Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyon szaftos stíriai metélt

Nagyon szaftos stíriai metélt
Nagyon szaftos stíriai metélt
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A stíriai metélt gyakorlatilag olyan, mint egy deluxe túrós tészta, hiszen a túró itt a házilag gyúrt tészta egyik összetevője, a kifőtt tésztát pedig egy csodálatosan gazdag, vaníliás krémmel sütjük össze. Kipróbálni kötelező, mert bár kicsit macerás, azonban, ha egyszer kipróbáltuk, a repertoár szerves része lesz!

hozzávalók / 6 adag

tészta

vaníliás krém

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A tojást, a tojássárgáját, a porcukrot és a túrót (én fele-fele arányban használtam rögös, illetve krémtúrót) egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáreszeljük egy citrom héját, és kanalazunk bele minimális tejfölt, majd az egészet kézi robotgéppel egynemű masszává keverjük.
  2. Kanalanként hozzákeverjük a lisztet a túrós krémhez, összesen nagyjából 20 dekát, de a liszt mennyisége a tojások méretétől és a túró vizességétől is függ. A lényeg, hogy annyi lisztet kell hozzáadnunk, hogy a tészta már ne ragadjon, és nyújtható legyen.
  3. Ekkor fedjük le a tálat, és hagyjuk pihenni a tésztát, közben készítsük el a vaníliás krémet.
  4. A pihentetés után belisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vékonyra a tésztát. Vágjuk ketté hosszában, nyújtsunk rajta egy picit, majd keresztben vágjuk 5-6 mm keskeny csíkokra.
  5. Picit megsózott, lobogó vízben 1-2 perc alatt főzzük készre, majd szűrjük le.

vaníliás krém

  1. Egy kis nyeles lábasba mérjük ki a vajat, a cukrot, a habtejszínt és a tejfölt, valamint adjuk hozzá a citromhéjat és a vaníliát. Melegítsük össze, majd adjunk hozzá egy kanál lisztet, és gyorsan keverjük el, hogy csomómentes legyen.
  2. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk picit hűlni, majd keverjük hozzá egyesével a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy másik tálban verjük kemény habbá.
  3. Amikor már szinte teljesen kihűlt a vaníliás szósz, forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot.

összeállítás

  1. A leszűrt tésztát forgassuk össze a vaníliás krémmel. Egy 20x30-as tepsit vajazzunk ki, és szórjuk körbe kekszmorzsával. Ebbe öntsük bele a krémes tésztát.
  2. Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. Porcukorral megszórva tálaljuk - ha vágni szeretnénk, érdemes picit hűlni hagyni előbb.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 517
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
60 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

házi stíriai

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2019-09-15 02:31

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.09.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2019-09-15 02:31

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.09.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

617
tehéntúró 50 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
porcukor 20 g
tejföl 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
finomliszt 20 dkg
vaj 75 g
porcukor 75 g
habtejszín 250 ml
tejföl 50 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
vanília 0.5 db
finomliszt 1 ek
tojás 4 db