára dagasztjuk.

kakaós tészta

  1. A fehér tésztához hasonló módon készítjük el a tésztát, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. A másik tésztához hasonlóan fényesre dagasztjuk és a duplájára kelesztjük.

formázás és sütés

  1. A tésztákat külön-külön kicsit átgyúrjuk, majd egy-egy rudat formálunk belőlük. Mindkét rudat 8-8 felé vágjuk és gombócokat formálunk az adagokból. A gombócokat folpackkal lefedve tartjuk, és mindig csak egyet-egyet veszünk ki, amit épp találunk.
  2. Egy fehér és egy kakaós gombócot külön-külön kinyújtunk, majd egymásra fektetjük a kettőt. Szorosan feltekerjük, majd az így kapott tekercset kinyújtjuk, és újra feltekerjük - ettől lesz szép, márványos a tészta.
  3. Az így kapott, duplántekert vekniket kivajazott kenyérformába tesszük. Egy átlagos formába mérettől függően 4-5 tekercs fér, így akár két kalácsot is süthetünk, vagy a maradék vekniket egyesével is kisüthetjük.
  4. A sütőformába tett tekercseket lefedve kelesztjük 20 percet, majd az olvasztott vaj és a langyos tej keverékével lekenjük a tetejüket.
  5. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve, jó-e. A kalács a sütőben alapesetben felpúposodik, így ha szép, négyzetes kalácsot szeretnénk, a sütés felénél tegyünk egy kis tepsit a forma tetejére.
  6. A kész kalácsot hagyjuk hűlni picit, majd szeletelhetjük is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Kalácsot sütni igazi öröm, amihez azért némi aggódás is szokott társulni: félünk hogy túlkel, szétcsúszik vagy túl tömény lesz, nem szabad se túl szorosra, se túl lazára fonni. Az aggodalom egy részét ezzel a csodaszép, vajas, márványos kaláccsal könnyen megspórolhatjuk, ráadásul még a sima hármas fonásnál is könnyebb megformázni ezt a pompás péksütit. Húsvétra mindenképpen készítsétek el, ha vágytok valami édesre, de igazából bármikor máskor is érdemes nekiállni az év folyamán, annyira finom!

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...