Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos sajttorta

Narancsos sajttorta
Narancsos sajttorta
80 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sajttorta a férjem kedvence, ezért nem nyugodtam bele, hogy sosem sikerül és kutattam az interneten és kísérleteztem, hogy végre sikerrel járjak az elkészítésében. Általában az ízzel nem volt gond, de az állaga... ha csak szétrepedt, akkor már örültem, mert legalább nem folyt szét.

Ez a torta 5 év gyakorlatát foglalja magában... a férjem szerint megérte a sok munka, mert mára ez a kedvence. Ráadásul valamiért narancsos sajttortát nem igen lehet találni, ha igen, annak csak meg van mutatva a narancs... szóval igazi hiány pótlás.

Amire nekem 5 évem ment rá: 1. minden hozzávalót hagyni kell szobahőmérsékleten felmelegedni, mielőtt hozzálátunk a krém elkészítésének. 2. A pohár az egyetlen eszköz, ami a kekszet maradásra bírja a csatos forma falán. 3. Ha túlsütjük, tutira szétreped. 4. A sütést akkor kell abbahagyni, amikor még nem sült át teljesen, azt megteszi a kihülő sütőben. 5. Nem szabad magas hőfokon sütni, csak lassan sokáig. 6. Egy nagyon kevés, ha a ház ura és a kisherceg annyira szereti, mint nálunk.

Jó étvágyat hozzá!

 

hozzávalók / 4 adag

A narancsszószhoz

A tésztához

A sajtkrémhez

ajánlat

Megjegyzés: ha a narancsszósz túl soknak tetszene, a felesleget le lehet fagyasztani, de a hűtőben is eláll akár egy-két hétig is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsszósszal érdemes kezdeni, mert annak ki kell hűlnie. Vékonyan lereszeljük a narancsok héját és kifacsarjuk a levüket. Minden hozzávalót egy kis lábosban melegítünk a tojások kivételével, amíg a vaj és a cukor elolvad, ekkor beleöntjük a tojásokat is. Közepesnél alacsonyabb hőfokon folyamatosan keverve addig főzzük, míg sűrűsödni kezd - kb 10-15 perc. Félretesszük, hogy kihűljön.
  2. Az alaphoz valókat összekeverjük, és egy 23 cm-es csatos tortaformába öntjük (üveg aljú a célszerű, hogy fel is lehessen vágni rajta). Egy pohár segítségével felnyomkodjuk a forma falára és le az aljára is, amilyen keményre csak tudjuk. (A kakaóport helyettesíthetjük 1/2 csésze étcsokival is, amit ha olvasztva teszünk bele az alap még könnyebben összeáll) Amíg a töltelék elkészül a hűtőben várakozik az alap.
  3. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
  4. A krémsajtot elkeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadogatjuk a többi hozzávalót is és közben mindig keverjük. Ez azért fontos, mert ha egyszerre beleütnénk a két tojást, a krémsajt nem krémessé, hanem csomóssá válna és azt ebben az életben ember ki nem keveri simára, ha csak nem turmixgépben, de ki akar plusz mosogatni valót. (Ha a tejföl nagyon híg, a joghurtot érdemes elhagyni vagy csökkenteni a mennyiségét.) Végül hozzáadjuk a narancsszósz kb negyedét.
  5. Kivesszük az alapot a hűtőből és beleöntjük a krémsajt felét, majd rákanalazzuk a narancsszósz felét. Erre a maradék sajtkrém jön, amit a megmaradt narancsszósz óvatos rákanalazása követ. Egy vékony kés vagy fapálca segítségével óvatosan bemárványozzuk a torta tetejét (nekem a 8-asok rajzolása jött be, mint technika a márványozásra), és már mehet is a sütőbe 45-55 percre.
  6. Ha elkészült (kicsit megmozgatva nem rezeg) akkor kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk a tortát a sütőben kihűlni. Ha eléggé lehűlt, mehet a hűtőbe további legalább 4 órára.
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 29 955
elküldve: 20
receptkönyvben: 615
elkészítve: 13/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Nóra B

Mióta szakács: 2013.01.13.
8 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

narancsszószos sajttorta, sajttorta, narancsos krémsajttorta

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cékla
cékla Sat, 2018-03-17 11:28

Ez a mindenkori kedvenc sajttortánk. Mi citromosan készítjük. Köszönöm a receptet :)

bzzoomy
bzzoomy Sat, 2015-01-17 14:23

Hello :) Jovohéten megszeretném próbálni ezt a sajttortát, egy kérdésem lenne. Mennyire érezni a narancs ízt ebbena tortában? :)

enodton
Nóra B / enodton Mon, 2015-03-23 17:00

Sajnálom, hogy nem vettem időben észre az üzidet. .. meg jó sokáig utána sem

enodton
Nóra B / enodton Mon, 2015-03-23 17:06

Nem akarja megjeleníteni a válaszomat :(
Szóval, azt mondanám, hogy a torta narancsos, de nem naracs ízű. A férjem szerint harmónikus a sajt és a narancs íze benne.
Remélem sikere volt, ha az én válaszom hiánya ellenére is elkészítetted. Bocsánat, hogy nem válaszoltam eddig, de nekem nem jelezte, hogy kaptam üzit.
Nóra

piro103
piro103 Mon, 2013-02-18 10:52

Szia! Sajnos én teljesen elvéreztem a tortában, pedig a férjem is segített :)) A mértékegységekkel van bajom. Talán a krémsajt volt híg, vagí a 4 narancs helyett csak hármat kellett volna használnom, de még másfél óra sütés után is lötyögött az egész torta :( Lehet több tojást is rakni esetleg a töltelékhez ? :o
Nekifutnék szívesen újra, de nem tudom, mit csináljak másképp. köszi

enodton
Nóra B / enodton Mon, 2013-02-18 18:11

Hajajj, Piro103, oszinten szolva elbizonytalanodtam. Mindig ugyanugy csinalom a tortat, de soha nincs ilyen gondom vele. A tobb tojas mindenkepp segithet, csak nehogy tul-tojasozd :) A maxinum tojasmennyiseg szerintem 3 egesz es 3 sargaja lehetne.
A mertekegysegek tekinteteben az a mervado, hogy mindent ugyanazzal a meroedennyel merj. Ha ugy gondolod, hogy az egesz tulsagosan folyos neked, akkor hagyd ki a joghurtot. Itt a tejfol nagyon suru es ezert kell a joghurt, hogy lagyitsa.
A narancs eseteben pedig ha ugy latod, hogy nem akar besurusodni esetleg adhatsz hozza egy kis zselatint vagy pudingot, de ezek mar csak trukkolesek. Inkabb probalkozz azzal, hogy nem keversz belole a krembbe, csak nehany csoppet esetleg kozepre, hogy legyen egy filmretegnyi benne. Utana a tobbibol annyit raksz a tetejere, ami szerinted eleg. Ha van maradekod, a hutoben akar 2 hetig is elall vagy le is fagyaszthatod adagonkent.
Remelem, segitettem es a kovetkezo torta meger minden faradtsagotokat!
Udv, Nora

Zsanzsa
Zsanzsa Thu, 2013-02-07 12:45

Kedves Enodton!

Nagyon szeretném kipróbálni a receptet, viszont az lenne a kérdésem, hogy ha 26 centis tortaformám van, ha arányosítom a hozzávalókat, akkor el tudom készíteni? Úgy értem, hogy megfelelő lesz az állaga?

Előre is köszönöm!

enodton
Nóra B / enodton Thu, 2013-02-07 22:37

Kedves Zsanzsa!
En mindig ezzel a merettel csinaltam, nem leven masik, de nem hinnem, hogy gondot okozna, ha nagyobban sulne. Valoszinuleg a sutesi idon erdemes csokkneteni kb 10 perccel, nehogy tulsuljon. Azt javaslom, hogy az eredeti idonel 10 perccel korabban vegezz egy razas probat. Ha a kozepe mar nem lotyog, de meg mozog egy picit akkor erdemes elzarni es hagyni, hogy a sutoben szep lassan kihuljon. Mire kihul, a kozepe is szilard lesz.
Talan az alap hozzavaloit is erdemes novelni. Ha csokit hasznalsz, nem kakaot, akkor szerintem a vaj mennyisegevel nem kell foglalkozni, viszont egy extra 1/2 csesze daralt keksz jol johet. En ugy kiserleteztem a mennyiseggel, hogy osszekevertem a hozzavalokat es megprobaltam a formaba benyomkodni, ha kevesnek bizonyult visszaszortam a talba es adtam hozza meg kekszet. Igy te is el tudod donteni, hogy eleg-e az eredeti alap a te izlesednek vagy jobb lenne tobb.
Remelem, segitettem es nagyon jol fog sikerulni a torta! Jo etvagyat hozza!
Udv, Nora

enodton
Nóra B / enodton Sun, 2013-02-03 20:36

Kedves Zsuzsa!
Kiegészítettem a receptet, így remélem már minden egyértelmű.
A csésze az valójában egy mérce és nem a tejes bögre :) Mennyiségét tekintve pedig 125 ml függetlenül attól, hogy száraz vagy folyékony hozzávalót mérünk benne. Magyarországon is lehet kapni és szerintem érdemes venni, mert jelentősen leegyszerűsíti az előkészületeket, hisz csak megmeríti az ember az előírt mennyiséget és már mehet is a rock 'n roll :) Bár ugye a magyar recepteket le kell "fordítani" vagy írni egy táblázatot, ahogy én is csináltam az egyszerűség kedvéért.
Azért meg van az egyensúly, mert a magyar recepteknél én is be szoktam gondolkozni, hogy pl. mennyi a fél csomag pudingpor vagy a zacsi sütőpor :)
Kellemes sütögetést és nagyon jó étvágyat kívánok, ha elkészíted a sajttortát!

malna58
malna58 Tue, 2013-02-05 21:24

Köszönöm!
Rövidesen megpróbálom és beszámolok róla!
Angliában élsz?! Már csak a cheescake imádat miatt gondolom...
üdv Zsuzsa

enodton
Nóra B / enodton Tue, 2013-02-05 23:33

Oh, a cheescake imadat a ferjeme es rosszabb... amerikai :) az USA-ban elunk.
En szemely szerint keltteszta-falo vagyok, amit sokkal ritkabban keszitek, mint sajttortat, mert nekem nem kell edesseg minden nap, mint a ferjemnek, aki minden ebedet es vacsorat desszerttel szeret lezarni. No, meg az o alakjan nem is latszik meg a gasztronomiai kenyeztetes :)

Udv Nora

malna58
malna58 Sun, 2013-02-03 11:12

Kedves Nóra!

Mi az a 2 cs. sajtkrém!?

Mi magyarok ezt nem igazán használtuk...
A tied melyikből készül? Hány dkg?
E nélkül nem kezdhetek hozzá! Írd a receptbe légyszíves, mert különben én is 5 évig fogok kísérletezni...:)
Köszönöm: Zsuzsa

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2013-01-28 02:14

Kedves Nora, koszi, hogy helyettunk is kikiserletezted a tokeletes sajatorttat! Tok jo otlet a narancsos iz, meg en sem lattam ilyet, pedig milyen finom.. Egy tipp meg a tieid melle: szerintem a legjobb akkor lesz az allaga, ha gozben sutod. Igaz, ez eleg maceras, mert olyan tepsit kell talalni, ami belefer a masikba, ami forro vizzel van tele, de egy probat meger:-)

enodton
Nóra B / enodton Mon, 2013-01-28 04:00

Kedves Boribon! Olvastam ezt a megoldast en is a neten, de mint ahogy te is irtad, roppant macerasnak tunt, igy elobb massal probalkoztam. Mivel ugy tunik, hogy legyoztem a repedeses problemat, nem tudom, hogy fogok-e kinlodni a vizzel. Bar te azt irod, hogy nem a repedes ellen kell, hanem a tokeletes allaghoz... hmm, lehet, hogy megis raprobalok :)
Te sutotted mar gozben? nagy a kulombseg?

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2013-01-29 02:05

En meg nem probaltam a gozos megoldast, csak a normal sutest, de baratnom igen, es erezheto volt a kulonbseg a ketto kozott. Az enyemmel az volt a bajom, hogy a tojas miatt az egesznek volt egy kicsi edes rantotta jellege, pedig szerintem nem sutottem tul. A baratnomeben ez egyaltalan nem volt meg, ezert tetszett az ove. Mostanaban jobban szeretem a sutes nelkuli cheesecake-eket, mert igy teljesen kikuszobolom a rantotta-szeruseget.

enodton
Nóra B / enodton Tue, 2013-01-29 17:38

Magam is probalkoztam a sutes nelkulivel, mert elegem volt a felsikerekbol, de nekem azok nem jottek be annyira. Akkor inkabb a joghurt tortara szavazok, az amugy is jobban frissit a nyari melegben. Mondjuk kikiserleteztem egy sutes nelkuli sajttortat is es egesz jo lett, megcsinaltam 4-5 alkalommal, utana visszatertem a suteses torta-harcomhoz ... meg hat az igazi kihivas abban van :)
Mit mondhatnek, probald ki az en receptemet, hatha az nem rantottas ;)

hevike
Hevike / hevike Sun, 2013-01-27 21:34

Szeretem a kihívásokat, és látom, ez nem egy egyszerű süti. Csak gratulálni tudok ahhoz, hogy mennyi időt (évet) töltöttél azzal, hogy megalkosd a tökéletes sajttortát. Mindenképpen kipróbálom, amint időm lesz. Majd beszámolok a végeredményről! Üdv: Hevike

enodton
Nóra B / enodton Mon, 2013-01-28 04:05

Koszonom a dicsero szavakat, Hevike. Valojaban nem egy komplikalt dolog ennek a tortanak az osszehozatala, hisz a recept mar szinte csak osszeontogetesbol es keveresbol all.
Hat igen, ami megelozte, az viszont nem volt semmi, de remelem, ha kiprobalod, te is ugy fogod gondolni, hogy megerte.

1328
narancs 4 db
vaj 14 g
cukor 125 g
tojás 2 db
kekszmorzsa 375 g
cukrozatlan kakaópor 4 ek
vaj 70 g
krémsajt 450 g
cukor 125 g
tejföl 125 g
joghurt 125 g
tojás 2 db
narancshéj 1 narancsból nyert
narancsaroma 2.5 ml