Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti pászka Kisvikica konyhájából

Húsvéti pászka Kisvikica konyhájából
Húsvéti pászka Kisvikica konyhájából
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen kemencében sütött mamám pászkát húsvétra, sajnos nekem nincs kemencém (még!), így marad a sütő. Így is finom, de nincs az a finom "hamuban sült" íze.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki szereti, csinálhatja édesre, illetve aszalt gyümölcsdarabokkal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, majd összedolgozzuk a liszttel, sóval, tojással és savóval.
  2. Letakarva kb. 1 órát kelesztjük.
  3. Ezután átgyúrjuk a tésztát az olajjal, és újból kelesztjük 1 órát.
  4. Ezután kikent formába rakjuk, lekenjük a tojásfehérjével, kidíszítjük, és újból lekenjük.
  5. 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 531
elküldve: 1
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kisvikica

Mióta szakács: 2012.09.20.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, savós pászka húsvétra, kemencés pászka, macesz

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-05-08 12:02

Kedves Kisvikica,
Ne haragudj a megjegyzésemért, de a recepted nem pászka. A leírásod alapján Édesanyád egy jófajta kalácsfélét csinált. A receptcím így megtévesztő. Ez szerintem nem a Te hibád, hiszen Ti nevezhettétek így is, viszont a kimondottan pászkát keresőket megtéveszti.
Ezzel szerintem inkább a Nosalytnak kéne tisztában lenni, úgyis szeretnek címeket korrigálni.
A pászka (macesz) eredetileg a szegények kenyere, kenyér élesztő nélkül. Gyorsan elkészíthető, olcsó. Ízre nem kell különlegességre számítani, hiszen csak vízből és lisztből készül. (No még lehet bele csipet sót is tenni, bár az eredeti recept szerint még az sincs benne). Candida diétát folytatóknak egy lehetőséget kínál a pászka a kenyérfélék fogyasztására, hiszen a tészta nem tartalmaz élesztőt. Üdv: Gabi

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Wed, 2013-05-08 21:11

Kedves Gabi!
Köszönjük a helyreigazítást, itt valóban nem az élesztő nélküli pászkakenyérről van szó, hanem az élesztővel, tejes tésztából készült kalácsról, amit húsvéti pászkának neveznek. A recept címét ennek megfelelően javítottuk. Üdvözlet:
Kata

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Thu, 2013-05-16 08:17

Bocsánat a kavarodásért, tényleg úgy kellett volna kiírnom, hogy Húsvéti pászka, de nem gondoltam, hogy gond lesz abból, hogy hogyan nevezem. Legközelebb pontosabban fogalmazok.

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-05-16 17:47

Kedves Kisvikica,
tényleg nagyon remélem, hogy nem bántottalak meg. Csak azért kotyogtam bele, mert az igazi pászkát keresőket megtévesztheti. Nem gondolhattál rá, mert Neked az az elnevezés volt természetes. De aki ezt a fajta kalácsot keresi célirányosan, vagy csak simán egy kalácsot, egy remek receptet fog találni. Nagyon szép hetet Neked: Gabi

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Mon, 2013-05-20 11:08

Kedves Gabi, nem bántódtam meg, inkább örülök az észrevételnek :) ezután kicsit jobban át fogom gondolni mit írok ki, hogy egyértelmű legyen milyen ételről van szó. Szép hetet! :)

508
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 3 ek
2 tk
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
savó 2 dl
tej 2.5 dl
napraforgó olaj 1 dl
tojásfehérje 1 db