Pikáns erdei gombaleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Cindyke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
25g laskagomba7 kcal
-
25g szárított gomba74 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
125g főzőtejszín164 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Összesen
374
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
100g laskagomba29 kcal
-
100g szárított gomba296 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
500g főzőtejszín655 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Összesen
1496
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
31.9g csiperkegomba7 kcal
-
6.4g laskagomba2 kcal
-
6.4g szárított gomba19 kcal
-
10.8g vöröshagyma4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
1.3g leveskocka4 kcal
-
31.9g főzőtejszín42 kcal
-
9.6g fehérbor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
Összesen
96
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1469.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 859 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 303.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
374
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.5 g
Zsír
-
Összesen 81.4 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 175 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5878.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 642 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 280 mg
-
Foszfor 1381 mg
-
Nátrium 3434 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.3 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1215.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 495 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 224 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 328 micro
-
Kolin: 440 mg
-
Retinol - A vitamin: 475 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
1496
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 374.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 219 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
96
kcal
Hozzávalók
-
100 g laskagomba
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 tk kakukkfű
-
1 tk rozmaring
-
3 gerezd fokhagyma
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
2 db leveskocka
-
5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- Először is áztassuk be hideg vízbe a szárított gombakeveréket. Ezután mossuk meg, majd vágjuk 4-bea csiperkéket, a kisebbeket elég csak félbe. Én a laskákat csíkokravágtam. Ha megvagyunk a gombákkal, jöhetnek a hagymák. A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk, a fokhagymát pedig egyelőre megtisztítjuk.
- Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, és közben megszórjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, a sót később adjuk az ételhez.
- Ha szép üveges a hagyma, hozzáadhatjuk a beáztatott gombát, persze miután lecsöpögtettük. Most adhatjuk hozzá a fehér- és fekete borsot, plusz sózhatjuk. A fűszerek hozzáadása után fedjük le, és hagyjuk párolódni kb. 3 percig.
- Az időnk leteltével reszeljünk bele két gerezd fokhagymát, és jól pirospaprikázzuk meg, ugyanis attól lesz majdolyan szép pirosassárgás a levesünk.
- Keverjük meg,ezután pedigjöhet az étel pikantériája a bor.:) Egyelőre csak egy kicsit locsoljuk meg. Majd ismét hagyjuk magára.
- Ezután beletehetjük a felaprított gombákat, amiket borsozzunk, és a maradék borunkkal locsoljunkmeg. Ismét sózzuk egy picit meg, hogy a gombánk levet eresszen, és ebben a boros saját lében fődögélhessen.
- Ha már elgendő levet eresztett, beletehetjük a 2 leveskockát, innentől óvatosan a sózással, mert a leveskocka is sós.
- Majd egy pár perc eltelte után felengedhetjük a főzőtejszínnel, és belereszelhetjük a maradék fokhagymát. Hagyjuk egy picit főni, és ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá egy kis vizet.
- Igazán finom, és valóban pikáns ízvilága van ennek a levesnek. Amit imádok benne, hogy a gombák egyben maradnak és a leve krémes.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 167
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 56167
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Cindyke
5 recept
Egy pécsi étteremben ettem először ilyen erdei gombalevest. Annyira megragadott az íze, hogy ha tehettem, ott ebédeltem, és a gombalevesüket soha nem hagytam ki. Úgy éreztem, ezt a receptet meg kell fejtenem. Úgy hiszem, sikeres volt a kísérlet.:) De muszáj megjegyeznem, hogy az étterem levese a mai napig verhetetlen!!