Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húsleveshez
-
325g gyöngytyúk426 kcal
-
63g sárgarépa23 kcal
-
63g fehérrépa40 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g csigatészta93 kcal
A paradicsommártáshoz
-
125g paradicsomlé21 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
11g libazsír101 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g szárnyas alaplé4 kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húsleveshez
-
1300g gyöngytyúk1705 kcal
-
250g sárgarépa91 kcal
-
250g fehérrépa159 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g csigatészta371 kcal
A paradicsommártáshoz
-
500g paradicsomlé85 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
45g libazsír405 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
200g szárnyas alaplé14 kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húsleveshez
-
42.6g gyöngytyúk56 kcal
-
8.2g sárgarépa3 kcal
-
8.2g fehérrépa5 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
5.2g zeller2 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.3g csigatészta12 kcal
A paradicsommártáshoz
-
16.4g paradicsomlé3 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
1.5g libazsír13 kcal
-
2.8g citrom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
6.6g szárnyas alaplé0 kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 70.2 g
Zsír
-
Összesen 29.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1333.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 596 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 457 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 569 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 114 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 1934 micro
-
β-karotin 4947 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 11297 micro
-
Lut-zea 226 micro
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 281 g
Zsír
-
Összesen 119.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 843 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5333 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 480 mg
-
Foszfor 2385 mg
-
Nátrium 1736 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 239.3 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1827.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2275 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 455 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 98 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 615 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 302 micro
-
α-karotin 7737 micro
-
β-karotin 19786 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 45187 micro
-
Lut-zea 903 micro
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 254 micro
-
β-karotin 649 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1482 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
A húsleveshez
-
1.3 kg gyöngytyúk
-
25 dkg sárgarépa
-
25 dkg fehérrépa
-
1 db vöröshagyma
-
1 kis db zeller
-
1 db zellerlevél
-
só ízlés szerint
-
15 szem bors
-
10 dkg csigatészta
A paradicsommártáshoz
-
2 evőkanál finomliszt
-
3 ek libazsír
-
0.5 db citrom
-
só ízlés szerint
-
4 ek cukor
Elkészítés
A húsleveshez
- Gyöngytyúkhúsleves készítése:
- A megkopasztott, megtisztított gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk és egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel.
- Beletesszük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát és a zellerzöldjét.
- Sóval, egész borssal ízesítjük és fedővel letakarva, takaréklángon a húslevest addig főzzük, amíg a gyöngyöshús puha nem lesz.
- Csigatésztát főzünk egy kis edényben. A főtt zöldségekkel és csigatésztával tálaljuk a levest. A főtt gyöngytyúkhúst melegen tartjuk.
- A paradicsommártás:
- A libazsírt vagy olívaolajat felmelegítjük, hozzáadunk 1-2 ek cukrot és karamellizáljuk. Ha már kicsit barnul, beletesszük a lisztet, és kevergetve világos zsemle színű rántást készítünk.
- A rántást kicsit hagyjuk, hogy hűljön, majd a paradicsomlevet hozzákeverjük. Ezután a gyöngytyúkhúslevessel felengedjük és habverővel simára keverjük.
- Ízlés szerint sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, Pár percig kevergetve főzzük, hogy sima állagú, sűrű mártást kapjunk.
- Tálaláskor a gyöngytyúkhúsra öntjük, vagy mellé tálaljuk az ízes, forró paradicsommártást. Főtt burgonyával tálaljuk, bazsalikommal díszítjük.
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6121
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 16.
Ajánló
Ferenc előkészítette a gyöngytyúkot a főzéshez: A levágott gyöngytyúkot tisztítsuk azonnal kivéreztetés után, ilyenkor kijön a tolla. Mély tálba téve, forró vízzel leöntjük, egy percig benne forgatjuk, utána tálcára tesszük, s előbb a nagyobb, utána az apróbb tollakat kitépjük. A lábakról a sárga bőrt lehúzzuk, ha apróbb pihék vannak a gyöngytyúk testén, azt láng fölött lepörköljük. A gyöngytyúk lábát, fejét levágjuk, és belső részeit kiszedjük. A gyöngytyúkot hátára fektetjük, előbb a nyakán, a begye tájékán elvágjuk a bőrt, s a begyet az összekötő hártyától megszabadítjuk. A nyelőcsövet és gégét a bőr alól kihúzzuk. Utána a bőrt a végbélnyílás felett keresztben, éles késsel bemetsszük, hogy a kezünk beférjen rajta. Kezünket óvatosan bedugjuk a mellcsont alá, azután megforgatjuk, a beleket a hasüregtől elválasztjuk, s mikor a belső részek felfelé fordított tenyerünkön fekszenek, kiemeljük az egészet. Az epének nem szabad elszakadnia, sem a májnak összeroncsolódnia. A májat azonnal elválasztjuk, az epét levágjuk róla. A zúzát kétfelé vágjuk, kitisztítjuk, belső hártyáit lefejtjük. Ha van bélzsír, azt is óvatosan lefejtjük. Utoljára a végbélnyílást körülvágjuk a béllel együtt, a zsírzótoll tokját is kivágjuk. A fejről a csőrt levágjuk, a szemeket kiemeljük, a lábakról a körmöket levágjuk, és az egész gyöngytyúkot hideg vízben átmossuk. További előkészítése már az elkészítés módjától függ. Mártika finom gyöngytyúkhúslevest (gyöngyöslevest) főzött. A leves mellé második fogásnak a főtt gyöngytyúk húsát tálalta fel citromos paradicsommártással, és főtt hasábburgonyával. Mindenkinek ajánljuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gyöngycsirke és a gyöngytyúk méltatlanul elhanyagolt tagjai a baromfiudvarnak. A megtisztított gyöngytyúkot a háziasszonyok félnek megvenni a piacon, mert nyersen a húsa sötétnek látszik, és csak kevesen tudják, hogy párolás-sütés során hófehérré, ízletessé válik. A gyöngycsirke és a gyöngytyúk gazdaságosabb is a közönséges csirkénél, mert csontjai (a közönséges csirkéhez viszonyítva) sokkal könnyebbek, tehát azonos súlyú csirkéből és gyöngytyúkból több húst kapunk, ha a gyöngytyúkot vásároljuk. A gyöngytyúk feltűnő, szép küllemű baromfi. Az apró fejükön lévő sisak a kakasokénál nagyobb méretű. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke, apró, fehér pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejfölsárga, ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata. A hortobágyi kékesszürke gyöngyös a szabadtartást jól tűrő, elsősorban húsáért tartott fajta. Tojástermelése 80-90 db. Igénytelen, ellenálló, jó élelemkereső. Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható.