Nosalty Logó

Pirított krumplis tészta 5.

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
koszider
Pirított krumplis tészta 5.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 385 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1537 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 129 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 385 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.1 g

Zsír

  • Összesen
    33.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1378.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    765 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    633.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    130 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    593 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 1537 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 129 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, a héját lehúzzuk. Ha egy kicsit hűlt, vékonyra felkarikázzuk.
  2. A hagymát finomra felvágjuk, egy nagy serpenyőben a zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, és lefedve pár pecig pároljuk is, hogyteljesen megpuhuljon.
  3. Közben a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
  4. A hagymára rátesszük a krumplit, és kevergetve jól átforrósítjuk, átpirítjuk. Közben a fakanállal kicsit össze is nyomkodjuk, hogy szinte pépes legyen. Ha nagyon száraznak találjuk, még ekkor is tehetünk rá egy kis zsírt. (Ne tocsogjon, de nyögvenyelős se legyen.)
  5. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, a sóval és a borssal,alaposanelkeverjük. Belekeverjük a főtt tésztát is. Ezzel már csak óvatosan forgassuk, hogy ne törjük a tésztát.
  6. Visszatesszük a tűzre, és élénk lángon, fedő nélkülalaposan átpirítjuk. Ha szeretjük, addig süthetjük, míg pirult-kérges nem lesz az alja - ez a legfinomabb része!
  7. Azonnal, forrón tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 28858
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 19.

Ajánló

A szokásosnál erősebb borsozást is elbír. Ecetes uborkával vagy savanyított csípős paprikával a legfinomabb.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

koszider 91 recept

A krumplis tészta kiindulásának két eltérő hagyománya van: lehet héjában főzött krumpliból csinálni és lehet paprikás krumpliszerűen, hagymán dinsztelve készíteni. Én a héjas variációt kedvelem, mert az szárazabb, és így a végén gyorsan meg lehet ropogósra pirítani, már pedig az a legfinomabb benne. (Szerintem.) Iszonyú sokat meg tudok enni belőle, ebben az esetben a megadott mennyiség igazából csak 3 emberre elég bőségesen. Annyit csináljunk egyszerre, amennyit meg is eszünk, mert ha áll, a pirult részek - sajnos - megpuhulnak.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! Én ezt imádnám! Összefutott a számban a nyál. :-D Szép hétvégét neked: Gabi

koszider

Kedves Gabriella! Jó étvágyat hozzá! Örülök, hogy a kedvedbe tudtam járni.

Törölt felhasználó

Ez valóban finom, én natúr áttört krumplival csinálom. az összekevert krumplis tésztát vajjal kikent tepsibe teszem és a tetejét és az alját is szép pirosra sütöm.

koszider

Kedves Koxi47! Csudajó ötlet a süt?ben sütés, ott valóban prímán megpirul! Köszönöm!

Törölt felhasználó

örülök, hogy jól sikerült Erzsike

Törölt felhasználó

 Én amióta az eszem tudom azóta megpirittom, de igazán megpirittani csak az igazi házi tésztát lehet, a bolti a nyomába se érhet!!!

koszider

Kedves Miko27! Igen, nehéz ügy manapság jó tésztához jutni. Nekem hatalmas szerencsém van, városunkban m?ködik egy tésztagyártó kisiparos, akinek ismerem a háza táját, tudom, mit esznek a tyúkjai, amik a tojást tojják. Látom a makulátlan kertjét, a patyolattiszta házát. T?le bármilyen tésztát lehet venni, mind tökéletes. A képen is az ? kockatésztája van. Sajnos, akinek kevesebb szerencse jut, az olyat vesz, amit a sarki boltban árulnak, vagy gyúrja magának.

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! Valamelyik nap,amikor errefelé annyira esett a hó,hogy semmi kedvem sem volt elcaflatni a boltba,akkor csináltam krumplis tésztát.Igaz,nem vagyok egy nagy krumpliev?,de ez csak ilyen muszáj alapon jött ötlet volt.Szétnéztem itthon és amit találtam abból kellett valamit alkotni.Fogalmam sem volt mi lesz majd a reakció,amikor a párom munkából átfázva hazajön és lustaságból krumplis tészta a menü.Nem volt kockatészta itthon,de szarvacska igen.Kitaláltam,hogy jó lesz az abból is,legfeljebb majd a macskákkal megetetem.Leteszteltem rajtuk,a kisebbik macskám Szilvike csámcsogva ette,a másik Rita még majdnem hogy meg is verekedett az utolsó pár finom falatér.Amikor az ember hazaért,láttam,hogy nem igazán a fogához való,mondta is hogy csak kicsit szedjek,mert ? nem igazán szereti.Persze,került fordult és mindig evett egy egy kicsit,és estére egy falat nem maradt.Akkor mi lett volna ha még szereti is?

koszider

Nagyon örülök ennek a teljes családi sikernek! De szép is lenne, ha az én macskáim hajlandóak lennének krumplis tésztát enni! De valahol jól elrontottam ?ket, a kisebb kizárólag szárazeledelt ropogtat, az öreg meg kevés ezt-azt, "emberi" kaját semmit se. (Igaz, ennek is megvan az el?nye, bármit otthagyhatok az asztalon, eszükbe se jut ellopni, még az olvadni kitett húst se.) A kicsinek mindig adok egy-egy kocka nyers húst, egész nap eljátszik vele, de nem eszi meg. Ki látott már ilyet! A barátommal nincs baj, neki az a lényeg, hogy krumpli legyen, már az ?rületbe hajszol, ha azt kérdezem, mit kérsz, azt válaszolja, krumplilevest. Esetleg rakott krumplit. Paprikás krumplit. Krumplif?zeléket. Én is szeretem, de minden nap? Ha hajózik (tengerész), az els? dolga, hogy megtanítja a szakácsának a paprikás krumplit. Gondolhatod, milyen vicces, amikor a maláj legénység paprikás krumplit eszik. Megjegyzem, imádni szokták. Üdvözöl: Koszider

