Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással

Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyöngycsirke és a gyöngytyúk méltatlanul elhanyagolt tagjai a baromfiudvarnak. A megtisztított gyöngytyúkot a háziasszonyok félnek megvenni a piacon, mert nyersen a húsa sötétnek látszik, és csak kevesen tudják, hogy párolás-sütés során hófehérré, ízletessé válik. A gyöngycsirke és a gyöngytyúk gazdaságosabb is a közönséges csirkénél, mert csontjai (a közönséges csirkéhez viszonyítva) sokkal könnyebbek, tehát azonos súlyú csirkéből és gyöngytyúkból több húst kapunk, ha a gyöngytyúkot vásároljuk.
A gyöngytyúk feltűnő, szép küllemű baromfi. Az apró fejükön lévő sisak a kakasokénál nagyobb méretű. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke, apró, fehér pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejfölsárga, ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata.

A hortobágyi kékesszürke gyöngyös a szabadtartást jól tűrő, elsősorban húsáért tartott fajta. Tojástermelése 80-90 db. Igénytelen, ellenálló, jó élelemkereső. Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható.


hozzávalók / 4 adag

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

ajánlat

Ferenc előkészítette a gyöngytyúkot a főzéshez: A levágott gyöngytyúkot tisztítsuk azonnal kivéreztetés után, ilyenkor  kijön a tolla. Mély tálba téve, forró vízzel leöntjük, egy percig benne forgatjuk, utána tálcára tesszük, s előbb a nagyobb, utána az apróbb tollakat kitépjük. A lábakról a sárga bőrt lehúzzuk, ha apróbb pihék vannak a gyöngytyúk testén, azt láng fölött lepörköljük. A gyöngytyúk lábát, fejét levágjuk, és belső részeit kiszedjük. A gyöngytyúkot hátára fektetjük, előbb a nyakán, a begye tájékán elvágjuk a bőrt, s a begyet az összekötő hártyától megszabadítjuk. A nyelőcsövet és gégét a bőr alól kihúzzuk. Utána a bőrt a végbélnyílás felett keresztben, éles késsel bemetsszük, hogy a kezünk beférjen rajta. Kezünket óvatosan bedugjuk a mellcsont alá, azután megforgatjuk, a beleket a hasüregtől elválasztjuk, s mikor a belső részek felfelé fordított tenyerünkön fekszenek, kiemeljük az egészet. Az epének nem szabad elszakadnia, sem a májnak összeroncsolódnia. A májat azonnal elválasztjuk, az epét levágjuk róla. A zúzát kétfelé vágjuk, kitisztítjuk, belső hártyáit lefejtjük. Ha van bélzsír, azt is óvatosan lefejtjük. Utoljára a végbélnyílást körülvágjuk a béllel együtt, a zsírzótoll tokját is kivágjuk. A fejről a csőrt levágjuk, a szemeket kiemeljük, a lábakról a körmöket levágjuk, és az egész gyöngytyúkot hideg vízben átmossuk. További előkészítése már az elkészítés módjától függ.

Mártika finom gyöngytyúkhúslevest (gyöngyöslevest) főzött. A leves mellé második fogásnak a főtt gyöngytyúk húsát tálalta fel citromos paradicsommártással, és főtt hasábburgonyával. Mindenkinek ajánljuk!


Szólj hozzá!

elkészítés


Gyöngytyúkhúsleves készítése:

  1. A megkopasztott, megtisztított gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk és egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel.
  2. Beletesszük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát és a zellerzöldjét.
  3. Sóval, egész borssal ízesítjük és fedővel letakarva, takaréklángon a húslevest addig főzzük, amíg a gyöngyöshús puha nem lesz.
  4. Csigatésztát főzünk egy kis edényben. A főtt zöldségekkel és csigatésztával tálaljuk a levest. A főtt gyöngytyúkhúst melegen tartjuk. 

A paradicsommártás:

  1. A libazsírt vagy olívaolajat felmelegítjük, hozzáadunk 1-2 ek cukrot és karamellizáljuk. Ha már kicsit barnul, beletesszük a lisztet, és kevergetve világos zsemle színű rántást készítünk.
  2. A rántást kicsit hagyjuk, hogy hűljön, majd a paradicsomlevet hozzákeverjük. Ezután a gyöngytyúkhúslevessel felengedjük és habverővel simára keverjük.
  3. Ízlés szerint sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, Pár percig kevergetve főzzük, hogy sima állagú, sűrű mártást kapjunk.
  4. Tálaláskor a gyöngytyúkhúsra öntjük, vagy mellé tálaljuk az ízes, forró paradicsommártást. Főtt burgonyával tálaljuk, bazsalikommal díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 253
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gyöngyöshús paradicsommártással, paradicsomos gyöngytyúk, gyöngytyúkhúsleves, gyöngytyúk paradicsomszósszal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2014-03-12 16:08

Kedves taksi!

Meg mindig az oldalatokon idözve, annyira megkivantam a fenti etelt, hogy bar gyönygytyuk hianyaban csak csirkemell husat fözöm, de szerintem igy is nagyon finom lesz. A paradicsom martasba en mindig belefözözk egy kis zellert, vagy annak levelet es ujhagymat szervirozok melle. A receptet köszönettel eltettem, es mar fözöm is!

Szivelyes üdvözlettel, Marti

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-09-16 11:32

Kedves taksi! Köszi a gyors választ, ezek szerint készíthetem a mi házi, jászberényi gyöngytyúkunkból is.A házira szavazok én is, arról tudom, mit eszik,ezért aztán azt is, hogy mi mit eszünk.
Remélem, lesz gyakorlat a fényképezés terén is, igyekezet van.Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-09-16 07:38

Imádom a színeiteket!!!Az a tálalás.hm.......Fincsi lehet.Mi van, ha nem nyírteleki az a gyöngypipi????Helyi is jó lesz, mert raktároztam, és el fogom készíteni, azonnal nem, de a már írt baromfitartó barátnőm segítségével ,mihamarabb.Köszi:Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-09-16 10:19

Kedve Éva Anyóca!

A gyönytyúknál is mint minden alapanyagnál
a legfontosabb, hogy friss, lehetőleg háztáji legyen.
A fotókon is észrevehető, hogy jó alapanyagból készült-e el egy étel.
A tálalás, ételfotózás pedig, gyakorlattal megtanulható.

Üdvözlettel: Ferenc

799
gyöngytyúk 1.3 kg
sárgarépa 25 dkg
fehérrépa 25 dkg
vöröshagyma 1 db
zeller 1 kis db
zellerlevél 1 db
0 ízlés szerint
bors 15 szem
csigatészta 10 dkg
paradicsomlé 5 dl
finomliszt 2 evőkanál
libazsír 3 ek
citrom 0.5 db
0 ízlés szerint
cukor 4 ek
szárnyas alaplé 2 dl