Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancstorta étcsokoládéval

Narancstorta étcsokoládéval
Narancstorta étcsokoládéval
95 perc / előkészület: 50 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nélkülözhetetlen desszertek című könyvben találtam egy Narancsos-citromos torta fehér csokoládéval nevezetű csodát, és valami ilyesmit szerettem volna készíteni. Csakhogy a fehér csokit nem szeretem, ezért étcsokira cseréltem, a krémbe pedig citrom helyett is narancsot raktam. Ráadásul a könyvben leírt módon a tészta egyáltalán nem sikerült, ezért piskótát csináltam helyette. Így aztán az eredmény vajmi kevéssé hasonlít az eredeti tortára, viszont nagyon finom! A narancs és az étcsoki édes-kesernyés kombinációja mindig is a kedvencem volt.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a sóval és 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. 
  2. A sárgájákat 5 evőkanál vízzel és a megmaradt cukorral habosra keverjük.
  3. Összekeverjük a lisztet, a keményítőt és a sütőport, majd a tojáshabbal felváltva, részletekben óvatosan a cukros tojássárgájába forgatjuk.
  4. A tésztát a tortaformába öntjük, és előmelegített 150 fokos sütőben sütjük 10 percig, majd a sütő hőmérsékletét 180 fokra emeljük, és így sütjük még 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  5. A piskótát 15 percig kikapcsolt sütőben pihentetjük, mielőtt kivesszük a formából.
  6. Amíg sül, elkészítjük a krémet. A kukoricalisztet keverjük ki 3-4 evőkanál vízzel. 
  7. Egy lábosba tegyünk 6 evőkanál vizet, a narancslevet, a narancshéjat és a cukrot. Közepes lángon kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. 
  8. Adjuk hozzá a kukoricalisztet, és folyamatosan keverve forraljuk fel, amíg besűrűsödik. Főzzük még 1 percig állandó keverés mellett.
  9. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tojássárgájákat és a vajat, és keverjük el alaposan. Fedjük le folpackkal, és hagyjuk kihűlni.
  10. A mázhoz a csokoládét, a tejszínt és a vajat kis lángon főzzük, amíg a csokoládé felolvad. Öntsük át egy tálba, és hagyjuk teljesen kihűlni, de ne tegyük hűtőbe! Amikor kihűlt, keverjük habosra.
  11. Vágjuk a tésztát három lapra, és töltsük meg a krémmel. 
  12. Kívül kenjük be a csokoládés-tejszínes krémmel, és díszítsük tetszés szerint.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 10 088
elküldve: 5
receptkönyvben: 105
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

agidee

Mióta szakács: 2012.10.08.
3 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nélkülözhetetlen narancstorta, narancsos csokitorta, narancskrémes torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

norika81
norika81 Thu, 2014-03-27 17:40

Szia, kukoricaliszt helyett lehet sima finomliszt is? Változik akkor a mennyiség? Köszönöm

agi_d
agidee / agi_d Thu, 2014-03-27 22:59

Szia! Sosem próbáltam búzaliszttel, de valószínű, hogy módosítani kell egy kicsit az arányokon. A kukoricaliszttől elvileg selymesebb lesz a krém, de biztos búzaliszttel is finom lesz. Próba szerencse!

1134
tojás 5 db
porcukor 25 dkg
étkezési keményítő 12.5 dkg
finomliszt 12.5 dkg
sütőpor 1 tk
víz 5 ek
1 csipet
kukoricaliszt 4 evőkanál
narancslé 3.2 dl
narancshéj 4 tk
cukor 18 dkg
tojássárgája 4 db
vaj 4 dkg
víz 3 ek
étcsokoládé 30 dkg
habtejszín 2 dl
vaj 10 dkg