Cafika

szia Koszider, mi is csak ìgy pirìtva kèszitjùk, ès imàdjuk !!! fòtt krumplibol kiindulva mèg nem kèszitettm , de legkòzelebb igy fogom elkèsziteni. itt olaszoknàl is bejòn a krumplis csusza :) ùdv. Cafika

koszider

Pedig ami tészta az olaszoknak ízlik, az rossz nem lehet, mert ?k aztán értenek ehhez a m?fajhoz! Cserébe mi is imádjuk az olasz mártásokat. A krumplis tészta szerintem az egyik legjobb találmánya a magyar konyhának, nekem hatalmas kedvencem. Én gyerekkorom óta így eszem, az íze is más, mint a nyers krumplis kiindulású tésztának. Vagyis ha kipróbálod, de nem nyeri meg a tetszésedet, annak egy oka lehet: nem így szoktad meg. Kedves szomszédasszonyom pl. paprika nélkül, fehéren készíti, ami szerintem szentségtörés, szerinte csak így ehet?. Szerencsére nem vagyunk egyformák... Üdvözöl: Koszider

Éva-Anyóca

Kedves Koszider! Köszönöm szépen, fincsi második fogás volt:-)) Jó éjt, és holnapra szép napot kívánok! Éva-Anyóca

koszider

Kedves Éva! Örülök és egészségetekre! Koszider

szabob

Ha az én finnyás férjem azt mondja, hogy "ez a krumplis cucc eszméletlen jó", akkor az jó is. :-) Tényleg fincsi. Igaz, nekem nem akart sehogy sem megpirulni, de így sápadtan is mind elfogyott. Köszönöm.

koszider

Kedves Szabob! Azt hiszem, azért nem pirult meg, mert még nagyon új az idei krumpli, túl vizes. Ehhez ókrumpli kell, vagyis az, amit ?sszel lehet venni és egész télen eláll. Persze, az ízén semmit sem ront, csak gusztább, ha sikerül lepirítani. Örülök, hogy ízlett! Koszider

eva_sweet

Nagyon jo lett most eszem:)anyum csak ugy feheren csinalta de szerintem igy jobb:P

koszider

Kedves Éva! Biztos vagyok abban, hogy anyukád csodafinom krumplis tésztát készít, ezért külön örülök, hogy az én verzióm is ízlik. Nálunk ez honosodott meg, gyerekkorom óta így eszem, de ez szerencsére nem zárja ki azt, hogy másféleképp is finom legyen. Üdvözöl: Koszider

Olgis

Ttetszik a recepted.Mennyivel másabb az ize a héjában f?tt, burgonyának, minden keményít?,benne marad, nem f? ki az ize a vízben. Nálam még füstölt sonka kockák is kerülnek bele, nagyon finom. Édesanyám tészta nélkül készítette vacsorára. A héjában f?tt burgonyát hagymás ,paprikás kacsazsíron átpirította. Nagyon izletes. Olgis.

koszider

Kedves Olgis! (vagy rolvisa) Szerintem azért jobb ehhez a recepthez a héjában f?tt krumpli, mert így szárazabb lesz és könnyebben pirul - de lehet, hogy ez az általad említett keményít?nek köszönhet?? (Ehhez nem értek.) A kacsazsír meg egyenesen a kedvencem! Üdv: Koszider

Törölt felhasználó

Nagy sikert aratott Spanyolban is.Én sütöben pirítottam kicsit,nagyon fincsi lett.Köszi a receptet!!!!

koszider

Kedves Lobita! Dagad honleányi szívem, hogy egyszer? kis receptem ilyen nemzetközi sikereket arat! Köszönöm, hogy tudósítottál az eredményr?l. Üdvözöl: Koszider

kmoarr

Nincs új a nap alatt, ez tulajdonképpen a slambuc (hortobágyi pásztorkaja, gyakorlatilag ugyanez :D) bogrács helyett konyhában készül? "kistesója" :)

koszider

Kedves Kmoarr! Igen, ezek a legegyszer?bb, kevés alapanyagot használó ételek szinte kivétel nélkül a paraszti/pásztor konyhákból örökl?dtek át a 21. századba. A krumpli, a tészta (esetleg hozzá egy kis szalonna, módosabb napokon kolbász) egyszer?, olcsó, mégis kiadós ételek kiinduló pontja. A krumplileves, tésztaleves, paprikás krumpli, öreg tarhonya/lebbencs/slambuc és rokonaik hús nélkül is megtöltötték a család hasát. A pásztorok táplálkozásának pedig azért fontos részei, mert az alapanyagok elállnak, jól szállíthatók. De a modern id?k próbáját is kiállják, mert gyorsan, megrázkódtatás nélkül elkészíthet?k annak is, aki nem túl gyakorlott a konyhában. Igazi Jolly Jokerek! (Egyedül a kalóriatartalmuk nem igazán passzol a mai elvárásokhoz, de ez ellen nincs mit tenni: a pásztorok nem íróasztal mellett ültek naphosszat.) Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek