Fonott sós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
125g tej70 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
4g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
A tetejére
-
14g tojás17 kcal
A szóráshoz
Összesen
785
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
500g tej280 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
14g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
A szóráshoz
Összesen
3139
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
43.4g finomliszt158 kcal
-
8g tojás10 kcal
-
3.6g élesztő4 kcal
-
36.2g tej20 kcal
-
3.1g napraforgó olaj27 kcal
-
1g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
A tetejére
-
4g tojás5 kcal
A szóráshoz
Összesen
227
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.9 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2054.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 276 mg
-
Nátrium 1477 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 54.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
785
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99.4 g
Zsír
-
Összesen 73.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8216.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 252 mg
-
Kálcium 754 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1103 mg
-
Nátrium 5909 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 498 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 216.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 617 micro
-
Kolin: 505 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 838 micro
Összesen
3139
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 594.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 428 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
227
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
50 g élesztő
-
0.5 l tej
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
2 tk só
-
2 teáskanál cukor
A tetejére
-
1 db tojás
A szóráshoz
-
köménymag ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A tejet langyosítsuk meg, fele mennyiséghez adjunk egy kevés cukrot, és futtassuk fel az élesztőt benne.
- Egy keverőtálba üssünk bele két tojást, és fokozatosan hozzáadva az olajat, keverjük sima állagúvá.
- Ha az élesztő felfutott, adjuk a tojáshoz a tej másik felével együtt, majd hozzáadva a lisztet, cukrot és sót, keverjük lágy tésztává.
- Dagasszuk a tésztát ún. hólyagosra, ha szükséges, kevés liszttel szórjuk meg, de a tésztának nagyon lágynak kell maradnia, ügyeljünk arra, hogy ne sokalljuk el a lisztezést.
- Kelesszük a tésztát kb. 45 - 50 percig, majd öntsük ki a keverőtálból egy jól belisztezett gyúródeszkára.
- Liszttel szórjuk meg a tetejét, majd egy éles késsel vágjunk belőle kis darabokat (kb. 10x10 cm). A mennyiség függvényében kb. 20 db-ot kapunk.
- A kis darabkákból formázzunk gombócokat, majd ujjaink segítségével sodorjunk belőle kb. 25-30 cm hosszú rudakat. (Nem kell túlságosan elvékonyítani.) Ezután "u" alakban félbehajtjuk, majd összefonjuk a két szárat. A végén nyomjuk le a szárakat, lezárva a fonatot. Ha kész, tegyük olajozott tepsibe (lehet használni sütőpapírt is, illetve bármilyen egyéb zsiradékot). Folytassuk, amíg az összes kalácsunk elkészül.
- A harmadik tojást verjük fel, és kenjük meg a kalácsokat vele, majd szórjunk rájuk köménymagot, illetve durvára őrölt sót.
- Pihentessük a kalácsokat kb. 20 percig, majd süssük készre őket (kb. 16-18 perc).
- Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le tiszta konyharuhával a kalácsokat, amíg kihűlnek.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 16 perc
- Receptkönyvben: 336
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 65045
- Feltöltés dátuma: 2010. február 08.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a kelt tésztából készült süteményeket.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Kornél
167 recept
Ez a recept néhai apai nagyanyámtól származik, aki gyerekkoromban minden vasárnap ezzel a kaláccsal várt. Évek alatt többször próbáltam elkészíteni, valahogy sosem sikerült igazán úgy, ahogy kellett volna. A kísérletezések azonban meghozták az eredményt, végre olyan lett, amilyennek lennie kell, úgyhogy gyorsan leírtam a receptet, amit most megosztok itt veletek. Igazán ízletes, és miután sós, különleges fajtája ez a kalácsoknak.