Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Néger szelet Il-di konyhájából

Néger szelet Il-di konyhájából
Néger szelet Il-di konyhájából
53 perc / előkészület: 15 perc főzés: 8 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elromlott a mérlegem, de nagyon szerettem volna valami finomsággal kedveskedni hétvégén a családnak. Felütöttem a kézi receptes füzetemet, és hát nem sokáig kellett keresgélnem, hisz csak ez az egy bögrés receptem volt. Amióta megismerkedtem a xilittel, az ilyen főzött-kikeverős krémeket ezzel készítem, cukor helyett. Egyrészt, mert így hőkezelés nélkül megegyezik a cukorral készített krém ízével, másrészt egészségesebb. 

hozzávalók / 12 adag

Tésztához (1 bögre=2 dl):

  • 1 bögre cukor
  • 4 db tojás
  • 15 dkg dió durvára törve
  • 1 bögre szénsavas ásványvíz
  • 3 bögre rétesliszt
  • 3 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • fél tk fahéj
  • fél bögre olaj

Krémhez:

  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg xilit vagy cukor
  • 5 dl tej
  • 5 ek rétesliszt 
  • 1 tojás
  • fél vaníliarúd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást a cukorral habosra keverjük. Majd beledolgozzuk a többi anyagot is, a receptben írt sorrendben. 
  2. Zsírozott, lisztezett tepsibe töltjük.
  3. Sütés: 10 percig 180 fokon, majd takarékon 20-30 perc alatt készre sütjük.
  4. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet: Nyeles lábasba kimérjük a lisztet. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, hogy csomómentes legyen. Belekavarjuk a tojást. A vaníliarudat félbevágjuk, magját kikaparjuk, ezeket is hozzáadjuk. Tűzön, folyamatos keverés mellett felforraljuk, és besűrítjük, hűtjük.
  5. A vajat, a kávédarálón ledarált xilittel vagy porcukorral habosra keverjük, és összevegyítjük a főzött krémmel.
  6. A tésztát vízszintesen félbevágjuk. Alsó részére kenjük a krém kétharmad részét. Befedjük a tészta másik felével, erre jön a maradék egyharmad krém.
  7. Cakkos habkártyával díszítjük. Ennek hiányában egy 10x15 cm-es kemény papír hosszanti oldalát -olló segítségével-bevágjuk, farkasfog szerűen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x26 cm
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 28 659
elküldve: 12
receptkönyvben: 326
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: 1

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

finom négerszelet, bögrés krémes szelet, főzött krémes sütemény

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

il-di.
Il-di. / il-di. Fri, 2013-04-26 20:57

Örülök petrezselyem, hogy érdemesnek tartod a kipróbálásra, remélem nem csalódsz majd benne! :) Üdv.: il-di.