Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Portobello hazaival töltve

Portobello hazaival töltve
Portobello hazaival töltve
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre találtam egy zöldségest. Minden van nála. Zöldségek, gyümölcsök olyan választéka, aminek töredékéért otthon csak rimánkodnánk, zöld fűszerek guszta csokrokban, reggelente vízzel permetezve, minden portékája színesen, üdén harsog a frisseségtől. A minap megláttam nála ezeket az óriás gombákat. Volt már dolgom portobelloval, de ekkorákkal még sosem. ( A képen a villa a méretarány. Ès vegyük figyelembe, hogy ők már kicsit össze is mentek sütéskor...) Gyorsan rácsaptam, megvettem kettőt, és hazalovagoltam büszkén a zsákmánnyal. Őméltósága egyébként egy csiperkefajta. Az íze is pontosan olyan. Egyszerűen csak nagy. Nagyon nagy. Ezt kihasználva, érdemes tölteni. Na, ja...mivel....?
Aztán nekiálltam. Mivel nálam még mindig tart a lencse-láz, ami újévkor kezdődött - azóta sem maradt abba, és egyébként is ki mondja, hogy csak újévkor, amúgy meg salátaként lehet csak enni, meg hogy unalmas - szóval, belekerült a sokminden jó. Lencsével. Meg az otthonról hozott mangalica tarjával. Meg a Nádudvari tejföllel. Ez utóbbi igen fontos pontja az ételnek: tekintettel arra, hogy itt Némethonban NEM LEHET tejfölt kapni. Nincs. Így mindig marad a hűtőtáska, és tejfölök tonnáit hordom ide otthonról, minden egyes hazamenetel után. A helyzet hasonló az erőspaprikával. Otthonihoz hasonló paprika egyedül török boltokban fordul elő, ott is csak alkalomszerűen. Na, de ki vár arra? Hozunk otthonról! (Az erőspaprika Mr. Smith ötlete alapján került bele, természetesen Ő kiválthatja chilivel is. No pain...:-) Itt a hitelesség végett használtam hazait.)
Hát, íme sok szeretettel az én szívemnek kedves, otthoni, házi füstölésű, mangalica tarja, otthoni tejföllel, otthoni erőspaprikával és - nem csak újévi - lencsével portobelloban tolmácsolva.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

pH besorolás: enyhén savasít.
Erről bővebben itt olvashatsz.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát ne hámozzuk, és ne is mossuk, ha nem szükséges, csak töröljük le.
  2. Kevés vízben tegyük oda a lencsét nagy lángon főzni egy babérlevél társaságában. Kb. 15-20 perc. (Ha előre sikerül beáztatnunk, még jobb. Nekem nem sikerült.)
  3. Vágjuk apró darabokra a húst, kezdjük el a serpenyőben pirítani. Félúton jöhet hozzá a póréhagyma. Pároljuk félpuhára.
  4. A tejfölt keverjük el a kaporral (aki nem szereti, petrezselyemmel), borssal, paprikával, majd keverjük hozzá a hagymás- húsos keveréket. Adjuk hozzá a megfőtt és leszűrt lencsét, és csak ezután sózzuk, ha szükséges. (A tarja nekem elég sós volt, így nem volt rá szükség.)
  5. Helyezzük a gombát tepsibe, rakjuk meg a töltelékkel, szórjuk meg a reszelt sajttal, öntsünk alá kevés olajat, és mehet a sütőbe. Nem kell lefedni.
  6. Kb. 15 percig sütjük. Ekkor, ha a sajt még nem pirult, kapcsoljunk grillre (ha van), és grillezzük aranybarnára.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 629
elküldve: 0
receptkönyvben: 106
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, újév
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: töltött zöldség
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

lencsés-sonkás-tejfölös töltött gomba

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-24 21:26

szia Eszter!nagyon kedves a story :-P én mint chilihead örülök neki hogy tettél bele paprikát de
a sima chili az még Ok de a No Pain szósz már sok lenne!-D.El tudom képzelni még Tabascoval
az még engedi érvényesülni a gombát és a többi ízt.Köszi az említést !!!!!!!!!
Üdv Mr Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-24 19:10

Ó Esztikém!:) No pain...nagyon jót nevettünk!:)) Ki fogja váltani Mr Smith chilivel, abban biztos lehetsz, nem kevéssel, csak most törhetem a fejem, hol szerzek portobellot...:)) De köszönjük a storyt!! Pusz: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-04-23 15:15

Ó Eszer, ez gyönyörű! És érzem, hogy olyan jó hazai íze lehet!
Én is mindig próbálkozom otthonról nyersanyagot magammal hozni,(innen meg ipari mennyiségű creme fraischet haza..) hogy legalább az első héten tudjak valamilyen igazi magyaros vacsorával készülni...de sajnos már elfogyott a túró is, tejföl is, kolbász is...csak a paprikából van egy kevés. Na de ha hazamegyek, biztosan megcsinálom (az más kérdés, hogy otthon honnan szerzek porobello gombát, de majd szemfüles leszek.)
További szép napot
Üdv:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-04-23 15:18

Jaj, szia Nóra!
Köszönöm szépen! Bizony ismerös, amikor már kifogysz mindenböl és alig várod a hazalátogatást, hogy feltölthesd a készleteket... Egyébként ha nem kapsz portobellot, nyugodtan csináld meg sima gombával, csak próbálj meg minél nagyobb kalapokat venni. Ugyanolyan az íze!
Neked is szép napot és köszönöm, hogy írtál!
Üdv:
Eszter

810
portobello gomba 20 dkg
füstölt-főtt tarja 10 dkg
tejföl 175 g
lencse 15 dkg
póréhagyma 5 dkg
kapor 2 tk
paprika 10 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sajt 10 dkg