Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalács Petruskától

Kalács Petruskától
Kalács Petruskától
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiamék pár éve kalácsbabákat készítettek. Azóta minden húsvétkor kell csinálnunk, persze az ő segítségével. Ilyenkor hagyományos, fonott kalács is készül.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ebből az adagból 1 kg fonott kalács és 5 kalácsbaba született. Mazsolával, citromhéjjal, csokidarabokkal is lehet még pluszban ízesíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet beleöntjük a keverőtálba, elkeverjük benne a sütőport, közepébe mélyedés készítünk és öntünk bele egy kicsit a langyos tejből. Belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk egy kis cukorral. Betakarjuk liszttel.
  2. Ha feljött a kovász, mehet bele a többi alapanyag is: a maradék tejbe öntjük az 1 dl olajat, a 2 tojást, cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót. Ezt a keveréket dolgozzuk jól el a liszttel.
  3. Fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. Utána a puha vajat dolgozzuk bele a tésztába, laza mozdulatokkal. Nem kell, hogy teljesen eltűnjön a tésztánkban.
  4. Duplájára kelesztjük.
  5. 3 hengert sodrunk, húzunk belőle és összefonjuk. Jól kivajazott sütőedénybe tesszük és megint kelesztjük.
  6. Előmelegített 180-200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 137
elküldve: 0
receptkönyvben: 72
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas kalács, fonott kalács, kalács kelt tésztából

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ladybird216
Petruska / ladybird216 Thu, 2012-04-12 21:14

Mert 1 kg liszthez több élesztő "járna". A nagyobb mennyiség lett kiváltva. Fele sütőpor-fele élesztő.

1507
finomliszt 1 kg
tej 5 dl
napraforgó olaj 1 dl
tojás 2 db
cukor 10 dkg
élesztő 2.5 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 10 dkg