r
Nosalty Logó

Marhalábszárpörkölt Tündér konyhájából

Tunder70
Marhalábszárpörkölt Tündér konyhájából
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

473
Kalória
44.2g
Fehérje
5.1g
Szénhidrát
27.8g
Zsír
226.9g
Víz
97g
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
2.4g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 473 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2367 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 149 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    44.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    705 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    430 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    226.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 473 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    221 g

Zsír

  • Összesen
    139 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3524.9 g
  • Cink
    70 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    2151 mg
  • Nátrium
    648 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    1134.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    622 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    415 micro
Összesen 2367 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    163 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 149 kcal

Elkészítés

  1. A húst hártyáitól megtisztítjuk, és felkockázzuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk. Majd rádobjuk a húst és pirítjuk, míg elveszti a színét.
  3. Megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel felöntjük, hogy a húst ellepje. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot és paprikát.
  4. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük, ha kell a vizet pótoljuk.
  5. Amikor megpuhult a lábszár, a fedőt levesszük, és zsírjára sütjük. Én "majdnem kész állapotában"öntöm hozzá a vörösbort { Soproni kékfrankos}és azzal főzöm még kb.15 percet.Az elején semmiképp se szabad a bort beletenni, mert keményen tartja a húst.
  6. Akkor jó a marhapörkölt, ha barnás színe, és sűrű szaftja van. Az elkészítéséhez idő kell, nem szabad kapkodni. A hústól függően, de legalább 3 órát rá kell szánni, hogy megfelelő pörköltet készítsünk.
  7. Tálalhatjuk főtt burgonyával, tarhonyával, galuskával. (Én legutóbb petrezselymes burgonyát készítettem hozzá.)
  8. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 180 p

Félve fogtam hozzá, amikor először elkészítettem.:) Egy karácsonyi ebéd egyik fogása volt. Aztán jól sikerült... és azóta is készítem. Bográcsban a legfinomabb. Tudod-e? A gulyásos ételekből fejlődött ki a pörkölt magyar nemzeti étellé. A paprikás hús, azaz pörkölt, akkor szorította ki a kásával készült húsos ételeket, amikor az a lakodalmi ételek sorába beállt, az 1830-as évek és az 1900-as évek között. (Forrás: wikipedia.hu)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...