r
Nosalty Logó

Könnyű nyári töltött karalábé friss zöldfűszeres mártással

Hering András
önnyű nyári zöldfűszeres töltött karalábé kapros-tejfölös mártásban, friss petrezselyemmel megszórva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

465
Kalória
40.7g
Fehérje
50.1g
Szénhidrát
11.2g
Zsír
470.1g
Víz
128.8g
Koleszterin
14.3g
Élelmi rost
11.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

Összesen 465 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

Összesen 1859 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A töltött karalábéhoz

A zöldfűszeres mártáshoz

Összesen 48 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1657.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    906 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    470.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    224 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 465 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    515 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6631.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    458 mg
  • Foszfor
    1869 mg
  • Nátrium
    3623 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    200.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

Víz

  • Összesen
    1880.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    896 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    548 micro
  • Kolin:
    633 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    320 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1859 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 48 kcal

Elkészítés

A töltött karalábéhoz

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a darált húst, és pár percig pirítjuk. Hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a tojást, rizst, mustárt, fűszereket és az aprított zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.
  2. Hámozzuk meg a karalábékat, vágjuk le az aljukat egyenesre, majd a tetejüket (kalapként) vágjuk le, végül vájjuk ki a belsejüket egy kiskanállal vagy fagylatadagoló-kanállal úgy, hogy kb. fél-1 cm-es faluk maradjon. A kivájt karalábébelsőt tegyük félre.
  3. A karalábécsónakokat töltsük meg fűszeres töltelékkel, a kivájt karalábébelsőt vágjuk kisebb darabokra.
  4. A másik fej vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy tágas és magasabb vasedényben vagy lábosban kevés olajat melegítve, 5 perc alatt megdinszeljük. Hozzáadjuk a felaprított karalábét, és pár percig összefőzzük.
  5. Ezután beleültetjük a megtöltött karalébékat is az edénybe, felöntjük annyi alaplével, hogy félig ellepje őket. Tegyük rá a fedőt, majd nagyjából 30 perc alatt puhára főzzük. Figyeljünk rá, hogy a rizses töltelék és a karalábék is puhára főjenek.

A zöldfűszeres mártáshoz

  1. Ha megfőttek a töltött karalábék, kivesszük őket az edényből, a főtt karalébédarabokat pedig összeturmixoljuk egy kézi mixerrel.
  2. A zöldfűszereket finomra vágjuk, vagy késes aprítógépben azonnal összedolgozzuk a görög joghurttal/tejföllel, kisebb adagokban hozzákeverjük/öntjük (vagy újra összeturmixoljuk) a karalábépéphez. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés alaplevet, hogy könnyű, krémes mártást kapjunk.
  3. A főtt töltött karalábékat a kapros mártással tálaljuk, friss zöldfűszerekkel megszórva. Tökéletes egy kis friss salátával vagy újkrumplival is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 60 p

A zsenge, nyári karalábé kiválóan tölthető, a friss kapor, petrezselyem és snidling pedig igazi kertfriss aromát ad az ételnek. Tökéletes ebéd egy melegebb napon, akár hideg kapros mártással is. Ha vegetáriánus változatban készítenéd, próbáld ki a hús helyett főtt lencsével vagy bulgurral, feta sajttal keverve!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek