Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos-rizses darált hússal rakott kelbimbó

Paradicsomos-rizses darált hússal rakott kelbimbó
Paradicsomos-rizses darált hússal rakott kelbimbó
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádok mindent, ami rakott és zöldséges-húsos, de ennél is jobban imádom a fokhagymás tejfölön megpirult sajtot az ilyen ételek tetején, csupán ennyi az apropó.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlanám azoknak, akik egy tartós és laktató ebédet szeretnének rövid időn belül.
Természetesen variálható a kelbimbó, cserélhető karfiolra, brokkolira,, vagy ezek keverékére.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelbimbót félbevágjuk, és előre főzzük kb. 15-20 percig. Addig elő is készíthetjük a belevalót. Apróra vágjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált husit, és amíg színét veszti pároljuk. Ezután hozzáadunk 1 kiskanál fűszerpaprikát, apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, és egy fél pohár paradicsomlevet. Ha igényli még a folyadékot, pótoljuk vízzel. Ezután jöhet bele a maradék fűszer és cukor. (Ízlés szerint mehet még bele kis fahéj vagy chili.)
  2. Fedő alatt pároljuk, közben az előfőzött kelbimbót leszűrjük, és egy gondosan kivajazott vagy baconnel kibélelt, magasabb falú tepsibe sorakoztatunk egy réteget, erre jön majd a rizses ragunk.
  3. Ha a húsunk még nem egészen jó, és főzést igényel még, egy kis paradicsomlével hígíthatjuk, hiszen a rizsnek is szüksége lesz folyadékra. Folyamatosan kóstoljuk, elég fűszeres és ízletes-e.
  4. Ha kellőképpen megfőtt a ragunk, hozzátesszük a fél bögre rizst, és pótoljuk a folyadékot, kb. 15 percig összefőzzük, és amikor már sűrűbb, de még folyadékos masszát nem kapunk, rákanalazzuk a tepsiben sorakozó kelbimbók tetejére, amire a maradék kelbimbót is felsorakoztatjuk (lásd: a feltöltött fotón).
  5. Ezután már csak fűszeres tejföllel leöntjük (a tejföl, ha nagyon sűrű, én rendszerint tejjel vagy kefirrel hígítom), darált sajttal megszórjuk, majd úgy 20 percig, míg szép aranybarna nem lesz a sajt a tetején, addig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x20 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 130
elküldve: 2
receptkönyvben: 87
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Tity

Mióta szakács: 2012.12.04.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból, maradék rizsből és tésztából
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott kelbimbó, húsos-rizses rakott kelbimbó, paradicsomos-rizses rakott kelbimbó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

506
kelbimbó 50 dkg
rizs 0.5 bögre
darált marhahús 300 g
paradicsomlé 1.5 dl
1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
köménymag 1 kávéskanál
cukor 1 teáskanál
vöröshagyma 1 közepes db
majoranna 1 kk
fokhagyma 3 gerezd
bacon 3 szelet
tejföl 2 dl
sajt 10 dkg
fűszerpaprika 1 kk