Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymami tortája

Nagymami tortája
Nagymami tortája
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves kincs nekünk a családi torta receptje.:) Elnevezése onnan ered, hogy az eredeti recept anyu anyukájától,
származik. Ő készített nekünk ilyet olyankor, mikor felmentünk hozzájuk Soroksárra. Mióta az eszemet tudom, ezt a tortát készíti anyu is minden születésnapra és nagyobb ünnepekkor, mindenki örömére. Mindig ezt kérjük... :)
Kicsinek még csak a megmaradt krém és leeső tésztaszélek eltüntetésében jeleskedtünk, aztán később jött a diódarálás, krémkeverés... :) Mivel ünnepet megelőző nap már elkészült, vagy a hűtőben vagy télen a hideg kamrában várta, hogy felszeleteljük... Jó volt ilyenkor belesni a hűtőbe, vagy kilógni a kamrába, csak megnézni, hogy tényleg ott van és holnap milyen finom lesz!... Bár sokáig titkos volt, de mivel ez szívemnek egyik legkedvesebb receptje, ezért is gondoltam, hogy megörökítem... Emlékül... :)

Még több kép a blogomon.
A torta eredetileg téglatest alakú. Egy 20x30x6 cm-es tepsiben sül (kicsivel rövidebb sütési idővel). A tésztából négy réteg lesz úgy, hogy először kettévágjuk, mintha csak tölteni akarnánk, majd hosszanti irányban megfelezzük a két lapot, így lesz négy keskeny téglalap alakú tésztánk.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a diót, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül belekeverjük a fehérjehabot.
  4. Egy kerek, kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet átállítjuk 190°C-ra, és 40-45 perc alatt kisütjük a tésztát (a sütési idő változó lehet más-más sütőnél). Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát.
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és gyakori keverés mellett (hogy ne legyen csomós) kihűtjük.
  6. A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat (ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém), hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és alaposan kikeverjük.
  7. A tésztát tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült, kihűtjük.
  8. Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a kakaós krémmel. Szép egyneműnek és csomómentesnek kell lennie. Félretesszük.
  9. A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradékkal bevonjuk a tortát.
  10. Az étcsokoládéból késsel forgácsot "faragunk", és ezzel (vagy csokidarával) díszítjük a tortát.
  11. Legalább 12 órát hűtőben pihentetjük, majd szeleteljük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 52 250
elküldve: 41
receptkönyvben: 639
elkészítve: 14/29
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, újév
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós-kávés torta csokoládékrémmel, csokoládékrémes diós torta, diós torta csokoládékrémmel

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sun, 2013-05-12 13:06

Kedves Agi!
Miutan kesz a torta, muszaj 12 orat varni vele?
udv:witch

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-05-12 13:26

Szia Witch! ...hát kellene... sajna :) mert akkor a tészta szépen magába szívja a krém nedvességének egy részét és akkor lesz úgy "egyben" a torta. De 6-8 (inkább 8) óra biztos kell neki, hogy szépen lehessen szeletelni, ne csússzanak szét a rétegek. Puszi: Ági

witch
witch / witch Sun, 2013-05-12 15:51

Szia, koszi a gyors valaszt! Hat, en azt gondoltam, hogy valamit eltoltam.
Nem keszitettem meg ilyen kremet sosem es nem ertettem miert
csuszkalnak a lapok. Raadasul itt ma van Anyaknapja es a vendegek
miatt sutottem. Tortat nem is szoktam, talan egyet egy evben, mert
csak a lanyom nem akar boltit. Szerencsere a 8 ora belefer, mert reggel
megkentem es csak estefele jonnek majd. Koszi megegyszer!
udv:witch

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-05-12 16:16

Szia! Úgy örülök, hogy elkészíted a tortát! Ráadásul ilyen szép alkalomra! Nem rontottál el semmit, frissen mindig csúszkál egy kicsit a torta. Klassz, hogy van ideje szilárdulni; annyi idő után biztosan szépen lehet majd szelni. Most kértem egy kis telefonos segítséget anyutól. Mondta, hogy ha van recés késed, azzal vágd a tortát. Akkor nem nyomod szét, még ha nem is szilárdult meg teljesen. Ja! És mindenképp hűtőben tartsd, ott valahogy könnyebben összeáll. Jó ünneplést! Puszi: Ági

witch
witch / witch Sun, 2013-05-12 23:55

Szia! Igen, szep alkalomra szep torta jar! Jaj, milyen aranyos vagy, az
egesz csaladot riadoztattad csak azert, hogy minden tokeletes legyen. :)
Es az lett. :)) Van kulon torta szeletelo, reces kesem, azzal vagtam fel es
nem volt semmi problema. Mintha csak tudtak volna, pont a 8 ora
leteltevel kopogtattak. Mindenkinek izlett, meg a kis unokanak is, aki
amugy csak a kremet nyalogatja le mindenrol. Namost, ha az Anyaknapja
ket napos lenne, akkor bajban lennek, mert mar csak 2-3 szelet van
es az sem sokaig, mert meg csak este 7 ora van.*+*
udv:witch

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-05-13 05:14

Szia Witch! De kedves vagy! Segítségben... hát kérlek ez a minimum... :D Annyira örülök, hogy ízlett Nektek a torta! Gondolom azóta az összes elfogyott. :D Nagyon köszönöm, hogy leírtad! Mondom is majd anyunak. :) Most itt ülök és csak mosolygok. Puszi: Ági

witch
witch / witch Mon, 2013-05-13 14:42

Na, igen igy utolag en is mosolygok, hogy milyen balga voltam.
Kerdeztem, hogy ehesek-e, mert van leves meg csirke. Csak a
kis unoka kert levest, de mire megmelegitettem addigra a torta
szelet is ott volt neki. Belekanalazott, aztan megkostolta a sutit
es csak azt tuntette el. Utana kijelentette, hogy a levest koszonom,
de mar nem kerem, mert kidurranok. :)) A mostoha fiam, pedig
szegeny beteg, nem tudott atjonni, igy kuldtem neki a tortabol, mert
ugy hallottam, hogy gyogyito hatasa van. :o)
udv:witch

Primula79
Primula79 Tue, 2013-03-12 19:00

A hétvégén csak úgy elkészült (hosszúkás, négy réteges változatban, gondoltam elsőre mégiscsak az eredeti formáját kell, hogy kapja). A recept teljesen tökéletes, egyáltalán nem édes, viszonylag gyorsan kész van és nagyon finom. Bekerült a kedvencek közé. Nagyon szépen köszönöm!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-03-12 19:17

Szia Primula79! :) Nagyon szívesen. De örülök neki, hogy elkészítetted és hogy nektek is ízlett! Nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad és hogy az egyik kedvencetek lesz! :) Üdv: Ági

Primula79
Primula79 Tue, 2013-03-12 21:25

Nézegettem már a héten a receptedet, de igazából alkalom nem volt, amire süthettem volna. Míg a lányom, aki épp jön kifele az influenzából, közölte, hogy ő úgy enne csokis tortát. És már meg is volt az alkalom. :D Úgy örült neki! Amúgy én nem tudok főzött krémet csinálni, ez viszont sikerült végre.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-03-13 06:09

:) De jó! De jó! Akkor igazi gyógytorta lett így elsőre! Jobbulást a leánykádnak! Neked pedig gratula, mert mégis tudsz ám főzött krémet csinálni! :D

vtimi74
vtimi / vtimi74 Sat, 2013-03-09 08:20

Gyönyörű kép, jó kis recept, nagyon aranyos sztori! Alig várom, hogy legyen egy alkalom, mikor kipróbálhatom :) Nagyon köszönjük Ági!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-03-09 08:57

Szia! De kedves vagy! Köszönöm szépen! :) Biztosan örömet szerzel majd vele az ünnepeltnek és a vendégeknek! Remélem mindenkinek ízleni fog! Üdv: Ági

dobosneszilvi
dobosneszilvi Fri, 2013-03-08 20:17

Kedves Ági!
Hálás köszönet a receptért :) én mindent a nagymamámtól tanultam, és ő a segítségem a mai napig, ha valamivel megakadok :) ezért ezt a tortát neki fogom megsütni, és el fogom mesélni neki, hogy honnan is ered a recept. a cukor mennyiségén én nem is csodálkozom, akinek ez soknak tűnik, nézze meg, mennyi kell egy párizsi csokikrémbe :) és ott sem érződik annyira , hogy édes lenne :) remélem, még sok hasonló "örökölt" receptet is megosztassz majd velünk...szia :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-03-08 20:32

Kedves Szilvi! Nagyon örülök, hogy ezzel a tortával fogod meglepni a nagyikádat! :) Igazán kedves tőled, hogy megírtad és remélem ízleni fog mindannyiótoknak! Köszönöm a kedves szavaid! Üdv: Ági

witch
witch / witch Sat, 2013-02-02 16:46

Kedves Agi!
Ezer koszonet, hogy megosztottad a titkos csaladi receptedet velunk! :) En nem voltam ilyen szerencses sajnos. :( Nem kostoltam es receptet sem orokoltem a nagyimtol. Gyakorlo nagymamakent, pont erre vadaszok, hogy a hianyossagokat potoljam.
Kepzeld el, van egy bevalt receptem, ami 3 tojashoz 20 dkg KRISTALY cukrot ir es nekunk nem tunik tul edesnek, persze ez izles kerdese, kinek mi az? Szerintem a dio a ludas ebben az esetben, az annyira "kivanja" a cukrozast.
Aki veszi a faradsagot es regisztral, ne csak kritizaljon, hanem legalabb egy receptet kuldjon be, hogy lassuk mit tud? Nem is lenne annyira serto a megjegyzese, ha a storybol nem derulne ki a recept eredete es ahogy Te is irtad, ha atalakitottad volna, akkor az nem az eredeti lenne.
udv:witch

Corra
Corra Sat, 2014-09-13 14:32

Ajjaj, most tértem vissza ide, hogy végre elkészítsem ezt a tortát, aminek a receptjét már olyan régóta dédelgetem, és most olvastam ezt a bejegyzést. Én a kérdésemmel nem akartam sértő lenni - ha rám gondoltál -, tényleg csak egy általános tapasztalatom, hogy mindent egy kicsit kevésbé édesen szeretünk, és valóban csak arra irányult a kérdés, hogy mennyit szabad vajon elvenni a cukorból, hogy még a torta ereeti jellege megmaradjon azért. (Én egyébként prózai okokból nem töltök fel receptet: főzésnél nem nagyon méregetem ki a mennyiségeket, sütésnél természetesen igen, de sem ilyen csodálatos szépségeket nem tudok készíteni, sem fotózni nem tudok:):) Vállalom.

No de a lényeg: ahogy a kedves receptbeküldő javasolta, ki fogom holnap próbálni 25 dkg cukorral készítve, és beszmolok a végeredményről:) A férjem már alig várja, hogy kóstolhassa ezt a legendás tortát:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2014-09-13 18:29

Szia Corra! Dehogy voltál sértő! :) Nehogy magadra vedd! Mint ahogy írtam is anno, te csak kedvesen megkérdezted, hogy lehet-e kevesebb cukorral is készíteni a tortát.
Megmondom neked őszintén, hogy azóta sem próbáltam a tésztát kevesebb cukorral készíteni, úgyhogy sajnos az eredeti kérdésedre azóta sem tudok tapasztalatból válaszolni. Egyébként épp ma kóstolta egy nagyon kedves barátnőm és a párja, akik szintén nem szeretik a túlzottan édes süteményeket és ő is azt mondta, hogy nem is gondolná, hogy ennyi cukor van a tésztában. :) Valahogy a dió és a kávé ellensúlyozzák az édességet. Talán tényleg próbáld ki 25 dkg cukorral. Nem tudom, mennyiben fog változni a tészta állaga. De nagyon aranyos vagy, hogy írtál! :) Nagyon örülök, hogy elkészíted a tortát és izgatottan várom a beszámolót! Remélem ízleni fog nektek is. Üdv: Ági :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-02-02 17:03

Szia Witch!
Hogy te milyen aranyos vagy! Nagyon köszönöm a kedves hozzászólásodat, hogy leírtad a véleményed! Örök hála. :) Igazad van, minden ízlés kérdése. Általában én is kevesebb cukorral sütök, vagy természetes cukorpótlót használok, de ez más. :) Igazán örülök, hogy megtetszett a recept és remélem, hogy ízleni fog nektek, bármennyi cukorral is készíted. :D Szép hétvégét!
Puszi: Ági

ladyeva
ladyeva Fri, 2013-02-01 08:10

Egyetértek az előttem szóló Corra-val, szerintem is aránytalanul sok a 30 dkg cukor 4 tojást alapulvéve. Általában tojásonként 3-5 dkg cukorral szoktunk számolni, így szerintem max 20 dkg
biztos elegendő

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-01 08:45

...hát nem tudom. Corra nem azt írta, hogy aránytalanul sok a cukor, hanem kedvesen megkérdezte, hogy lehet-e kevesebbel is készíteni a tésztát. Én az eredeti receptet töltöttem fel, ahogy azt nagymamámtól örököltük. Mindenkinek szíve joga úgy alakítani, ahogy az ízlésének megfelel, de mivel az már nem az igazi "Nagymami tortája" változtatás nélkül akartam megosztani veletek. Üdv: Ági

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-01 03:57

Ági! Mint egy cukrász-kiállítás darabja! Lehet, hogy a verseny gyõztese? Na, komolyan; megadtad a tiszteletet a story-val is, meg a kivitellel; gyönyörû mindkettõ!
Egyébként a mi kedvenc tortánk krémje is, vajas és fõzött krém...Gratulálok egy újabb fantasztikus recepthez és fotóhoz! Puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-01 08:40

