Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszi gyümölcspite

Őszi gyümölcspite
Őszi gyümölcspite
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom lett az őszi rebarbarapite, de belátom, annak nem igazán most van a szezonja. Abból a receptből indult ki ez a mostani, de teljesen ősziesre vettem a figurát, meglehetős sikerrel. Rengeteg variáció lehetséges (ld. ajánlat).

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A gyümölcstöltelékhez

A krémes töltelékhez

ajánlat

A hozzávalókat ízlés szerint variálhatjuk: a darált mandulát dióra vagy mogyoróra cserélhetjük, s a belevaló gyümölcsök is változhatnak. Én a tejszínnel is csaltam, az nem volt itthon, zsírosabb fajta joghurtot használtam.
Feltételezem, hogy vörösbor helyett nem túl száraz fehérbor is tökéletesen funkcionál.
Aki tovább szeretné fokozni az élvezetet, 10 perccel a sütési idő vége előtt szórjon mandulaforgácsot a pite tetejére, illetve tálalja vaníliaöntettel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a darált mandulát összekeverjük, majd elmorzsoljuk őket a margarinnal.
  2. Kézzel hozzákeverjük a tojást és a sót, majd az egész tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
  3. Az almát és a körtét meghámozzuk, a szilvákkal együtt kimagozzuk és közepes kockákra vágjuk őket. A szőlőszemeket megfelezzük, ha van magjuk, azt eltávolítjuk.
  4. A fél-fél kanál margarint és mézet egy serpenyőben összeolvasztjuk, rádobjuk a körtét és az almát, s pár percig pároljuk őket.
  5. Ekkor hozzáadjuk a szilvát és a szőlőt, megszórjuk az egészet fahéjjal, és ráöntjük a bort. Addig pároljuk őket, időnként megkeverve, míg a lé nagy része el nem fő (kb. 5 perc).
  6. Közben elkezdjük a krémet készíteni: összekeverjük a porcukrot, a fahéjas cukrot (ehhez kristálycukrot keverünk össze fahéjjal) és a keményítőt.
  7. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel. Végül elvegyítjük a száraz és a nedves hozzávalókat.
  8. A tésztát 30-40 perc pihentetés után kivesszük a hűtőből, és belenyomkodjuk egy kerek tortaformába (25 cm), hogy kb. 2 centis pereme legyen. A hűtés ellenére a tészta elég puha marad, a nyomkodás nagy részét a fólián keresztül végezhetjük, az apró simításokat már nélküle.
  9. Beleszórjuk a formába a gyümölcsöket, és meghintjük őket egy púpos evőkanál darált mandulával, hogy kicsit felszívja a gyümölcslevet.
  10. Ráöntjük a krémes masszát, s előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 1 órán keresztül. Ha az alja nagyon pirulna, tegyünk alá alufóliát, de mindenképp addig süssük, amíg a krém legalább kicsit megszilárdul.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 105
elküldve: 2
receptkönyvben: 394
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

őszi gyümölcsös pite, fahéjas-mandulás pite, körtés-almás-szőlős-szilvás pite

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Monyó
Monyó Wed, 2011-10-05 18:54

Megsütöttem, és isteni finom lett! nekem 50 perc alatt megsült, de hát sütője válogatja. Egy kis custard-al kiegészítve másfél nap alatt elfogyott, pedig csak ketten vagyunk.... :)

399
finomliszt 10 dkg
mandula 5 dkg
margarin 10 dkg
tojás 1 db
1 csipet
alma 0.5 kg
margarin 0.5 ek
méz 0.5 ek
fahéj 1 tk
vörösbor 1 dl
mandula 20 g
porcukor 8 dkg
cukor 1 ek
étkezési keményítő 2 csapott ek
tojás 3 db
habtejszín 2 dl