r
Nosalty Logó

Orosz krémtorta Aurélia konyhájából

Aurélia
Orosz krémtorta Aurélia konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

441
Kalória
9.2g
Fehérje
56.2g
Szénhidrát
19.7g
Zsír
72.2g
Víz
133g
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
35.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 441 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 5288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 169 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    306.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    206 micro
Összesen 441 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    110.4 g

Zsír

  • Összesen
    235.9 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1596 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3681.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    1267 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    1093 mg
  • Nátrium
    946 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    674.3 g
  • Cukor
    422 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    866.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    678 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    333 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    385 micro
  • Kolin:
    1289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    607 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    689 micro
  • β-crypt
    333 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2470 micro
Összesen 5288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 169 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, nem légkeverésre!
  2. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy leheletnyi sóval habnak felverjük, hideg helyre félretesszük.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  4. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük az olajat és a vizet, majd a sütőporos lisztet.
  5. A masszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Minél kevésbé törjük össze a habot, annál könnyebb lesz a piskóta.
  6. 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk egy kis olajjal és lisztezzük, vagy sütőpapírt használunk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk. Tűpróbáig sütjük, kb. 35 percig.
  7. A teljes kihűlés után felszeleteljük 3 vagy 4 szeletre. Ha púpos lenne, azt egy kicsit kiigazítjuk.

A krémhez

  1. A tejet felforraljuk.
  2. Egy másik lábosban elkészítjük a sárga krémet: a tojássárgát elkeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáöntjük a forró tejet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük. NEM FORRALJUK fel, mert a tojássárga kicsapódik (grízes lesz). Ha mégis megtörténne, mixerrel segítünk. :-)
  3. Közben előkészítjük a zselatint a zacskón található előírás szerint, és belekeverjük a sárga krémbe.
  4. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumaromát.
  5. A lábost hideg vízfürdőbe állítjuk, kevergetés mellett a krémet TELJESEN kihűtjük.
  6. A hideg krémbe belekeverjük a habnak felvert Hulala-t.

Az összeállításhoz

  1. A torta összeállítása fordítva történik. Ami alul van, az lesz majd a torta teteje. 28 cm-es (nagyobb legyen a piskótánál egy kicsit) kapcsos tortaformát ügyesen kibélelünk folpack-kal, nem árt, ha túllóg kifelé. A lényeg, hogy a krém ne tudjon kifolyni.
  2. A sorrend: 1. gyümölcs, 2. krém, 3. piskóta.
  3. 1. Gyümölcs: Kirakjuk a torta díszítését, ez lesz majd a TETEJE. Ha feliratot készítünk pl. almahéjból vagy dinnyehéj befőttből, ügyeljünk a tükörírásra!
  4. 2. Krém: Óvatosan rátesszük a krémet, hogy a minta lehetőleg ne mozduljon el.
  5. 3. Piskóta: a sütéskori alsó szeletet tesszük rá, itt is gondoljunk arra, hogy ez a torta legfelső része lesz. Finoman belenyomjuk a krémbe.
  6. Megint gyümölcs, apróra vágva. Savanykás és édes is legyen benne. Most éppen narancs, kivi, meggybefőtt, ananász, szilva. Krém: most már bátran lehet tenni. Piskóta: ezt is finoman belenyomjuk a krémbe. Oldalt töltse ki a formát. Ha a gyűrűt levesszük, ez lesz a torta oldala. A három fázist ismételjük. Utolsóként egy piskótalappal zárjuk. A gyűrűre kihajtott folpackot visszahajtjuk a piskótára.
  7. Betesszük a hűtőbe legalább 1 napra, hogy a zselatin a krémben kidermedjen, és az ízek is összeérnek.
  8. Tálalás: A gyűrűs tortára rátesszük a tortatálat. Megfogjuk alul-felül, és megfordítjuk az egészet. Levesszük a gyűrűt, és a forma alját most már a torta tetejéről. Óvatosan lehúzzuk a folpackot. Most derül ki, hogy elmozdult-e a díszítés. Ha kell korrigáljuk, legvégső esetben eltakarjuk a hibát csillagcső segítségével kinyomott Hulala hab-pamaccsal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Nagymama-féle csodatorta. Ő még lábosban, sparhertban készítette, rejtély számomra, hogyan. A felső dísz-sor akár művészi kompozíció készítésére is alkalmas lehet. Vagy felirat - persze tükörírással. Bármilyen gyümölcs, gyümölcshéj, aszalvány,  befőtt - minden ami színes, mutatós felhasználható, csak keserű vagy rosszízű ne legyen.  

További receptek

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...