r
Nosalty Logó

Pacalpörkölt sós burgonyával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
zora
Pacalpörkölt sós burgonyával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 316 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1258 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 81 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    305 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    751.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    202 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    316.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    499 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    769 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    3520 micro
  • Lut-zea
    482 micro
Összesen 316 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.2 g

Zsír

  • Összesen
    62.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3006.8 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    807 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    818 mg
  • Nátrium
    1017 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1265.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    1995 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    177 micro
  • β-karotin
    3076 micro
  • β-crypt
    501 micro
  • Likopin
    14079 micro
  • Lut-zea
    1929 micro
Összesen 1258 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    909 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 81 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pacalt több vízben jól kimossuk, utána bő vízben feltesszük főni pár szem szemesborssal és 1 babérlevéllel. Főzés közben a habot leszedjük.
  2. Kb. 3/4 órai főzés után hideg vízzel leöblítjük és felcsíkozzuk.
  3. A finomra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, rádobjuk az összevágott paradicsomot és paprikát, a sűrített paradicsomot, a pirospaprikát, a fokhagymát, fűszereket és fél percig pirítjuk.
  4. Ekkor beletesszük a pacalt, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Lefedve 2-3 órát főzzük. Időnként megkavarjuk, ha elfőtte a levét, utánatöltünk.
  5. Mikor már majdnem puha, beletesszük a zellerzöldet, és még 15 percig főzzük.
  6. Köretnek sós vízben főtt burgonyát adunk mellé, de sokszor csak friss házi kenyérrel "tunkolunk".
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 92
  • Össznézettség: 86548
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az első pacalfőzésemnek félve álltam neki, de jól sikerült. Nem sűrűn szoktam csinálni, mert a gyerekeim nem szeretik, de én rajongok érte. Így néha bevállalom.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Az els?, amit nem s?r?n szoktam csinálni? Olajjal ezt sem kellett volna.

Törölt felhasználó

Ez baromság!Tökéletes pacalt lehet csinálni olajjal!Nekem is jól megy sok tanum van rá,és egyszer?en csak utálom a zsírt!Ha gondolod meghívlak egy tányér Csatós pacalra nem jársz rosszul.Üdv

Törölt felhasználó

Nos hát mindenféle pörköltet vétek olajjal készíteni.A pörkölt az pörkölt,készüljön az bármib?l is. Igazi magyaros ételhez dilettáns olajat használni.Elkészíthet?,de az már nem az igazi. Ez olyan mintha parmezánt,trappistával helyettesítenénk.

Zoli

Kedves Jolci! Teljesen igazad van. Zoli

Törölt felhasználó

Hát kedves én akkor is utálom a zsírt,ha dilettáns dolog olajjal készíteni.Az els? falatnál kiszúrom ha zsírral készül valami,és azon nyomban távozik is bel?lem.Rengetegen ettek már nálam különböz? pöriket még mindenki oda-volt meg vissza t?lük.A pacalomért egyenesen rajonganak.Na err?l ennyit.üdv Csató

Zoli

Kedves Csató ! Az egy dolog, hogy te utálod a zsírt! Szuverén jogod. A tények viszont a következ?k: Az összes négylábú jószágból készült pörkölt pásztor étel . Mit gondolsz, volt a pásztoroknak olajuk? Egy fenét ! Volt viszont a télen levágott két mázsás mangalica tenyérnyi vastag sózott, vagy füstölt szalonnája. Ebb?l vágtak egypár szeletet , felkockázták és a bográcsban zsírjára sütötték. Erre került rá a hagyma és a többi. A kemény lebbencset, ( több változatban. mint a slambuc is ) a kemény tarhonyát is a szalonnából kisütött zsíron pirították meg. Száraztésztájuk, hagymájuk, piros paprikájuk és szalonnájuk mindig volt. A többi meg csurrant-csöppent a pörkölthöz. Télen, amikor a jószágokat behajtották a legel?kr?l, tökmagból, vagy napraforgó magból ütöttek olajat ( hideg sajtolás). Ez viszont nagy kincs akkoriban. Bolondok lettek volna a drága olajat elf?z?cskézni, amikor ott volt a jó és egészséges mangalicazsír. Napraforgót nem termeltek akkoriban ipari mennyiségben. Nagyapám kilencvenhat éves korában halt meg és egész életében nem evett egy csepp olajat sem a csukamájolajon kívül.( azt is gyerekkorában). Viszont nem evett állományjavítókkal és tartósítószerekkel felturbózott élelmiszernek mondott szemetet sem. No ennyit err?l. Amennyiben ezzel kapcsolatban kételyeid maradtak, olvass utána és f?zzél nyugodtan olajjal. Viszont csak a hidegen sajtolt változatával, ami nem tartalmaz rákkelt? anyagokat. A vitát ezennel lezártnak tekintem és mindenki f?zzön azzal, amivel akar. A történelmi h?ség miatt írtam ezeket le. Zoli

zora

Mindenkinek igazat adok, vétek egy pörköltet olajjal csinálni, de sajnos mi nem bírjuk a zsírt, így kieséses alapon marad az olaj. Ezt is mint mindent, meglehet szokni. Kár ezen veszekedni. Ahány ház, annyi szokás. Üdv Mindenkinek!

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki! Tudom,hogy alapvet?en zsírral kéne pöriket csinálni!És azt is,hogy a pásztorok aratók stb.zsírral f?ztek.Egy pillanatig nem vitattam!De ha egyszer nekem megy?Én csak megjegyeztem,hogy olajjal f?zök és,hogy igenis jó pöriket.Erre tengernyi visszajelzésem van.De nem tudom összehasonlítani a zsírral készülttel,mert egyszer?en nem tudom megenni. Viszont miután azzal tisztában vagyok,hogy dögös pacalt lehet készíteni olajjal is,hát csak pártjára álltam annak aki feltette ezt a receptet.Üdv Csató

Yoss-X

Ez ízlés dolga. Részemr?l csakis zsírral f?zök és nem eszem margarint sem, csakis vajat. De ez az én dolgom. Én úgy n?ttem fel, hogy anyám nem használt olajat sosem, már kb feln?tt voltam, amikor el?ször kezdett f?zögetni olajjal, de az is inkább sütés volt. Én kifejezetten szeretem a zsír ízét. Nem a régi kocka zsírét, hanem amit szalonnából sütnek ki. Ezzel együtt meg tudom azokat is érteni, akik nem szeretik a zsírt. Bár szerintem egészségesebb, mint a sok sorozatgyártott olaj, nyilván mértékkel, nem mindennap fogyasztva. Na további szép napot :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek