Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós sárgabarackos pite Margótól

Omlós sárgabarackos pite Margótól
Omlós sárgabarackos pite Margótól
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Chili&Vanilia blogjáról származik, örök hálám érte... szinte a semmiből egy csodát tudtam készíteni! :) Rusztikus, szépséges és isteni az íze! Ki fogom próbálni más gyümölccsel is, de ez a sárgabarackos változat most nálunk a N°1!!! Kb. 6-8 kisebb szelet pite lesz belőle. Jó sütögetést, és jó étvágyat kívánok hozzá! :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkockázzuk a hideg vajat, adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, nem kell teljesen kidolgozni, csak morzsás állagú legyen. Ekkor adjuk hozzá a tojássárgáját és a hidegvizet, majd gyorsan gyúrjunk rajta még egyet, nem szabad, hogy a kezünk melegét átvegye, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát (ha rendelkezünk aprítógéppel, használjuk azt a tészta összeállításához).                                                
  2. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órát.
  3. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk félbe, magozzuk ki, majd szeleteljük cikkekre. Keverjük össze a barna cukorral és a keményítővel, ill. ha használunk, a fűszerrel (én vaníliát, egy nagy csipet őrölt kardamomot, és kb.15 db levendulavirágot használtam).
  4. A tésztából nyújtsunk kb. 25 cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal helyezzünk egy sütőpapírral fedett tepsire. A korong szélén hagyjunk kb. 4-5 cm-nyi peremet, a közepébe pedig szépen rendezzük el a sárgabarack cikkeket. A szélét hajtsuk rá körben. (A nagy középső rész így szabadon van, csak a szélét borítja tészta). A tészta szélét megkenhetjük kis tojásfehérjével, szebb lesz a színe. :)
  5. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  6. Kb. 35-40 perc alatt sül aranyszínűre. Amikor elkészült lehűtjük, és magában vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 521
elküldve: 15
receptkönyvben: 155
elkészítve: 3/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas pite sárgabarackkal, barackos vajas pite, barackos pite

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

padrienne
padrienne Sun, 2015-03-22 13:42

fagyasztott meggyel és teljes kiőrlésű lisztel készült. Isteni fincsi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Morgan
Margó / Morgan Wed, 2015-03-25 09:31

Teljes kiőrlésűvel még nem próbáltam, de ezek után ki fogom!!! :)))

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-07-16 08:16

Lecserélted a képet??? :-)
Ma vadringlós volt, tegnapelőtt pedig áfonyás...:-)

Morgan
Margó / Morgan Tue, 2013-07-16 13:00

Na most mit szólsz hozzá..... muszáj volt, mindig a legfrissebben kisült a kedvencem! :)))))
Az áfonyásra én is benevezek, az valahogy kimaradt a repertoárból, de erősen foglalkoztat!!!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sat, 2012-07-21 22:31

Ma elkészítettem ezt a pitét, igazán nagyon finom! Én még megszórtam a tetejét egy marék durvára vágott dióval, s mogyorós fagyival tálaltam ebédre. Nagy siker volt!
Legközelebb teszek rá még zabpelyhet is, szerintem illik hozzá.
Köszönöm a receptet!

Morgan
Margó / Morgan Sun, 2012-07-22 19:36

A mogyorós fagyi már igazi extra "köret".... a zabpehely is jónak hangzik! :))))
A héten ki fogom próbálni szilvával, majd referálok az eredményről. :)
Szép estét kívánok!

Morgan
Margó / Morgan Wed, 2012-07-25 08:04

Nem is tudom szavakkal elmondani milyen íze volt...... zamatos sárga ringló szilva, fátyolnyi fahéjjal..... és egy nagy marék szépséges szederrel bolondítva!!! :)))
Azt hiszem a nyár hátralévő részében már csak gyümölcsös pitéket fogok sütni! :D:D:D
Hát ennyit a szilvás változatról!
Madárcsicsergős szép napot!
Margó

Döme-Ádám
Döme-Ádám Fri, 2012-07-27 13:35

Kedves Margó!
Ígéretemhez híven elkészítettem nektarinból is: hááááát valami fenségesssss!!!! Nagy sárgabarack imádó vagyok, de ez a nektarinos változat még azt is felülmúlta!!!
A tésztájánál ezúttal egy kicsit "bénáztam", mert egész tojás kerül bele, de ez csöppet sem volt gond a végeredménynél. Keményítő helyett pedig búzadarával szórtam meg, s mellette az említett zabpehely is belekerült. A pite olmós és egyben ropogós lett, a "mű" pedig felejthetetlenül csodálatos!

"Azt hiszem a nyár hátralévő részében már csak gyümölcsös pitéket fogok sütni! :D:D:D"- no ezt már én is így gondolom.

Köszönöm mégegyszer ezt a kitűnő receptet!!!!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Wed, 2012-07-25 12:03

Huúúú, ez nagyon jól hangzik!
Azt hiszem én meg ma kipróbálom édes-érett nektarinnal....

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-07-18 08:36

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.07.17. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2012-08-01 08:27

Na, ma én is kipróbáltam a szilvás változatot is...ez is nagyon jó! A köv. az őszibarack lesz...:-)

431
finomliszt 15 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
0.5 csipet
víz 3 ek
sárgabarack 0.5 kg
barna cukor 2 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag
kardamom 1 csipet
levendula 15 db