Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Padlizsán fűszeres szezámmagkéregben

Padlizsán fűszeres szezámmagkéregben
Padlizsán fűszeres szezámmagkéregben
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nyaralásunkból hoztam haza egy angol-görög nyelvű kiadványt. All about Santorini in 256 pages.Tulajdonképpen szigetkalauz, a látnivalók mellett sajátos helyi termékeket, borokat, borászatokat, éttermeket, szállodákat, strandokat, szórakoztató és kulturális programokat, kirándulásokat ajánl.
A hol együnk és igyunk jegyében ajánlott éttermek oldalain találtam meg a sziget legjóképűbb görög séfjének egy receptjét. A sármos séfnek a neve is jól hangzik: Dimitris Lazarou. Amit pedig legvonzóbb mosolyával ajánl, az a fehér padlizsán fűszeres szezámmagkéregben.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Joghurtos mártás kíséretében tálaljuk (joghurt, olívaolaj, balzsamecet, finomra aprított mentalevél).
Hidegen is jó volt, de frissen és melegen az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hámozzuk meg és vágjuk 2 cm-es csíkokra a padlizsánt.
  2. Villával verjük fel a tojásfehérjét, keverjük el a tejföllel, és ebben a masszában forgassuk meg a padlizsáncsíkokat.
  3. A lisztet keverjük össze a felsorolt fűszerekkel, és hempergessük meg benne a padlizsánokat.
  4. Forró olajban süssük aranybarnára és papírtörlőre szedjük ki.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 48 962
elküldve: 30
receptkönyvben: 1 474
elkészítve: 41/65
Facebookon megjelent: -

szakács

Vesta

Mióta szakács: 2008.12.28.
24 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

fűszeres padlizsánrudacskák, bundázott fűszeres padlizsánrudacskák

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

k1ng4
k1ng4 Tue, 2014-09-23 09:45

Nagyon finom!
Én besóztam előtte, kb 20 percet állni hagytam. Szezámot lenmaggal helyettesítettem, mert az volt itthon. Kevés olajban és lefedve sütöttem oldalanként kb 2 illetve 1 percig.

b-n
b-n Sat, 2014-08-02 10:18

Én így készítettem:

A padlizsánt a talpára állítva megpucolom. Így a legegyszerűbb.
Elvágom hosszában, ha kicsit érett a belseje vagy nem szeretnék magokat azt kanállal kiszedem.

Megmosom, mert ilyenkor még egyszerű, majd a fél részt szintén darabolom így kb. a panírozásra alkalmas csíkok lesznek. Ha nem akkor addig alakítom, amíg megfelel.
Tésztaszűrőben mosogatóba állítom, besózom, de csak 2 kisebb kanállal, majd kézzel átforgatom lazán. Ilyenkor már barnul. 15 percet hagyom állni, leöblítem a csap alatt és hagyom lecsöpögni.

Amíg állt feltettem rizst köretnek és elkészítettem a mártást.

A mártás vagy öntet:

2X 2 dl tejföl, pici citrom, kicsi mustár, reszelt f.hagyma, 3 evőkanál majonéz. Ha több kell natúr joghurttal hígítom, ha ízesebb, akkor bármivel. Mehet hűlni.

A csíkokat adagonként papírtörlőn lazán áttörlöm, majd „panírozom” a leírtak szerint. Curry por vagy zöldfűszer, vagy vegeta mehet bele, főleg a szín kedvéért! Mivel sok csík lett növeltem a tojások számát és a liszt mennyiségét.
Annyit segítettem magamon, hogy habverővel félfolyósra vertem a tojáshabot és nem csíkonként paníroztam, hanem ahogy kézre állt és úgy ment a lisztbe is. A végeredmény tényleg ragacsos massza lett, de a forró olajban húslapáttal simán a tetsző méretűre szedhető.

2 serpenyőben sütöttem, úgy gyorsabb.

