r
Nosalty Logó

Pazi Sarmasi (töltött mángold)

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Pazi Sarmasi (töltött mángold)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1187 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 7122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 26 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15810 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    2059 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    3184 mg
  • Foszfor
    2075 mg
  • Nátrium
    8299 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    3719.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    3
  • A vitamin (RAE):
    12022 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    75 mg
  • C vitamin:
    1197 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32073 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    706 micro
  • Kolin:
    794 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1739 micro
  • β-karotin
    140969 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6712 micro
  • Lut-zea
    423772 micro
Összesen 1187 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    577.5 g

Zsír

  • Összesen
    164.6 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    517 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94859.9 g
  • Cink
    113 mg
  • Szelén
    448 mg
  • Kálcium
    12356 mg
  • Vas
    461 mg
  • Magnézium
    19104 mg
  • Foszfor
    12451 mg
  • Nátrium
    49793 mg
  • Réz
    44 mg
  • Mangán
    90 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1118.8 g
  • Cukor
    278 mg
  • Élelmi rost
    390 mg

VÍZ

  • Összesen
    22317.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    3
  • A vitamin (RAE):
    72131 micro
  • B6 vitamin:
    28 mg
  • B12 Vitamin:
    26 micro
  • E vitamin:
    448 mg
  • C vitamin:
    7183 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    192438 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    23 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    149 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4235 micro
  • Kolin:
    4764 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    10432 micro
  • β-karotin
    845813 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    40270 micro
  • Lut-zea
    2542629 micro
Összesen 7122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    724 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    3181 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    151 micro
  • Lut-zea
    9563 micro
Összesen 26 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mángold leveleket megmossuk, a szárukat levágjuk és félretesszük. Kis adagokban (10 db levél) forrásban lévő vízbe helyezzük őket 6-8 másodpercre, majd megfordítjuk és így is néhány másodpercig főzzük őket. Ezalatt a mángold levelei kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tölteni, tekerni tudjuk őket. A főzési idő nagyon rövid, nem szabad túlfőzni a leveleket. A vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük a leveleket. A levelek főerét óvatosan klopfoljuk, így feltekerhető leveleket kapva.
  2. Elkészítjük a hústölteléket. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Kissé kihűtjük. A rizst egyszeres mennyiségű vízben (félig) megfőzzük, kihűtjük. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk. A húst, az üvegesre párolt hagymát, a rizst és a zöldfűszereket egy tálba tesszük. Hozzáadunk 40 g-ot a sűrített paradicsomból és ha van, a gránátalma szirupot is beletesszük (nar eksisi, 2 ek). Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk.
  3. A mángoldlevelet egy vágódeszkára fektetjük. A tölteléket a szár felőli oldalra helyezzük. Egyet tekerünk rajta, majd a két oldalát behajtjuk és teljesen feltekerjük. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük. Ha egy-egy levél túl nagy, keresztben kettévághatjuk.
  4. Egy megfelelő méretű lábosba egy kevés olajat öntünk. A félrerakott szárakat felaprítva a lábosba szórjuk. Erre rakjuk körkörösen a szármákat. Minden rétegnél sózzuk, esetleg borsozzuk. A 100 g sűrített paradicsomot egy kevés (100-150 ml) vízzel elkeverjük és egyenletesen a szármák tetejére öntjük. A vajat szeletekre vágjuk, ezzel fejezzük be a rétegezést.
  5. A szármákra lapostányért helyezünk, hogy a főzésnél ne emelkedjenek meg, majd (lehetőleg forró) vízzel öntjük fel, amíg éppenhogy ellepi az ételt. Körülbelül 40 percig főzzük közepes lángon.
  6. A töltött mángoldot natúr joghurttal tálaljuk, de ha a magyaros ízeket kedveljük jobban, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 1691
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pazi Sarmasi (töltött mángold)
NapsütötteVidékünkön 173 recept

A Pazi sarma nem más, mint a törökök töltött mángoldja. A pazi jelentése mángold, a sarma pedig egy általános kifejezés a Közel-Kelettől egészen a balkáni országokig mindenre, ami töltött. Szármának nevezik a töltelékes szőlőlevelet, káposztát, kelkáposztát, mángoldot és rebarbarát; a töltelék pedig készülhet húsból, gabonafélékből, vagy mindkettőből. A töltött káposzta kedvelőinek egy kihagyhatatlan fogás. A mángoldot a mutatóssága miatt kezdtem el termelni és, amikor elkezdte hozni a nagyobb leveleit azt mondtam: te jó ég, mit fogok készíteni belőle? A Pazi Sarma receptjét, azaz a török töltött mángoldot főztem meg és állíthatom, hogy ez a legjobb dolog, ami a mángolddal történhet. Ehhez az ételhez Törökországban a zöld mángoldleveleket használják, így ebből készítettem én is, a vörösek keményebbek és vastagabb a főerük. A vaj nagyon fontos ennél a fogásnál, hiszen ez adja meg a krémességet a leveleknek. A szárma tálalása sűrű joghurttal történik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk