Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reneszánsz orosz krémtorta

Reneszánsz orosz krémtorta
Reneszánsz orosz krémtorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Unokahúgom születésnapjára nővérem rendelte tőlem, mondván, hogy amit a cukrászdákban lehet manapság kapni, az nagyon mű. Hát én elkészítettem azt a változatot, ahogyan még a '80-as években készítették, külön a krémes és külön a tejszínes réteget! Nem használtam semmilyen plusz zselésítő, tartósító anyagot, kivéve a tejszínnél, de az állag miatt ez elengedhetetlen. Valóban nagyon jól sikerült, el is kopott :) A torta 16 főre elég, az adagoknál 2 szeletet számoltam fejenként, de elég tartalmas ahhoz, hogy 16 ember jól lakjon vele. 

hozzávalók / 8 adag

A piskótatésztához

A vaníliakrémhez

A tejszínréteghez és a díszítéshez

A rétegek közé

ajánlat

Fantázia dolga, hogyan fejezzük be a tortát, de a mazsolát azért ne hagyjuk le róla. Javasolom még a szeletelt és enyhén megpörkölt mandulát, nagyon kellemes ízhatása lesz és fantasztikusan finom az illata is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát legalább fél napra áztassuk be a rumaromába. Az őszibarackot alaposan csepegtessük le, majd kis 0,5 x 0,5 cm-es darabkákra vágjuk fel.
  2. Első lépésként 6-6 tojásból két adat piskótát sütünk.( Egy-egy adag a 30 cm-es kör alakú tortaformához elég.) A két piskótalapot félbevágjuk, így végül négy rész vékony, kör alakú piskótalapot kapunk.
  3. A vaníliás krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és kb. 0,5 l  tejjel csomómentesre keverjük. A másik 0,5 l tejet közben felforraljuk, majd amikor forr, hozzáadjuk a tojásos keveréket és sűrű krémet főzünk belőle. Amikor már langyosra hűlt a krém, hozzákeverjük a margarint, majd a két tojás keményre vert habját. Könnyű, mégis tartalmas krémet kapunk. (Persze akinek nincs kedve ennyit macerázni a krémmel, az nyugodtan elkészítheti a krémet pudingporból is.)
  4. A tejszínes réteghez és a díszítéshez a habtejszínt felverjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval.
  5. Összeállítás: az első lapot megkenjük a vaníliás krém felével, és megszórjuk a darabolt őszibarack felével. Egy piskótalapot helyezünk rá, majd azt vékony rétegben megkenjük tejszínhabbal, és megszórjuk a lecsöpögtetett rumos mazsolával. Annyit hagyjunk meg a mazsolából, hogy a tetejére jusson díszítésnek. A tejszínes rétegre ismét piskótalapot teszünk, majd megkenjük a maradék vaníliakrémmel és rászórjuk a maradék barackot és végül zárjuk az újabb piskótalappal. Ezt követően az egész tortát átkenjük tejszínhabbal, és díszítjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x10 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 46 115
elküldve: 21
receptkönyvben: 477
elkészítve: 23/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Debmo

Mióta szakács: 2009.10.22.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliakrémes torta, tejszínes torta, rumos orosz krémtorta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kkrisztina78
kkrisztina78 Mon, 2015-04-13 21:38

Szia!
Nem írnád le, hogy pontosan hogy kell elkészíteni a piskótát? Vére egy jó recept. :)
Köszönöm!

debmo
Debmo / debmo Tue, 2015-04-14 07:09

Szia Kriszta!
Én nem a cukrászpiskótát szoktam sütni, hanem a hagyományos "otthonit". A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem (fehéredésig, azaz egész világosra), majd hozzáadom a lisztet és a sütőport és összekeverem. Legvégül hozzáadom a tojásfehérjék keményre vert habját. Előbb a hab egyharmadával alaposan átforgatom, majd a kétharmad fehérjét már óvatosan forgatom hozzá. Remélem tudtam segíteni, nekem ez a recept vált be. Még annyit, ha nagyon sűrű lenne a tészta, akkor egy-két evőkanál vízzel lehet hígítani, de ezt még akkor kell megtenni, amikor még a fehérjét nem keverted hozzá. Igazából erre nem tudok pontosabb meghatározást adni, ugyanis attól függ, hogy mekkora tojásokat használsz. Nem mindegy, hogy a kimért lisztet és a cukrot S-es, vagy L-es tojásokhoz adod, nem ugyan az az eredmény. Ezért is kell egy kicsit ráérezni a dologra. Remélem eléggé érthető voltam :) Sok sikert kívánok a sütögetéshez, szép napot!

jajoneb
jajoneb Fri, 2015-01-16 08:22

Szia Debmo!
Keresgéltem a receptek között, anyukámnak lesz a születésnapja a hétvégén és gondoltam, hogy egy orosz krém tortát fogok sütni. És kinek a receptjére bukkantam? Mentettem is rögtön és ezt fogom sütni. Annyi változtatásra gondoltam, hogy az őszibarack és mazsola helyett másfajta aszalt gyümölcsöket fogok használni, mert válogatós bandám egyiket sem szereti. Falatozás közben majd gondolunk rád!

debmo
Debmo / debmo Fri, 2015-01-16 11:06

Megtiszteltetésnek veszem, hogy elkészíted a receptemet, remélem ízleni fog. Biztos nem rontja el az aszalt gyümölcs, de azért a mazsola nélkül szinte elképzelhetetlen. Persze ízlés dolga, kinek-mi ízlik. Jó hétvégét, anyukádat Isten Éltesse Sokáig. Üdv.

mezsofesz
mezsofesz Thu, 2014-10-30 13:47

Elkészítettem a páromnak születésnapjára!
Imádtuk, hatalmas sikere volt!!!
Nagyon jó recept, tökéletes! Köszönöm, hogy megosztottad!

debmo
Debmo / debmo Mon, 2014-11-03 07:31

Nagyon örülök, hogy ennyire tetszett és ízlett, köszönöm, hogy elkészítetted :)

tmr2007
tmr2007 Sat, 2014-02-01 18:05

Nagyon szépen köszönöm a receptet! Angliában élünk, és a barátaink (kis)lányának a születésnapjára sütöttem meg, mert itt égen-földön nincs ilyen torta, amúgy meg bármelyik itteni ehetetlen. Neki meg ez a kedvence, az orosz krém! Szóval akkora boldogságot okoztam vele, hogy megérte megcsinálni! Nagyon jó recept, mindenkinek ajánlom!

debmo
Debmo / debmo Mon, 2014-02-03 08:45

Szia!
Köszönöm a dicsérő szavakat, igazán jól esett. Köszönöm, hogy elkészítetted a sütit és nagyon örülök, hogy igazi boldogságot tudtál okozni vele.
Üdv, Szép napot :)

esz-ter
esz-ter / esz-ter Sun, 2012-06-03 10:57

Nagyon jó recept, elkészítettem párom szülinapjára, s csak minimális változtatásokat tettem rajta.
A vaníliakrém pedig tökéletes lett ezekkel az arányokkal!
Én is Hulalát használtam, mert nekem bejön a növényi alapú tejszín.
Köszi a pontos leírást! :-)

debmo
Debmo / debmo Mon, 2012-06-04 06:10

Szia Eszter!
Nagyon örülök, hogy tetszett a recept, valamint hogy ízlett is. Valamint köszönöm az elismerést, igazán nagyon jól esett. További jó főzögetést-sütögetést neked, szép napot :)

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-02-28 07:24

És végül lezárva a hulala és a pudingpor körüli őrületes vitát: mindenki használja alkotói szabadságát. Én megadtam az én "hagyományos" receptemet, amiben a hozzávalókat mindenki használja kedve, ízlése és belső szerveinek teherbírása szerint. :) Remélem azzal már senki nem jön, hogy egyébként meg mennyire hízlaló!!!

