r
Nosalty Logó

Pizzás csiga vagy pizza

Oli_R
Pizzás csiga vagy pizza
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

565
Kalória
19.6g
Fehérje
87.6g
Szénhidrát
14.5g
Zsír
104.5g
Víz
24.6g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
9.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 565 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 2262 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 238 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1396.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    965 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    104.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    1737 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 565 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.3 g

Zsír

  • Összesen
    57.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5584.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    599 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    823 mg
  • Nátrium
    3859 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    350.6 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    417.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    6948 micro
  • Lut-zea
    406 micro
Összesen 2262 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    588.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    732 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 238 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos vízzel összekeverjük a cukrot, majd beleöntjük az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. Amíg az élesztőre várunk, összeöntjük a maradék hozzávalót. Én úgy szoktam, hogy kimérem a lisztet, beleteszem a cukrot, a sót és a borsot (aki szeretne, tehet bele oregánót is), majd jó alaposan elkeverem a száraz hozzávalókat. Ha jól összekevertem, mélyedést csinálok a liszt közepébe egy kanállal, hogy oda önthessem az olajat. Lehet használni olívaolajat is, vagy keverni a kettőt, de csak mértékkel! Elsőre maximum 2 evőkanállal tegyünk a lisztbe, mert még ott van az élesztős víz is.
  3. Ha felfutott az élesztő, akkor a habját kezdjük el átkanalazni a lisztre. Elsőre én ilyenkor még szoktam hozzá tenni nagyjából 3-4 evőkanálnyit a vízből is, de itt is mértéket kell tartani, hogy ne egy ragacsos massza legyen a végén. Inkább apránként adjuk hozzá az élesztős vizet, míg gyúrjuk.
  4. Amint elkezd magától leválni a kezünkről a tészta, jöhet az izommunka. Nagyjából 5-7 percig szoktam dagasztani. Hogy megfelelő-e a tészta, úgy szoktam megnézni, hogy labdává gyúrom, alulról rászorítok, majd az egyik ujjamat belisztezem, és finoman belenyomom a tésztába. Ha rugalmasan visszaugrik a tészta, akkor tökéletesen sikerült a dagasztás.
  5. Meleg helyen 1,5-2 órán át kelesztjük, ennyi idő alatt gyönyörűen megkel.

A feltéthez

  1. Ha megkelt a tészta, akkor (pizzához) 4 felé szedjük, és egyesével nekiállunk mindegyiket megrakni a feltéttel, ha csigákat szeretnénk, akkor az egészet egyben nyújtjuk ki lisztezett deszkán (mind a kettőnél kb. 1 cm vastagra nyújtjuk). Mindenki ízlése szerint variálhatja a hozzávalókat, szerintem nincs olyan, hogy rossz választás.
  2. A kinyújtott tésztát megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük a csemegekukoricát, a szalámit, sonkát, majd reszelünk rá sajtot. Mindenki saját szájíze szerint annyit tesz rá, amennyit szeretne, de majd a feltekert csigák tetejére is kerül még sajt. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát (itt be lehet tenni a hűtőbe 1-2 órára, de szerintem felesleges), majd nagyjából 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és szép sorban egymás mellé fektetjük a tepsin, ahol megszórjuk még sajttal a tetejüket. Ne rakjuk őket túl közel egymáshoz, mert megnőnek majd a sütőben!
  3. Ha elkészültünk a feltéttel, akkor előmelegített sütőbe toljuk a pizzát/csigákat, majd 200 fokon addig sütjük, míg szépen meg nem barnulnak/a sajt el nem olvad. Ne felejtsünk el sütőpapírt használni, amennyiben szükséges.
  4. Ha már kinézetre szépek és az illatuk is jó, kivehetjük a sütőből a tepsit, hogy nekiálljunk az újabb adagnak. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Évekig kerestem a tökéletes pizzatésztát, de valahogy sosem lett finom. Vagy az íze volt rossz, vagy túl keményre sült, vagy nem kelt meg... pár éve viszont megtaláltam ezt a receptet, kicsit átalakítottam, és azóta nincs olyan hónap, hogy ne kelljen vagy pizzát, vagy pizzás csigát csinálnom. Igen, ez a recept mind a kettőhöz megfelel, és isteni finom :) Ebből az adagból 4 tepsinyi pizza jön ki, vagy nagyjából 50-60 pizzás csiga.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek