r
Nosalty Logó

Pipérade, a baszk lecsó

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Pipérade, a baszk lecsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A pipérade-hoz

Összesen 230 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A pipérade-hoz

Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A pipérade-hoz

Összesen 42 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    488.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    446.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    298 micro
  • β-karotin
    1982 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    6947 micro
  • Lut-zea
    1558 micro
Összesen 230 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.8 g

Zsír

  • Összesen
    46.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1952.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    438 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    815 mg
  • Nátrium
    377 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.7 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1786.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1034 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    499 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    474 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    676 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    1194 micro
  • β-karotin
    7928 micro
  • β-crypt
    291 micro
  • Likopin
    27788 micro
  • Lut-zea
    6230 micro
Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    88.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1259 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 42 kcal

Hozzávalók

A pipérade-hoz

Elkészítés

A pipérade-hoz

  1. Az újhagymát felkarikázzuk, majd teljesen üvegesre dinszteljük az olajon. Ekkor hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk.
  2. A paprikát vékony csíkokra szeljük, majd hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben a paradicsomokat meghámozzuk (az aljukon bemetszést ejtünk, majd először forró, utána jeges vízbe mártjuk őket), felkockázzuk.
  3. A paprikához adjuk a paradicsomot, a fűszereket, a mézet és vizet, majd az egész ragut ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 20-30 perc alatt összefőzzük. Néha átkeverjük, le ne kapjon.
  4. A pipérade így is fogyasztható, azonban amennyiben szeretnénk tojást is tenni bele, a lábosban négy mélyedést készítünk, majd belütjük a tojásokat. Fedő alatt készre főzzük őket: a sárgájuk maradjon lágy! Ugyanezt a folyamatot a sütőben is elvégezhetjük: ekkor kis kerámiatálkákba szedjük a zöldségragut, majd ott ütjük bele egyesével a tojásokat. A pipérade-ot kenyérrel, azon melegében tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 93
  • Össznézettség: 2992
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pipérade, a baszk lecsó
Lakos Benedek 277 recept

Ami nekünk a lecsó, az a spanyol-francia határon élő baszk és gascogne-i népeknek a pipérade. A helyi zöldséges ragu ugyanúgy paprikát és paradicsomot használ, sőt gyakran még tojás is kerül az edénybe...de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ez bizony nem lecsó! Cserébe legalább ugyanannyira finom.

Hozzávalók

A pipérade-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.