r
Nosalty Logó

Könnyű nyári töltött karalábé friss zöldfűszeres mártással

Hering András
önnyű nyári zöldfűszeres töltött karalábé kapros-tejfölös mártásban, friss petrezselyemmel megszórva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

465
Kalória
40.7g
Fehérje
50.1g
Szénhidrát
11.2g
Zsír
470.1g
Víz
128.8g
Koleszterin
14.3g
Élelmi rost
11.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

Összesen 465 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

Összesen 1859 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

Összesen 48 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1657.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    906 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    470.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    224 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 465 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    515 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6631.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    458 mg
  • Foszfor
    1869 mg
  • Nátrium
    3623 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    200.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

Víz

  • Összesen
    1880.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    896 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    548 micro
  • Kolin:
    633 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    320 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1859 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 48 kcal

Elkészítés

A töltött karalábéhoz

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a darált húst, és pár percig pirítjuk. Hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a tojást, rizst, mustárt, fűszereket és az aprított zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.
  2. Hámozzuk meg a karalábékat, vágjuk le az aljukat egyenesre, majd a tetejüket (kalapként) vágjuk le, végül vájjuk ki a belsejüket egy kiskanállal vagy fagylatadagoló-kanállal úgy, hogy kb. fél-1 cm-es faluk maradjon. A kivájt karalábébelsőt tegyük félre.
  3. A karalábécsónakokat töltsük meg fűszeres töltelékkel, a kivájt karalábébelsőt vágjuk kisebb darabokra.
  4. A másik fej vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy tágas és magasabb vasedényben vagy lábosban kevés olajat melegítve, 5 perc alatt megdinszeljük. Hozzáadjuk a felaprított karalábét, és pár percig összefőzzük.
  5. Ezután beleültetjük a megtöltött karalébékat is az edénybe, felöntjük annyi alaplével, hogy félig ellepje őket. Tegyük rá a fedőt, majd nagyjából 30 perc alatt puhára főzzük. Figyeljünk rá, hogy a rizses töltelék és a karalábék is puhára főjenek.

A zöldfűszeres mártáshoz

  1. Ha megfőttek a töltött karalábék, kivesszük őket az edényből, a főtt karalébédarabokat pedig összeturmixoljuk egy kézi mixerrel.
  2. A zöldfűszereket finomra vágjuk, vagy késes aprítógépben azonnal összedolgozzuk a görög joghurttal/tejföllel, kisebb adagokban hozzákeverjük/öntjük (vagy újra összeturmixoljuk) a karalábépéphez. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés alaplevet, hogy könnyű, krémes mártást kapjunk.
  3. A főtt töltött karalábékat a kapros mártással tálaljuk, friss zöldfűszerekkel megszórva. Tökéletes egy kis friss salátával vagy újkrumplival is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 60 p

A zsenge, nyári karalábé kiválóan tölthető, a friss kapor, petrezselyem és snidling pedig igazi kertfriss aromát ad az ételnek. Tökéletes ebéd egy melegebb napon, akár hideg kapros mártással is. Ha vegetáriánus változatban készítenéd, próbáld ki a hús helyett főtt lencsével vagy bulgurral, feta sajttal keverve!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...