Egy óra alatt lett meg mindennel együtt. Érdekes panírozási módszer, talán még alkalmazom. Egy része szezámmagos, egy része olvasztott sajtos lett. Utólag szórtam rá. Azt kell írnom olyan mint a fotón és nagyon finom! Megéri elkészíteni!
Finomra sikeredett!

Szandys
Szandys Thu, 2013-08-22 11:29

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem még véletlenül sem úgy nézz ki mint a képen. Ízre nem rossz... ágikata mártogatósával csináltam.

agikata
agikata Sun, 2013-07-07 16:28

Kedves Vesta!

Hát, ez nagyon finom volt! Köszönjük, elmentettem! (joghurtos-fokhagymás-bazsalikomos öntettel és rizzsel tálaltam).

Eramera
Eramera Fri, 2012-10-26 20:33

Hétvégén megcsináltam a receptet, húúú, nagyon finom volt!:-)

Karana
Karana Mon, 2012-10-15 22:14

Nagyon finom!!! Én is ajánlom azoknak akik szeretik a padlizsánt. Egyébként nekem nem volt itthon tejfölöm, csak joghurtom, tehát azzal lett kicserélve, de így is nagyon finom volt! Köszönöm szépen ezt a receptet!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-10-12 11:48

Nagyon finom! Mondjuk én nagyon elvakult padlizsán rajongó vagyok, nem igen tudnának olyat mutatni padlizsánból, amit ne kóstolnék meg. Na jó Lajos Mari pattogatott kukoricás padlizsánját azért tuti kihagynám.
Szóval...nagyon bejött ez a panírozási szisztéma! Egyrészt eléggé költséghatékony, másrészt gyorsabban meg van, mint a hagyományos, lévén egy fázis kimarad, és mindig van tojásfehérje lefagyasztva. Mi egész nyáron rengeteg rántott zöldséget eszünk, úgyhogy úgy döntöttem, hogy mától ezt a módszert fogom alkalmazni mindenféle rántott zöldséggel.
A curryt én is kihagytam, és a lisztből a sót és a pirospaprikát is. Elég sós maradt a padlizsán magában is. Viszont nekem a padlizsán nem padlizsán bazsalikom nélkül, úgyhogy a tejfölös cucchoz tettem még bazsalikomot.
Egy szó, mint száz, nagyon-nagyon bejött, úgyhogy átmentettem a családi receptárunkba!!
Minden jót és sok-sok hasonló finomságot!
Köszönettel
Tímea

balintmonika
balintmonika Thu, 2012-08-09 21:21

Patlizsán kérdésben a tuti megoldás a következő: a felcsíkozott patlizsáncsíkokat besózom,majd fél óra múlva leöblítem folyó vízzel.Ekkor következik a panírozás a receptben megadottak szerint.Nálam ez vált be.S nem csak nekem,de egész berzengóciai családomnak ízlett.Köszi Vesta.

LettiSz.
LettiSz. Thu, 2012-03-08 02:16

Sziasztok! Nagyon finomnak tunik a recept, s szeretnem kiprobalni - probalok azonban visszafogni a zsiradekon, s azt szeretnem kerdezni, hogy lehet-e sutoben sutni, hogy elkerulhetove valjon a beszivott olaj.....mert persze mindent egeszsegesre kell venni ugye..... :)

Feketegy
Feketegy Fri, 2012-04-13 16:08

Én kissé egészségesebbre úgy szoktam csinálni az olajban sülteket, hogy búzakorpát használok prézli helyett. Észre sem lehet venni, hogy nem az, és semmi zsiradékot nem szív be. A gond csak annyi, hogy lehetőleg még aznap meg kell enni, mert pl. a rántott hús másnapra kiszárad tőle.

virezma
virezma Tue, 2011-09-20 11:46

Nekem a tejföl belehullott a lisztbe, és pacákat csinált. Ezt nem lehet kivédeni valahogy?

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-09-14 06:08

A curry nem lehet sok. Csak rossz minőségű. És a padlizsán keserű.

bahaj
bahaj Mon, 2011-08-29 15:18

olvastam a receptedet és meg is csináltam mindjárt isteniiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sütipofa
sütipofa Wed, 2011-06-15 10:53

Kedves Vesta!

Köszönöm a recepted, ma ezt csináltam ebédre. Mondjuk én a curry-t kihagytam, mert nem szeretem.
További szép napot mindenkinek :)
üdv: Viki

kaddi
kaddi Sat, 2011-06-11 12:05

a tejfolt mivel lehet helyettesiteni, tejjel vagy jogurthtal (surubb allaga miatt)?

lulesz
lulesz Tue, 2011-05-17 10:50

Én egy nagyobb evőkanál sót használtam. Kicsit nekünk így is sós volt így, ezt ellensúlyozta valamelyest a joghurtos öntet. Nekem ízlett, de sajnos a férjemnek fájt tőle a gyomra, túl sok savat csinált, ami még soha nem fordult elő. Így ez a recept nálunk feledésbe fog merülni. De érdekes reci volt, végülis örülök, hogy kipróbáltam.

esztisch
esztisch Tue, 2011-01-18 18:54

Most ettük meg, nagyon finom lett! Bár nem volt itthon szezámmag, úgyhogy azt kihagytam, de így is jó lett!

Gombócka
Gombócka Sun, 2010-11-21 14:48

Én is csatlakoznék a többiekhez! Nagyon jó kis recept, ma próbáltuk ki és nagy sikere volt, máskor is elfogjuk készíteni. Köszönjük! :)

Mida8181
Mida / Mida8181 Sun, 2010-10-17 18:31

Kedves Vesta, Köszi a receptet. Nekünk nagyon bejött. Először padlizsánból készítettem el, ma meg patiszonból. Ebből ugyanolyan finom. Nagyon jól jött a recept, mert a sok megtermett patiszonból nem lehet minden héten ugyanazt a rántott patiszont csinálni.
Üdv:Mida

vincuska
vincuska Fri, 2010-10-15 20:25

Ma kipróbáltam, tuti lett! A 20 hónapos kislányom a saját adagja elfogyasztása után megdézsmálta az én adagomat is! :) Igaz, a panírhoz a dolgokat nem mértem, csak úgy "gondolomformán" kevertem össze. Köszi a jó receptet!

Vesta
Vesta / Vesta Thu, 2010-09-16 16:06

Szia Jola,
sajnálom, hogy így jártál,én pont ennyi sót használtam, amit leírtam, igaz, tengeri sót.
A tapasztalatod alapján akkor javaslom, hogy aki kipróbálja a receptet, figyeljen erre.
Most elővettem a könyvem, az eredeti recept 1/2 kg lisztet ír és 4 evőkanál sót hozzá, két közepes padlizsánhoz.Ez sok, nekem bőven elég volt a 20 dkg liszt,de a só mennyiségét csak a felére csökkentettem.

Csutkamano,
ez a panírozás sorrendje, igen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-14 16:27

Keves Vesta!

Én szeretem a padlizsánt, gondoltam kipróbálom, bár már az elején gyanús volt a recept, ugyanis 2 evőkanál só 20 dkg liszthez nagyon sok, (a tuti pogácsa receptemhez 60 dkg liszthez kell 2 dkg só)
Elég nagy butaság volt, hogy mégis hittem a receptnek, elképesztően sós lett a végeredmény már- már ehetetlenül sós. Legközelebb sokkal kevesebb sóval fogom elkészíteni, mert egyébként finom lenne. Jola

csutkamano
csutkamano Thu, 2010-08-19 12:10

Nagyon mutatós és étvágygerjesztő falatok. Még nem ettem padlizsánt.
Érdekes ez a panírozás. Előbb kell a tojásfehérjébe forgatni, és aztán a lisztbe?

888
padlizsán 2 db
finomliszt 20 dkg
2 ek
bors 1 ek
fűszerpaprika 1 ek
curry por 1 ek
szezámmag 3 ek
tojásfehérje 2 db
tejföl 1 dl
napraforgó olaj 3 dl