r
Nosalty Logó

Pacalpörkölt sertéskörömmel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Pacalpörkölt sertéskörömmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír

pacal tisztítása, előkészítése

sertésköröm tisztítása, előkészítése

zöldségek előkészítése

az étel elkészítése

Összesen 786 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír

pacal tisztítása, előkészítése

sertésköröm tisztítása, előkészítése

zöldségek előkészítése

az étel elkészítése

Összesen 4719 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír

pacal tisztítása, előkészítése

sertésköröm tisztítása, előkészítése

zöldségek előkészítése

az étel elkészítése

Összesen 85 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83 g

Zsír

  • Összesen
    42.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    570 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5267.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    386 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    4327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    512.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    662 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    684 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    542 micro
Összesen 786 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    498.1 g

Zsír

  • Összesen
    255.5 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    118 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    3420 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    31607.1 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    503 mg
  • Kálcium
    2318 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    2329 mg
  • Nátrium
    25964 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    3075.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    382 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    246 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    3973 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    224 micro
  • β-karotin
    4105 micro
  • β-crypt
    760 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    3254 micro
Összesen 4719 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    577.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    474 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    47 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

pacal tisztítása, előkészítése

sertésköröm tisztítása, előkészítése

zöldségek előkészítése

az étel elkészítése

Elkészítés

pacal tisztítása, előkészítése

  1. Manapság ritkán lehet már olyan pacalhoz jutni, amely nem tisztított és előfőzött, vagy fagyasztott. Sajnos a henteseknek sem lehet igazából hinni, nagy százalékban a kapható pacalok döntő többsége fagyasztott, melyet megmutat fehér színe is. Az a pacal, amelyik nincs előfőzve, netalántán valami csoda folytán friss, az kérem sárgás színű, és jó esetben csak kevés, de inkább több tisztítani valónk lesz vele.
  2. A friss pacalt folyó vízben gyökérkefével kell tisztítani, hogy az esetleges szennyeződéseket (amiket a marha korábban falatozott...:) ) el tudjuk távolítani. Ezt követően vöröshagymával, fokhagymával, egész borssal, valamint babérlevéllel ízesített abalében kell félpuhára főzni a pacalt.
  3. A fagyasztott pacal esetében erre nincs szükség, mert mint említettem, azok zömmel előfőzöttek is. A pacalt a tokányhoz hasonlóan ceruza vastagságúra, és kb. 4-5 cm-es hosszúságúra kell vágni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre.

sertésköröm tisztítása, előkészítése

  1. A sertéskörmökkel egyszerűbb a helyzet, mert nagyrészt már szép, tisztított körmök vannak a hentespultokban. Amennyiben némi szennyeződést tapasztalunk, ugyanúgy kefével, folyóvíz alatt távolítsuk el, az esetleges sörtéket pedig a gázláng felett eltüntethetjük.
  2. Amennyiben otthon nem akarunk bajlódni a körmök darabolásával, kérjük meg a hentest, hogy vágja hat részre az egyes körmöket, lehetőleg csontfűrésszel, ne bárddal. A darabolt körmöket érdemes utána folyóvízzel egyenként átöblíteni, hogy az esetleges csontszilánkokat el tudjuk távolítani. Bárddal történő darabolást követően ez a fázis kötelező jellegű. A körmöket is félretehetjük.

zöldségek előkészítése

  1. A vöröshagymát, paprikákat, és a paradicsomot tetszés szerint darabolhatjuk, illetve vághatjuk finomra, éppen elegendő időt fognak eltölteni ahhoz a főzés során, hogy tökéletesen beépüljenek a pörköltszaftba. A fokhagymát késlappal vagy fokhagymapréssel zúzzuk össze. A lényeg az, hogy mindig a vöröshagymával kezdjük a sort, hiszen először az fog a lábosba kerülni.

az étel elkészítése

  1. Egy lábost tegyünk fel a tűzhelyre, és sertés- vagy mangalicazsíron dinszteljük meg a vöröshagymát. Amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a felaprított zöld- és tv paprikát, majd folytassuk a dinsztelést. Ügyeljünk arra, hogy gyakran keverjük át, nehogy a hagyma letapadjon, és megégjen. Végül adjuk hozzá a darabolt paradicsomot is, és várjuk meg, ameddig kicsit szétfő, és elkeveredik az alappal.
  2. A sertéskörmöket alaposan sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a lábosba a bőrös felükkel felfelé. Szórjuk meg a köménymag felével, és adjunk hozzá kevés csontlevet, hogy ne égjenek le. Pároljuk lassú tűzön, az edényt lefedve, gyakori kevergetés mellett. Az elfőtt folyadékot időnként pótoljuk.
  3. Amikor a körmök félpuhára párolódtak, adjuk az ételhez a pacalt, ízesítsük sóval, fekete borssal és a maradék köménymaggal, majd adjunk hozzá csontlevet, valamint a zúzott fokhagymát. Óvatosan forgassuk vagy rázzuk össze az edényben az összetevőket. Ügyelni kell arra, hogy mindig annyi csontlével öntsük fel, amennyi éppen csak ellepi a pacalt.
  4. Továbbra is lassú tűzön, lefedve főzzük az ételt. Amikor a pacal félig megpuhult, akkor ízesítsük az ételt a fűszerpaprikával, valamint a csípős darált paprikával. Azért csak ebben a szakaszban kerül sor a fűszerpaprika használatára, mert a hosszú főzési idő révén a fűszerpaprika hajlamos kifakulni, és az étel végül sápadt lesz.
  5. Amikor a köröm és a pacal is megpuhult, ellenőrizzük a pörköltszaft kellő sósságát, amennyiben szükséges, adjunk még hozzá, hogy a megfelelő ízvilágot kialakítsuk. Amikor ez megtörtént, a főzést fejezzük be, az étel elkészült.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 105
  • 7 napos nézettség: 492
  • Össznézettség: 52125
  • Feltöltés dátuma: 2018. március 10.

Ajánló

A magam részéről friss házi kenyérrel és házi savanyúsággal kedvelem leginkább ezt az ételt, de bátran kínálhatunk mellé sós vagy tört burgonyát, ki-ki ízlése szerint.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pacalpörkölt sertéskörömmel
Kornél 167 recept

Nincs különösebb story. Pacalt kedvelők körében népszerű a körömmel, esetleg sertéscsülökkel készített verzió is. Receptemben a körmös verziót írom le, miután lányom így szereti a pacalt. A recept nem túl bonyolult, ellenben időigényes, a végeredmény azonban kárpótolja fáradozásainkat. 

Hozzávalók

pacal tisztítása, előkészítése

sertésköröm tisztítása, előkészítése

zöldségek előkészítése

az étel elkészítése

Címlapról ajánljuk