Pirított krumplis tészta 5.
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
koszider

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g burgonya116 kcal
-
50g csuszatészta186 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
385
Kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
800g burgonya462 kcal
-
200g csuszatészta742 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1537
Kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
66.7g burgonya39 kcal
-
16.7g csuszatészta62 kcal
-
14.2g vöröshagyma5 kcal
-
2.5g disznózsír23 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
129
Kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 344.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 158.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
385
Kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.1 g
Zsír
-
Összesen 33.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1378.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 765 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 633.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 130 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 593 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
1537
Kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
129
Kcal
Hozzávalók
-
80 dkg burgonya
-
20 dkg csuszatészta
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 ek disznózsír
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit héjában megfőzzük, a héját lehúzzuk. Ha egy kicsit hűlt, vékonyra felkarikázzuk.
- A hagymát finomra felvágjuk, egy nagy serpenyőben a zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, és lefedve pár pecig pároljuk is, hogyteljesen megpuhuljon.
- Közben a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
- A hagymára rátesszük a krumplit, és kevergetve jól átforrósítjuk, átpirítjuk. Közben a fakanállal kicsit össze is nyomkodjuk, hogy szinte pépes legyen. Ha nagyon száraznak találjuk, még ekkor is tehetünk rá egy kis zsírt. (Ne tocsogjon, de nyögvenyelős se legyen.)
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, a sóval és a borssal,alaposanelkeverjük. Belekeverjük a főtt tésztát is. Ezzel már csak óvatosan forgassuk, hogy ne törjük a tésztát.
- Visszatesszük a tűzre, és élénk lángon, fedő nélkülalaposan átpirítjuk. Ha szeretjük, addig süthetjük, míg pirult-kérges nem lesz az alja - ez a legfinomabb része!
- Azonnal, forrón tálaljuk.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 28858
- Feltöltés dátuma: 2010. november 19.
Ajánló
A szokásosnál erősebb borsozást is elbír. Ecetes uborkával vagy savanyított csípős paprikával a legfinomabb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

koszider
91 recept
A krumplis tészta kiindulásának két eltérő hagyománya van: lehet héjában főzött krumpliból csinálni és lehet paprikás krumpliszerűen, hagymán dinsztelve készíteni. Én a héjas variációt kedvelem, mert az szárazabb, és így a végén gyorsan meg lehet ropogósra pirítani, már pedig az a legfinomabb benne. (Szerintem.) Iszonyú sokat meg tudok enni belőle, ebben az esetben a megadott mennyiség igazából csak 3 emberre elég bőségesen. Annyit csináljunk egyszerre, amennyit meg is eszünk, mert ha áll, a pirult részek - sajnos - megpuhulnak.
Hozzászólások
Kedves Koszider! Én ezt imádnám! Összefutott a számban a nyál. :-D Szép hétvégét neked: Gabi
Kedves Gabriella! Jó étvágyat hozzá! Örülök, hogy a kedvedbe tudtam járni.
Ez valóban finom, én natúr áttört krumplival csinálom. az összekevert krumplis tésztát vajjal kikent tepsibe teszem és a tetejét és az alját is szép pirosra sütöm.
Kedves Koxi47! Csudajó ötlet a süt?ben sütés, ott valóban prímán megpirul! Köszönöm!
örülök, hogy jól sikerült Erzsike
Én amióta az eszem tudom azóta megpirittom, de igazán megpirittani csak az igazi házi tésztát lehet, a bolti a nyomába se érhet!!!
Kedves Miko27! Igen, nehéz ügy manapság jó tésztához jutni. Nekem hatalmas szerencsém van, városunkban m?ködik egy tésztagyártó kisiparos, akinek ismerem a háza táját, tudom, mit esznek a tyúkjai, amik a tojást tojják. Látom a makulátlan kertjét, a patyolattiszta házát. T?le bármilyen tésztát lehet venni, mind tökéletes. A képen is az ? kockatésztája van. Sajnos, akinek kevesebb szerencse jut, az olyat vesz, amit a sarki boltban árulnak, vagy gyúrja magának.
Kedves Koszider! Valamelyik nap,amikor errefelé annyira esett a hó,hogy semmi kedvem sem volt elcaflatni a boltba,akkor csináltam krumplis tésztát.Igaz,nem vagyok egy nagy krumpliev?,de ez csak ilyen muszáj alapon jött ötlet volt.Szétnéztem itthon és amit találtam abból kellett valamit alkotni.Fogalmam sem volt mi lesz majd a reakció,amikor a párom munkából átfázva hazajön és lustaságból krumplis tészta a menü.Nem volt kockatészta itthon,de szarvacska igen.Kitaláltam,hogy jó lesz az abból is,legfeljebb majd a macskákkal megetetem.Leteszteltem rajtuk,a kisebbik macskám Szilvike csámcsogva ette,a másik Rita még majdnem hogy meg is verekedett az utolsó pár finom falatér.Amikor az ember hazaért,láttam,hogy nem igazán a fogához való,mondta is hogy csak kicsit szedjek,mert ? nem igazán szereti.Persze,került fordult és mindig evett egy egy kicsit,és estére egy falat nem maradt.Akkor mi lett volna ha még szereti is?
Nagyon örülök ennek a teljes családi sikernek! De szép is lenne, ha az én macskáim hajlandóak lennének krumplis tésztát enni! De valahol jól elrontottam ?ket, a kisebb kizárólag szárazeledelt ropogtat, az öreg meg kevés ezt-azt, "emberi" kaját semmit se. (Igaz, ennek is megvan az el?nye, bármit otthagyhatok az asztalon, eszükbe se jut ellopni, még az olvadni kitett húst se.) A kicsinek mindig adok egy-egy kocka nyers húst, egész nap eljátszik vele, de nem eszi meg. Ki látott már ilyet! A barátommal nincs baj, neki az a lényeg, hogy krumpli legyen, már az ?rületbe hajszol, ha azt kérdezem, mit kérsz, azt válaszolja, krumplilevest. Esetleg rakott krumplit. Paprikás krumplit. Krumplif?zeléket. Én is szeretem, de minden nap? Ha hajózik (tengerész), az els? dolga, hogy megtanítja a szakácsának a paprikás krumplit. Gondolhatod, milyen vicces, amikor a maláj legénység paprikás krumplit eszik. Megjegyzem, imádni szokták. Üdvözöl: Koszider
szia Koszider, mi is csak ìgy pirìtva kèszitjùk, ès imàdjuk !!! fòtt krumplibol kiindulva mèg nem kèszitettm , de legkòzelebb igy fogom elkèsziteni. itt olaszoknàl is bejòn a krumplis csusza :) ùdv. Cafika
Pedig ami tészta az olaszoknak ízlik, az rossz nem lehet, mert ?k aztán értenek ehhez a m?fajhoz! Cserébe mi is imádjuk az olasz mártásokat. A krumplis tészta szerintem az egyik legjobb találmánya a magyar konyhának, nekem hatalmas kedvencem. Én gyerekkorom óta így eszem, az íze is más, mint a nyers krumplis kiindulású tésztának. Vagyis ha kipróbálod, de nem nyeri meg a tetszésedet, annak egy oka lehet: nem így szoktad meg. Kedves szomszédasszonyom pl. paprika nélkül, fehéren készíti, ami szerintem szentségtörés, szerinte csak így ehet?. Szerencsére nem vagyunk egyformák... Üdvözöl: Koszider
Kedves Koszider! Köszönöm szépen, fincsi második fogás volt:-)) Jó éjt, és holnapra szép napot kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva! Örülök és egészségetekre! Koszider
Ha az én finnyás férjem azt mondja, hogy "ez a krumplis cucc eszméletlen jó", akkor az jó is. :-) Tényleg fincsi. Igaz, nekem nem akart sehogy sem megpirulni, de így sápadtan is mind elfogyott. Köszönöm.
Kedves Szabob! Azt hiszem, azért nem pirult meg, mert még nagyon új az idei krumpli, túl vizes. Ehhez ókrumpli kell, vagyis az, amit ?sszel lehet venni és egész télen eláll. Persze, az ízén semmit sem ront, csak gusztább, ha sikerül lepirítani. Örülök, hogy ízlett! Koszider
Nagyon jo lett most eszem:)anyum csak ugy feheren csinalta de szerintem igy jobb:P
Kedves Éva! Biztos vagyok abban, hogy anyukád csodafinom krumplis tésztát készít, ezért külön örülök, hogy az én verzióm is ízlik. Nálunk ez honosodott meg, gyerekkorom óta így eszem, de ez szerencsére nem zárja ki azt, hogy másféleképp is finom legyen. Üdvözöl: Koszider
Ttetszik a recepted.Mennyivel másabb az ize a héjában f?tt, burgonyának, minden keményít?,benne marad, nem f? ki az ize a vízben. Nálam még füstölt sonka kockák is kerülnek bele, nagyon finom. Édesanyám tészta nélkül készítette vacsorára. A héjában f?tt burgonyát hagymás ,paprikás kacsazsíron átpirította. Nagyon izletes. Olgis.
Kedves Olgis! (vagy rolvisa) Szerintem azért jobb ehhez a recepthez a héjában f?tt krumpli, mert így szárazabb lesz és könnyebben pirul - de lehet, hogy ez az általad említett keményít?nek köszönhet?? (Ehhez nem értek.) A kacsazsír meg egyenesen a kedvencem! Üdv: Koszider
Nagy sikert aratott Spanyolban is.Én sütöben pirítottam kicsit,nagyon fincsi lett.Köszi a receptet!!!!
Kedves Lobita! Dagad honleányi szívem, hogy egyszer? kis receptem ilyen nemzetközi sikereket arat! Köszönöm, hogy tudósítottál az eredményr?l. Üdvözöl: Koszider
Nincs új a nap alatt, ez tulajdonképpen a slambuc (hortobágyi pásztorkaja, gyakorlatilag ugyanez :D) bogrács helyett konyhában készül? "kistesója" :)
Kedves Kmoarr! Igen, ezek a legegyszer?bb, kevés alapanyagot használó ételek szinte kivétel nélkül a paraszti/pásztor konyhákból örökl?dtek át a 21. századba. A krumpli, a tészta (esetleg hozzá egy kis szalonna, módosabb napokon kolbász) egyszer?, olcsó, mégis kiadós ételek kiinduló pontja. A krumplileves, tésztaleves, paprikás krumpli, öreg tarhonya/lebbencs/slambuc és rokonaik hús nélkül is megtöltötték a család hasát. A pásztorok táplálkozásának pedig azért fontos részei, mert az alapanyagok elállnak, jól szállíthatók. De a modern id?k próbáját is kiállják, mert gyorsan, megrázkódtatás nélkül elkészíthet?k annak is, aki nem túl gyakorlott a konyhában. Igazi Jolly Jokerek! (Egyedül a kalóriatartalmuk nem igazán passzol a mai elvárásokhoz, de ez ellen nincs mit tenni: a pásztorok nem íróasztal mellett ültek naphosszat.) Üdvözöl: Koszider