Drága Torma! Nagyon szépen köszönöm! Igyekeztem nagyon... remélem Messze-mamám is büszke lenne rám! Az ilyen aranyos hozzászólásokért érdemes megosztani a családi kincseket! Puszillak: Ági

angyal.szilvi
angyal.szilvi Thu, 2013-01-31 22:02

angyal szilvi vagyok bocs de meg kell kérdeznem a krémhez miből mennyi kell mert nem találom a receptnél sincs de megnéztem ugyis, hogy a nevedre kattintottam és a receptjeid között ott sem találtam igy viszont nem tudom mennyi vaj,tej stb kell hozzá

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-31 22:53

Szia Szilvi!
Elvileg, a hozzávalóknál jobb oldalon kell egy görgetősávnak lenni. Ha a hozzávalókra viszed az egeret, tudsz lefelé görgetni, akkor látszódik a többi hozzávaló is, de a biztonság kedvéért bemásolom ide:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 ek holland kakaópor
0,5 l tej (2,8%-os)
2 ek liszt
1 ek étkezési keményítő
Remélem ízleni fog! Üdv:Ági

papacica
papacica Thu, 2013-01-31 21:46

Kedves Ági! Köszönet a titkos recept megosztásáért! Gyönyörű!!Tuti megsütöm a hétvégén. Tudod az én nagymamám jut eszembe..soha nem volt szakácskönyve..amikor a nyári szüneteket nála töltöttük, sok finomsággal lepett meg bennünket. Általában tudtuk, ha sebesen a tyúkól felé tart..lesz valami fincsi. Igen..begyűjtötte a tojást, és, már neki is látott...én életembe olyan magas gyönyörű pille könnyű isteni piskótát még nem láttam, amilyie a drága nagymamám készített csak úgy sitty sutty a saját kútfejéből. Próbáltam, már ezerszer, soha nem lett még olyan, mint amit emlékeimben őrzök. Mostanság, már én is nagymama vagyok...és nagyon igyekszem finomságokkal meglepni az unokáimat, legyen nekik is majd emlékük rólam, ha.... szóval ezt a szépséges tortát megpróbálom, hát ha ez lesz a mi családunkban is a kedvenc!!! Üdv. papacica

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-31 22:47

Szia papacica! De aranyos vagy! Nagyon köszönöm a kedves hozzászólást. Remélem, ízleni fog Nektek! Biztos lehetsz benne, hogy az unokák imádják a finomságaidat. A nagymamiknak van egy ilyen különleges tulajdonságuk. Ez van. :) Üdv: Ági

Corra
Corra Thu, 2013-01-31 20:57

Kedves Ági! Fantasztikusan néz ki a torta, és kiválóak a hozzávalók is. Egyetlen kérdésem lenne: a 30 dkg porcukortól a tészta nem lesz nagyon édes? Bár szeretjük az édességeket, de általában nekünk mindenből elég egy kicsivel kevesebb cukor is a megadottnál. Szerinted mennyivel szabadna ezt csökkenteni úgy, hgy még ízes, finom maradjon a tészta?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-31 22:41

Kedves Corra! Köszönöm a dicséretet. Meg kell mondanom neked őszintén, hogy nagyon "nehezet" kérdeztél. :) Ha hiszed, ha nem, még nem próbáltam kevesebbel készíteni, pedig én is mindenben kevesebb cukrot (vagy nem finomított cukrot használok)... Talán 25 dkg-mal próbáld. Így elsőre nemigen merek kevesebbet mondani, mert tényleg nincs tapasztalatom, hogy mennyire változna a tészta állaga, vagy ilyesmi. Gondoltam arra is, hogy egyszer kipróbálom talán nyírfacukorral, mert "rendes" cukrot nagyon nem ehetek. Ha kipróbálod, remélem ízleni fog! Üdv: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-01-31 20:28

Kedves Ági!
Nagyon beleéltem magam a sztoridba. Egyem a szívét az aranyos nagymamáknak, akik ilyen finomságokat sütöttek nekünk, hogy mosolyogva tudjunk emlékezni rájuk. Nagyon köszönjük a receptet, megtisztelő, hogy közzétetted!
Puszi érte: Fahéj

477
tojás 4 db
porcukor 30 dkg
víz 12 ek
dió 10 dkg
finomliszt 20 dkg
kávé 1 tk
sütőpor 1 csomag
1 csipet
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
vaj 15 dkg
porcukor 15 dkg
tej 0.5 l
finomliszt 2 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 6 ek
étcsokoládé 10 dkg