Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olívaolaj-torta

Olívaolaj-torta
Olívaolaj-torta
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már a neve is sokat sejtetően csengett ennek a sütinek.
A "gyanu" beigazolódott, rég ízlett valami ennyire: könnyű, már-már légies, egyáltalán nem édes tészta, benne a roppanós manduladarabok. Az olívaolaj is emlékeztet minden pillanatban, kiről nevezték el a tortát, de egyáltalán nem tolakodóan teszi ezt. És a citrusokat még nem is említettem...
A csodálatos recept a BBC Good Food-ról való.
 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citrusokat alapos mosás után lábasba tesszük, felenegedjük vízzel, hogy teljesen víz alatt legyenek, felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt, és fél órán át gyöngyöztetjük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
  2. Közben a tojásokat a cukorral 6-8 percig robotgéppel verjük.
  3. Majd hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport. Beleöntjük az olívaolajat, és néhány óvatos, mozdulattal összeforgatjuk.
  4. A mandulát szárazon felhevített serpenyőben illatosra pirítjuk, és durvára vágjuk. A masszához adjuk.
  5. A kihűlt narancs és citrom puha héját hajszálvékonyan, a fehér rész nélkül levágjuk (mondhatni műtjük...), majd robotgépben pürésítjük. Ezt is az előzőekhez adjuk.
  6. Pár körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk a mandulát és citruspépet a tésztában.
  7. Kiolajozott, az alján sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és kb. háromnegyed óra alatt megsütjük. Tűpróba! (Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk.)
  8. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 462
elküldve: 0
receptkönyvben: 217
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olívaolajos torta, olívaolajos süti

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-11 14:51

De jól hangzik, mindenképpen ki fogom próbálni! :)

petra
Petra / petra Tue, 2010-03-16 12:32

igen, egészben, és csak a héjuk megy bele a tésztába
a belseje pedig a szakácsnő jutalma:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-16 12:09

A narancsot és a citromot egészben teszem főzni? És a belseje nem kell bele, vagyis a lé?

657
tojás 4 db
cukor 11.5 dkg
finomliszt 17.5 dkg
sütőpor 1 ek
olívaolaj 2.5 dl
mandula 10 dkg
narancs 1 db
citrom 1 db
porcukor 1 teáskanál