Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Polpettoni

Polpettoni
Polpettoni
85 perc / előkészület: 15 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nosztalgiavacsinak készült, tavaly Marta rengeteg Polpettonit és polpettinit ( a "pici" fasírt változata) csinált vacsorára. Tulajdonképpen hasonlít a Stefánia vagdaltra, csak a fűszerezése sokkal "gyengédebb" és olaszosabb. A sajt, a sonka és a gomba állandó töltelék volt, de volt, hogy üveges gomba, mozzarella és feketeerdő sonka volt benne, volt hogy gouda, serrano sonka és csiperke. Mikor mi akadt. Nem sikerült kiderítenem, minek kéne benne eredetileg lenni, az biztos, hogy a fokhagyma-paprika említésére nagyon csúnya pillantást kaptam. Gyanítom, ahány ház, annyi polpettone, aki tudja a helyes megoldást, az egy-kettő-három, itt jelentkezhet. Addig meg, a jó szokást folytatva a szabadon variálható gomba-sonka-sajt szellemében a hűtő tartalmát raktam bele.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Hidegen is nagyon finom. Elég laktató, úgyhogy mi ezt nem tudtuk egyszerre megenni, aki "jobban bírja" az 4 személyre számoljon ezzel az adaggal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát megtisztítjuk, felvágjuk, és vajon kicsit puhára fonnyasztjuk.
  2. A darált húst a sóval, borssal, rozmaringgal és a tojással egy nagy tálban összekeverjük. Az oregánót felaprítjuk, és azt is hozzászórjuk.
  3. Fokozatosan beledolgozzuk a zsemlemorzsát. 1 dl minimum kell, de lehet, hogy többet is felvesz a massza, ez függ a tojás méretétől.
  4. Addig dolgozzuk, amíg teljesen homogén, és a magszokott magyar fasírtnál kicsit keményebb masszánk lesz.
  5. Kivesszük a masszát a tálból, sütőpapírra tesszük, sodrófával vékonyra, és szabályos téglalap alakúra (ha nagyon ragadna, szórjuk meg a tetejét még zsemlemorzsával) nyújtjuk.
  6. Az egyik hosszabb oldalára tesszük a prosciutto felét, a reszelt sajtot és gombát.
  7. A sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük. A papír csak a tekerés indításához kell, ne hagyjuk benne! :-)
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, beborítjuk a maradék prosciuttóval, és előmelegített sütőbe tesszük.
  9. Kb. 60-70percig sütjük, majd kivesszük, és kb 15. percig pihentetjük.
  10. Szeleteljük, és tálalhatjuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 018
elküldve: 2
receptkönyvben: 263
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: szilveszter, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

olasz egyben sült vagdalt, olasz vagdalt tekercs gombával és sajttal, sonkába sülve

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tide73
tide73 Sun, 2011-01-16 21:15

Köszi a receptet!! :) Ma kipróbáltam, isteni finom lett. Én tettem hozzá két beáztatott zsemlét, 1 tojással többet és bele kis vegetát és piros aranyat is:)). A sajtot pedig véletlen hozzákevertem a húsmasszához. Szóval kicsit másképp sikerült kipróbálni, de szupi kaja, mindenkinek ajánlom!! Nagyon laktató, de a felét felfaltuk egyszerre :)). Ez máskor is szerepelni fog az étlapunkon.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-01-17 00:48

Kedves Tide73!
Örülök, hogy ízlett, és kreatívkodj csak bátra, az általam megadott recept is csak irányadó. :)
Üdvözlettel:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-07 13:30

szia Dakota,
a cimben veletlenul elirtad a nevet (hianyzik az L es tobbesszamban van :) helyesen polpettone lenne)
az olaszok egyik klasszikus etele, varialhato es konnyu, ha van kedved probald ki a tojas es spenot kombinaciot toltelekkent, mi gyakran keszitjuk parolt spenottal es vekonyra sutott tojasrantottaval (mint a palacsinta es eleg csak az egyik oldalat megsutni) udvozlettel eperina

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-12-13 00:51

Kedves Eperina!
Javítottam a nevet, bár nem túl autentikus, legalább a neve legyen az. :) A spenóros variáci nagyon tetszik, legközelebb úgy is kipróbálom!
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

makutyi
makutyi Thu, 2010-12-02 18:55

Jól néz ki, a leírása is tetszik. Ki fogom próbálni. Köszi

299
darált marhahús 50 dkg
tojás 1 db
zsemlemorzsa 7 dkg
rozmaring 1 teáskanál
oregánó 1 tk
parmezán sajt 7 dkg
prosciutto 10 dkg
laskagomba 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 2 ek