r
Nosalty Logó

Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Összesen 799 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Összesen 3198 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Összesen 104 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    29.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1333.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    596 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    457 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    569 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    1934 micro
  • β-karotin
    4947 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    11297 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 799 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    281 g

Zsír

  • Összesen
    119.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    843 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5333 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    2385 mg
  • Nátrium
    1736 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    239.3 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1827.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2275 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    455 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    98 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    615 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    7737 micro
  • β-karotin
    19786 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    45187 micro
  • Lut-zea
    903 micro
Összesen 3198 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    254 micro
  • β-karotin
    649 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1482 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 104 Kcal

Hozzávalók

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Elkészítés

A húsleveshez

  1. Gyöngytyúkhúsleves készítése:
  2. A megkopasztott, megtisztított gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk és egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel.
  3. Beletesszük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát és a zellerzöldjét.
  4. Sóval, egész borssal ízesítjük és fedővel letakarva, takaréklángon a húslevest addig főzzük, amíg a gyöngyöshús puha nem lesz.
  5. Csigatésztát főzünk egy kis edényben. A főtt zöldségekkel és csigatésztával tálaljuk a levest. A főtt gyöngytyúkhúst melegen tartjuk.
  6. A paradicsommártás:
  7. A libazsírt vagy olívaolajat felmelegítjük, hozzáadunk 1-2 ek cukrot és karamellizáljuk. Ha már kicsit barnul, beletesszük a lisztet, és kevergetve világos zsemle színű rántást készítünk.
  8. A rántást kicsit hagyjuk, hogy hűljön, majd a paradicsomlevet hozzákeverjük. Ezután a gyöngytyúkhúslevessel felengedjük és habverővel simára keverjük.
  9. Ízlés szerint sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, Pár percig kevergetve főzzük, hogy sima állagú, sűrű mártást kapjunk.
  10. Tálaláskor a gyöngytyúkhúsra öntjük, vagy mellé tálaljuk az ízes, forró paradicsommártást. Főtt burgonyával tálaljuk, bazsalikommal díszítjük.
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6088
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 16.

Ajánló

Ferenc előkészítette a gyöngytyúkot a főzéshez: A levágott gyöngytyúkot tisztítsuk azonnal kivéreztetés után, ilyenkor  kijön a tolla. Mély tálba téve, forró vízzel leöntjük, egy percig benne forgatjuk, utána tálcára tesszük, s előbb a nagyobb, utána az apróbb tollakat kitépjük. A lábakról a sárga bőrt lehúzzuk, ha apróbb pihék vannak a gyöngytyúk testén, azt láng fölött lepörköljük. A gyöngytyúk lábát, fejét levágjuk, és belső részeit kiszedjük. A gyöngytyúkot hátára fektetjük, előbb a nyakán, a begye tájékán elvágjuk a bőrt, s a begyet az összekötő hártyától megszabadítjuk. A nyelőcsövet és gégét a bőr alól kihúzzuk. Utána a bőrt a végbélnyílás felett keresztben, éles késsel bemetsszük, hogy a kezünk beférjen rajta. Kezünket óvatosan bedugjuk a mellcsont alá, azután megforgatjuk, a beleket a hasüregtől elválasztjuk, s mikor a belső részek felfelé fordított tenyerünkön fekszenek, kiemeljük az egészet. Az epének nem szabad elszakadnia, sem a májnak összeroncsolódnia. A májat azonnal elválasztjuk, az epét levágjuk róla. A zúzát kétfelé vágjuk, kitisztítjuk, belső hártyáit lefejtjük. Ha van bélzsír, azt is óvatosan lefejtjük. Utoljára a végbélnyílást körülvágjuk a béllel együtt, a zsírzótoll tokját is kivágjuk. A fejről a csőrt levágjuk, a szemeket kiemeljük, a lábakról a körmöket levágjuk, és az egész gyöngytyúkot hideg vízben átmossuk. További előkészítése már az elkészítés módjától függ. Mártika finom gyöngytyúkhúslevest (gyöngyöslevest) főzött. A leves mellé második fogásnak a főtt gyöngytyúk húsát tálalta fel citromos paradicsommártással, és főtt hasábburgonyával. Mindenkinek ajánljuk!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
Mártika és Feri 107 recept

A gyöngycsirke és a gyöngytyúk méltatlanul elhanyagolt tagjai a baromfiudvarnak. A megtisztított gyöngytyúkot a háziasszonyok félnek megvenni a piacon, mert nyersen a húsa sötétnek látszik, és csak kevesen tudják, hogy párolás-sütés során hófehérré, ízletessé válik. A gyöngycsirke és a gyöngytyúk gazdaságosabb is a közönséges csirkénél, mert csontjai (a közönséges csirkéhez viszonyítva) sokkal könnyebbek, tehát azonos súlyú csirkéből és gyöngytyúkból több húst kapunk, ha a gyöngytyúkot vásároljuk. A gyöngytyúk feltűnő, szép küllemű baromfi. Az apró fejükön lévő sisak a kakasokénál nagyobb méretű. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke, apró, fehér pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejfölsárga, ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata. A hortobágyi kékesszürke gyöngyös a szabadtartást jól tűrő, elsősorban húsáért tartott fajta. Tojástermelése 80-90 db. Igénytelen, ellenálló, jó élelemkereső. Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható.

Hozzávalók

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek