Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nigella ördögi csokitortája

Nigella ördögi csokitortája
Nigella ördögi csokitortája
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg Nigella főzőműsorában láttam ezt a tortareceptet, nem is hittem, hogy a régi adás receptjei is fenn vannak a honlapján, de mikor rákerestem, megtaláltam. Örültem neki, mivel épp a kisfiam első szülinapjára kerestem olyan tortareceptet, amiből ő is ehet. Így akkor először, tavaly decemberben, el is készítettem. Akkor még a hagyományos verzióban, az eredeti recept szerint, a tortalapot kettévágva, a tetejét is kissé borzasra megkenve. Mivel pár hónapja áttértünk a tejmentes és egészségesebb étkezésre, így most diabetikus és tejmentes változatban készült. Féltem, hogy a vaj helyett milyen lesz margarinnal, és a diabetikus csoki nem lesz-e keserűbb, mint a sima csoki, de NEM!!! Ugyanolyan finom, krémes lett, mint első alkalommal. Mivel szeretjük az epret, és volt is itthon, a díszítéshez azt, és cukormentes növényi habot használtam, hisz a csoki és az eper nagyon szeretik egymást. Csak ajánlani tudom, mivel finom, igazi csupacsoki álom, és gyorsan elkészül (én special, míg a kisfiam fürdött, 20 perc alatt kevertem össze a piskótatésztát, amíg sült, addig öltöztünk és készülődtünk a lefekvéshez, miután elaludt, összedobtam a krémet. :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez / mázhoz

  • 125 ml víz
  • 30 g xilit (vagy eredetileg barna muszkovado cukor)
  • 175 g margarin (puha, vagy eredetileg sótlan vaj, kockázva)
  • 300 g cukormentes csokoládé (vagy eredetileg jó minőségű étcsokoládé kockázva)

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük (gázsütőnél 4-esre).
  2. A sütőformát kivajazzuk és kibéleljük sütőpapírral (eredetileg 2 részben kellene sütni és 20 cm-es tortaformában, de én 26 cm-esben sütöm egyben, és csak a tetejére kenem a krémet).
  3. A kakaót a 100 g nyírfacukorral egy edénybe öntjük, és a forró vízzel összekeverjük.
  4. A margarint a nyírfa porcukorral habosra kavarjuk, amíg szép világos és habos nem lesz.
  5. A tönkölylisztet a sütőporral, szódabikarbónával összekeverjük.
  6. A vaníliakivonatot belekeverjük a krémes-cukros vajba, keverjük kicsit, ezt követően adagoljuk hozzá az egyik tojást, a lisztes keverék felét, a második tojást, a lisztes keverék másik felét, majd a legvégén a kakaós cukros vizet.
  7. Ezt a masszát öntjük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült a tészta).
  8. A piskótát rácsra borítjuk, amíg ki nem hűl.
  9. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet: 30 g nyírfacukrot 175 g margarinnal és a 125 ml vízzel lassan összemelegítünk.
  10. Mikor a keverék elkezd bugyogni, levesszük a tűzről és hozzádjuk az apróra vágott diétás étcsokit. Kavargatjuk, hogy a csoki elolvadjon benne, ha szükséges, óvatosan melegítjük még addig, amíg a krém szép sima, fényes nem lesz.
  11. A krémet kissé lehűtjük, majd langyosan a kihűlt piskótára öntjük.
  12. Teljes szilárdulásig hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 529
elküldve: 20
receptkönyvben: 332
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
48 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Nigella ördögi csokitortája tej-, cukormentesen, csokitorta, Nigella-féle csokitorta eperrel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kissbeja
kissbeja Wed, 2015-01-21 14:59

Nekem egy az egyben széttört a piskóta. Semmi tartása nem volt. Mit rontottam el?

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Wed, 2015-01-21 15:35

szia,
en mar többször készítettem, mindig jól sikerült, nem tudom, mi lehetett a gond. Elvileg a sima alapanyagokkal is működnie kellene, mivel az az eredeti (recept itt: http://www.nigella.com/recipes/view/DEVILS-FOOD-CAKE-5310), csak én megreformosítottam, mivel mi már nem fogyasztunk itthon finomított lisztet és cukrot. Azt tudom, hogy a sütőpapírt mindig nagyon óvatosan veszem le az aljáról, miután a formában körbevágtam, majd eltávolítottam a tortaforma külső karimáját.
Esetleg nem nézted el az arányokat? Nem lehet, h több vizet tettél bele? Sajnálom, hogy nem tudtam érdemben segíteni.
Remélem, azért nem ment el a kedved a sütitől és legközelebb, ha megpróbálod, akkor jól sikerül. Andi

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sun, 2013-03-24 12:17

Szia, sajnos nem tudok ebben érdemben segíteni, én csak az egészséges életmódunk miatt keszitek általában mindent diabetikusan, egészségesebb alapanyagokból. Bár úgy gondolom, ha minden összetevő diétás, akkor maga a süti is az lesz.
Sok sikert! Andi

v.csilla0630
Borsó630 / v.csilla0630 Sun, 2013-03-24 11:42

Diabetikus változata inzulinos kezelés miatt készült? Csak mert nagyon tetszik a recept, egyszerű,gyors de mutatós....Inzulinos diabéteszesnek szeretném elkészíteni. Szerinted nyugodt szívvel megcsinálhatom?

A tészta esetleg gyümölcstorta formában is megsüthető? vagy inkább kapcsosba ajánlott?

518
cukrozatlan kakaópor 50 g
xilit 100 g
víz 250 ml
margarin 125 g
xilit 150 g
tönkölybúza liszt 225 g
sütőpor 0.5 tk
szódabikarbóna 0.5 tk
vanília kivonat 2 teáskanál
tojás 2 db
víz 125 ml
xilit 30 g
margarin 175 g
cukormentes csokoládé 300 g
eper 15 dkg
növényi tejszín 2 dl
margarin 1 ek