adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A töltött karalábéhoz
-
8 közepes db karalábé
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
100 g rizs
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A zöldfűszeres mártáshoz
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
465
Kalória
40.7g
Fehérje
50.1g
Szénhidrát
11.2g
Zsír
470.1g
Víz
128.8g
Koleszterin
14.3g
Élelmi rost
11.2g
Cukor
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A töltött karalábéhoz
-
480g karalábé96 kcal
-
125g darált pulykahús144 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A zöldfűszeres mártáshoz
-
63g görög joghurt64 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
465
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A töltött karalábéhoz
-
1920g karalábé384 kcal
-
500g darált pulykahús575 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A zöldfűszeres mártáshoz
-
250g görög joghurt258 kcal
-
800g alaplé56 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
1859
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A töltött karalábéhoz
-
50.1g karalábé10 kcal
-
13g darált pulykahús15 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.6g rizs9 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
A zöldfűszeres mártáshoz
-
6.5g görög joghurt7 kcal
-
20.9g alaplé1 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
48
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.7 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1657.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 906 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 50.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 14 mg
Víz
-
Összesen 470.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 224 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
465
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 162.8 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 515 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6631.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 490 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 458 mg
-
Foszfor 1869 mg
-
Nátrium 3623 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 200.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 57 mg
Víz
-
Összesen 1880.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 896 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 548 micro
-
Kolin: 633 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 320 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
1859
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
48
kcal
Elkészítés
A töltött karalábéhoz
- Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a darált húst, és pár percig pirítjuk. Hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a tojást, rizst, mustárt, fűszereket és az aprított zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.
- Hámozzuk meg a karalábékat, vágjuk le az aljukat egyenesre, majd a tetejüket (kalapként) vágjuk le, végül vájjuk ki a belsejüket egy kiskanállal vagy fagylatadagoló-kanállal úgy, hogy kb. fél-1 cm-es faluk maradjon. A kivájt karalábébelsőt tegyük félre.
- A karalábécsónakokat töltsük meg fűszeres töltelékkel, a kivájt karalábébelsőt vágjuk kisebb darabokra.
- A másik fej vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy tágas és magasabb vasedényben vagy lábosban kevés olajat melegítve, 5 perc alatt megdinszeljük. Hozzáadjuk a felaprított karalábét, és pár percig összefőzzük.
- Ezután beleültetjük a megtöltött karalébékat is az edénybe, felöntjük annyi alaplével, hogy félig ellepje őket. Tegyük rá a fedőt, majd nagyjából 30 perc alatt puhára főzzük. Figyeljünk rá, hogy a rizses töltelék és a karalábék is puhára főjenek.
A zöldfűszeres mártáshoz
- Ha megfőttek a töltött karalábék, kivesszük őket az edényből, a főtt karalébédarabokat pedig összeturmixoljuk egy kézi mixerrel.
- A zöldfűszereket finomra vágjuk, vagy késes aprítógépben azonnal összedolgozzuk a görög joghurttal/tejföllel, kisebb adagokban hozzákeverjük/öntjük (vagy újra összeturmixoljuk) a karalábépéphez. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés alaplevet, hogy könnyű, krémes mártást kapjunk.
- A főtt töltött karalábékat a kapros mártással tálaljuk, friss zöldfűszerekkel megszórva. Tökéletes egy kis friss salátával vagy újkrumplival is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 p
- Főzés ideje: 60 p
A zsenge, nyári karalábé kiválóan tölthető, a friss kapor, petrezselyem és snidling pedig igazi kertfriss aromát ad az ételnek. Tökéletes ebéd egy melegebb napon, akár hideg kapros mártással is. Ha vegetáriánus változatban készítenéd, próbáld ki a hús helyett főtt lencsével vagy bulgurral, feta sajttal keverve!