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2012-02-28 04:34

Nyamm! Vegre egy oroszkrem pudingpor nelkul! Csak azt a mondtatot ne fuzted volna hozza a 3. pont vegen.. Akinek nincs kedve macerazni, ne susson oroszkremet! Hulala egyaltalan nem szukseges, az igazi tejszin (= 45-50% zsirtartalmu) siman megall!

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-02-28 07:23

És még egyszer utoljára a Hulaláról: nem bírja a sógorom és mivel a kedves feleségének készült a torta és mivel hozzájuk voltunk hivatalosak vendégségbe, elég tapló dolog lett volna tőlem, ha rá abszolut nem gondolván a tortából még egy falatot sem ehetett volna.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Mon, 2012-02-27 20:10

A hulala magában is egy borzalom (már elnézést), de abba nem kell habfixáló. Sokkal jobban illene a leírásba egy felforralt majd jól lehűtött tejszín (a nagyon maximalistáknak bele egy kis habfixáló).

Tudom, h ki akartad hagyni a plusz anyagokat, de a habfiyáló fele olyan káros sincs, mint a hulala.

Ettől eltekintve jó :)

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-02-28 07:20

Egy korábbi hozzászólásban már fejtegettem, hogy miért is használtam hulalát, gondolom ezért nem veszi senki a fejemet :) sajnos élnek tejfehérje érkények a világban, köztük egy a családban is. Szerintem készítsd el hagyományos tejszínnel és akkor mondj valami értékítéletet :) Szép napot.

Mártika2
Márti / Mártika2 Mon, 2012-02-27 18:07

Gratulálok! Nagyon szép, gusztusos, és biztosan finom is. Most egy kicsi fogyókúra jár nekem, aztán, mivel mentettem a receptet, el fogom készíteni!
Szép estét: Márti

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-02-28 07:17

Szia Márti!
Köszönöm a hozzászólásod, remélem hamar túl leszel a "megpróbáltatásokon" és akkor elkészíted. Szép napot!

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2012-02-27 17:20

A hozzávalók között hulala van, gondolom Te nem azzal készítetted...80-as évek hangulatához, és repertoárjához ragaszkodva.
Üdv.:
T.

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-02-28 07:16

A torta közepében lévő krém állati tejszínből készült, viszont a hulalával készítettem a díszítést, mivel a családban van tejérzékeny, ezért ő csak a piskótáját kapta a külső díszítéssel együtt. Egyébként valóban teljesen más az íze az állati tejszínnel és valóban az a reneszánsz benne. Remélem kielégítő volt a válasz. Szép napot :)

kivike
kivike Mon, 2012-02-27 16:02

Gratulálok, igazi műalkotás! Biztosan nagyon finom, recept mentve:) Ami nagyon tetszik, hogy nem egy 5 tojásos piskótát kell négyfelé vágni, ahogy általában a receptekben írják.

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-02-28 07:14

Köszi a hozzászólást és az elismerést. Teljesen igazad van, mert kevés tojásból készült piskótát szerintem képtelenség három-négy fele elvágni. Ezért is gondoltam, hogy nem fogok vele küszködni, megér két-három tojással többet az, hogy valóban valami finomat alkosson az ember lánya :) Igaz, súlya is volt rendesen :) Még egyszer köszi, remélem elkészíted majd.

983
tojás 12 db
finomliszt 36 dkg
cukor 36 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 2 db
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 20 dkg
tej 1 l
margarin 5 dkg
növényi habtejszín 5 dl
porcukor 1 ek
habfixáló 2 csomag
vaníliás cukor 2 csomag
mazsola 5 dkg
rumaroma 10 ml
őszibarack konzerv 15 dkg