Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirított krumplis tészta 5.

Pirított krumplis tészta 5.
Pirított krumplis tészta 5.
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A krumplis tészta kiindulásának két eltérő hagyománya van: lehet héjában főzött krumpliból csinálni és lehet paprikás krumpliszerűen, hagymán dinsztelve készíteni. Én a héjas variációt kedvelem, mert az szárazabb, és így a végén gyorsan meg lehet ropogósra pirítani, már pedig az a legfinomabb benne. (Szerintem.)
Iszonyú sokat meg tudok enni belőle, ebben az esetben a megadott mennyiség igazából csak 3 emberre elég bőségesen. Annyit csináljunk egyszerre, amennyit meg is eszünk, mert ha áll, a pirult részek - sajnos - megpuhulnak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A szokásosnál erősebb borsozást is elbír.
Ecetes uborkával vagy savanyított csípős paprikával a legfinomabb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, a héját lehúzzuk. Ha egy kicsit hűlt, vékonyra felkarikázzuk.
  2. A hagymát finomra felvágjuk, egy nagy serpenyőben a zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, és lefedve pár pecig pároljuk is, hogy teljesen megpuhuljon.
  3. Közben a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
  4. A hagymára rátesszük a krumplit, és kevergetve jól átforrósítjuk, átpirítjuk. Közben a fakanállal kicsit össze is nyomkodjuk, hogy szinte pépes legyen. Ha nagyon száraznak találjuk, még ekkor is tehetünk rá egy kis zsírt. (Ne tocsogjon, de nyögvenyelős se legyen.)
  5. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, a sóval és a borssal, alaposan elkeverjük. Belekeverjük a főtt tésztát is. Ezzel már csak óvatosan forgassuk, hogy ne törjük a tésztát.
  6. Visszatesszük a tűzre, és élénk lángon, fedő nélkül alaposan átpirítjuk. Ha szeretjük, addig süthetjük, míg pirult-kérges nem lesz az alja - ez a legfinomabb része!
  7. Azonnal, forrón tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 26 497
elküldve: 4
receptkönyvben: 360
elkészítve: 13/19
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

grenadírmars, gránátos kocka, burgonyás tészta, grenadiermarsch

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kmoarr
kmoarr Sun, 2017-08-27 16:08

Nincs új a nap alatt, ez tulajdonképpen a slambuc (hortobágyi pásztorkaja, gyakorlatilag ugyanez :D) bogrács helyett konyhában készülő "kistesója" :)

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2017-08-27 19:44

Kedves Kmoarr! Igen, ezek a legegyszerűbb, kevés alapanyagot használó ételek szinte kivétel nélkül a paraszti/pásztor konyhákból öröklődtek át a 21. századba. A krumpli, a tészta (esetleg hozzá egy kis szalonna, módosabb napokon kolbász) egyszerű, olcsó, mégis kiadós ételek kiinduló pontja. A krumplileves, tésztaleves, paprikás krumpli, öreg tarhonya/lebbencs/slambuc és rokonaik hús nélkül is megtöltötték a család hasát. A pásztorok táplálkozásának pedig azért fontos részei, mert az alapanyagok elállnak, jól szállíthatók. De a modern idők próbáját is kiállják, mert gyorsan, megrázkódtatás nélkül elkészíthetők annak is, aki nem túl gyakorlott a konyhában. Igazi Jolly Jokerek! (Egyedül a kalóriatartalmuk nem igazán passzol a mai elvárásokhoz, de ez ellen nincs mit tenni: a pásztorok nem íróasztal mellett ültek naphosszat.)
Üdvözöl: Koszider

Lobita
Lobita Sat, 2012-01-14 16:15

Nagy sikert aratott Spanyolban is.Én sütöben pirítottam kicsit,nagyon fincsi lett.Köszi a receptet!!!!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-01-14 18:16

Kedves Lobita!
Dagad honleányi szívem, hogy egyszerű kis receptem ilyen nemzetközi sikereket arat!
Köszönöm, hogy tudósítottál az eredményről.
Üdvözöl: Koszider

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-01-08 16:48

Ttetszik a recepted.Mennyivel másabb az ize a héjában főtt, burgonyának, minden keményítő,benne marad, nem fő ki az ize a vízben.
Nálam még füstölt sonka kockák is kerülnek bele, nagyon finom.
Édesanyám tészta nélkül készítette vacsorára. A héjában főtt burgonyát hagymás ,paprikás kacsazsíron átpirította.
Nagyon izletes. Olgis.

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-01-08 22:00

Kedves Olgis! (vagy rolvisa)
Szerintem azért jobb ehhez a recepthez a héjában főtt krumpli, mert így szárazabb lesz és könnyebben pirul - de lehet, hogy ez az általad említett keményítőnek köszönhető? (Ehhez nem értek.)
A kacsazsír meg egyenesen a kedvencem!
Üdv: Koszider

eva_sweet
eva_sweet Sun, 2011-10-30 21:46

Nagyon jo lett most eszem:)anyum csak ugy feheren csinalta de szerintem igy jobb:P

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-10-31 00:54

Kedves Éva!
Biztos vagyok abban, hogy anyukád csodafinom krumplis tésztát készít, ezért külön örülök, hogy az én verzióm is ízlik. Nálunk ez honosodott meg, gyerekkorom óta így eszem, de ez szerencsére nem zárja ki azt, hogy másféleképp is finom legyen.
Üdvözöl: Koszider

szabob
szabob Fri, 2011-08-05 14:52

Ha az én finnyás férjem azt mondja, hogy "ez a krumplis cucc eszméletlen jó", akkor az jó is. :-)
Tényleg fincsi. Igaz, nekem nem akart sehogy sem megpirulni, de így sápadtan is mind elfogyott.
Köszönöm.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-08-05 17:00

Kedves Szabob!
Azt hiszem, azért nem pirult meg, mert még nagyon új az idei krumpli, túl vizes. Ehhez ókrumpli kell, vagyis az, amit ősszel lehet venni és egész télen eláll. Persze, az ízén semmit sem ront, csak gusztább, ha sikerül lepirítani.
Örülök, hogy ízlett!
Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-06-01 20:58

Kedves Koszider!
Köszönöm szépen, fincsi második fogás volt:-))
Jó éjt, és holnapra szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

cafika
Cafika / cafika Wed, 2011-03-30 21:54

szia Koszider,
mi is csak ìgy pirìtva kèszitjùk, ès imàdjuk !!!
fòtt krumplibol kiindulva mèg nem kèszitettm , de legkòzelebb igy fogom elkèsziteni.
itt olaszoknàl is bejòn a krumplis csusza :)
ùdv. Cafika

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2011-03-31 00:31

Pedig ami tészta az olaszoknak ízlik, az rossz nem lehet, mert ők aztán értenek ehhez a műfajhoz! Cserébe mi is imádjuk az olasz mártásokat.
A krumplis tészta szerintem az egyik legjobb találmánya a magyar konyhának, nekem hatalmas kedvencem. Én gyerekkorom óta így eszem, az íze is más, mint a nyers krumplis kiindulású tésztának. Vagyis ha kipróbálod, de nem nyeri meg a tetszésedet, annak egy oka lehet: nem így szoktad meg. Kedves szomszédasszonyom pl. paprika nélkül, fehéren készíti, ami szerintem szentségtörés, szerinte csak így ehető. Szerencsére nem vagyunk egyformák...
Üdvözöl: Koszider

HNikikee
HNikikee / HNikikee Sun, 2011-02-27 02:55

Kedves Koszider!

Valamelyik nap,amikor errefelé annyira esett a hó,hogy semmi kedvem sem volt elcaflatni a boltba,akkor csináltam krumplis tésztát.Igaz,nem vagyok egy nagy krumplievő,de ez csak ilyen muszáj alapon jött ötlet volt.Szétnéztem itthon és amit találtam abból kellett valamit alkotni.Fogalmam sem volt mi lesz majd a reakció,amikor a párom munkából átfázva hazajön és lustaságból krumplis tészta a menü.Nem volt kockatészta itthon,de szarvacska igen.Kitaláltam,hogy jó lesz az abból is,legfeljebb majd a macskákkal megetetem.Leteszteltem rajtuk,a kisebbik macskám Szilvike csámcsogva ette,a másik Rita még majdnem hogy meg is verekedett az utolsó pár finom falatér.Amikor az ember hazaért,láttam,hogy nem igazán a fogához való,mondta is hogy csak kicsit szedjek,mert ő nem igazán szereti.Persze,került fordult és mindig evett egy egy kicsit,és estére egy falat nem maradt.Akkor mi lett volna ha még szereti is?

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-02-27 04:35

Nagyon örülök ennek a teljes családi sikernek!
De szép is lenne, ha az én macskáim hajlandóak lennének krumplis tésztát enni! De valahol jól elrontottam őket, a kisebb kizárólag szárazeledelt ropogtat, az öreg meg kevés ezt-azt, "emberi" kaját semmit se. (Igaz, ennek is megvan az előnye, bármit otthagyhatok az asztalon, eszükbe se jut ellopni, még az olvadni kitett húst se.) A kicsinek mindig adok egy-egy kocka nyers húst, egész nap eljátszik vele, de nem eszi meg. Ki látott már ilyet!
A barátommal nincs baj, neki az a lényeg, hogy krumpli legyen, már az őrületbe hajszol, ha azt kérdezem, mit kérsz, azt válaszolja, krumplilevest. Esetleg rakott krumplit. Paprikás krumplit. Krumplifőzeléket. Én is szeretem, de minden nap? Ha hajózik (tengerész), az első dolga, hogy megtanítja a szakácsának a paprikás krumplit. Gondolhatod, milyen vicces, amikor a maláj legénység paprikás krumplit eszik. Megjegyzem, imádni szokták.
Üdvözöl: Koszider

miko27
miko27 Fri, 2010-11-19 18:09

 Én amióta az eszem tudom azóta megpirittom, de igazán megpirittani csak az igazi házi tésztát lehet, a bolti a nyomába se érhet!!!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2010-11-19 22:45

Kedves Miko27!
Igen, nehéz ügy manapság jó tésztához jutni. Nekem hatalmas szerencsém van, városunkban működik egy tésztagyártó kisiparos, akinek ismerem a háza táját, tudom, mit esznek a tyúkjai, amik a tojást tojják. Látom a makulátlan kertjét, a patyolattiszta házát. Tőle bármilyen tésztát lehet venni, mind tökéletes. A képen is az ő kockatésztája van. Sajnos, akinek kevesebb szerencse jut, az olyat vesz, amit a sarki boltban árulnak, vagy gyúrja magának.

koxi47
koxi47 Fri, 2010-11-19 16:23

Ez valóban finom, én natúr áttört krumplival csinálom. az összekevert krumplis tésztát vajjal kikent tepsibe teszem és a tetejét és az alját is szép pirosra sütöm.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2010-11-19 22:48

Kedves Koxi47!
Csudajó ötlet a sütőben sütés, ott valóban prímán megpirul! Köszönöm!

385
burgonya 80 dkg
csuszatészta 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
disznózsír 2 ek
fűszerpaprika 2 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint